Andrzej
Jestem zadowolony z zakupionego młyna, w końcu mam zawsze świeżą mąkę.Pieczenie chleba ze świeżej jest rewelką. Polecam wszystkim,którzy chcą się zdrowo odżywiać. Mam pytanie czy z pełno ziarnistej mąki można używać do naleśników i racuchów.
annamaria
Do tego zakupu namówił mnie mąż-ja odnosiłam się z rezerwą bo w domu są ze 3 sokowirówki.Uległam a teraz noszę męża na rękach i wyciskarkę również!!Jest to jeden z najlepszych zakupów ,zrobionych przeze mnie(a kupuję moc!-nie korzystając z nich prawie wcale:-()A to REWEL…
Marta
Z wyciskarkami poznałam się już dwa lata temu, przy terapii dr Gersona i stwierdziłam, że powinnam mieć taką. Jednak dopiero teraz zdecydowałam się na zakup. I nie żałuję! Jednego dnia zamówiłam wyciskarkę OMEGA VRT 402, a następnego już miałam i mogłam zrobić sok. Jest w…

Podziel się swoimi doświadczeniami

Wyciskarka do soków
czy sokowirówka

wyciskarka czy sokowirówka

Czego dowiesz się w tym dziale:

Co powinieneś wiedzieć zanim dokonasz zakupu wyciskarki soków lub sokowirówki ?

Czym wyróżniają się poszczególne typy, ich plusy i minusy:


a) Sokowirówki

b) Wyciskarki do soków - jednoślimakowe

● "Poziome" wyciskarki do soków

● "Pionowe" wyciskarki do soków

● Wyciskarki do soków - z ostrzami

c) Wyciskarki soku - dwuślimakowe


Co powinieneś wiedzieć zanim dokonasz zakupu
wyciskarki do soku lub sokowirówki?

Przede wszystkim, trzeba Ci wiedzieć, że zajmujemy się wyszukiwaniem, testowaniem i sprzedażą najlepszych wyciskarek soku i sokowirówek od bardzo dawna – znacznie wcześniej, niż Ty postanowiłeś kupić takie urządzenie. Chcemy podzielić się z Tobą naszą bogatą wiedzę i doświadczeniem, aby pomóc Ci dokonać najlepszego wyboru.

Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest tak łatwy, jak się wydaje. Generalnie wszystkie sokowirówki i wyciskarki do soków mają za zadanie wyciskać sok – jednak sam proces wyciskania i uzyskiwany efekt jest bardzo różny. Inny jest też czas tego trwania, wydajność (czyli ilość wyciśniętego soku z porcji surowca) i inny zakres gatunków owoców i warzyw możliwych do wyciśnięcia.

Dokonany wybór zawsze oznacza pewien kompromis, jako że absolutnie idealna wyciskarka do soku (tym bardziej sokowirówka) nie istnieje. Trzeba więc wiedzy - którą się z Tobą dzielimy - aby spośród licznych dostępnych modeli wybrać ten, który będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni i spełni Twoje oczekiwania.

W pierwszej kolejności zanim zdecydujesz się na zakup sokowirówki czy wyciskarki do soków z owoców i warzyw powinieneś zadać sobie kilka podstawowych pytań:
1) Z czego będę wyciskał sok?

Zarówno sokowirówki, jak i wyciskarki do soków pozwalają uzyskać sok najbardziej popularnych gatunków warzyw i owoców tj. jabłka, marchew, buraki. Problem pojawia się wtedy, gdy chcemy wycisnąć sok z warzyw liściowych czy ziół np. liście szpinaku, natka pietruszki, kapusta, pokrzywa, mlecz, a także drobnych owoców jagodowych np. porzeczki, maliny, jeżyny, borówki – nie każde urządzenie sobie z tym poradzi. Wyciskarka soków jest do tego zadania znakomita - wyciska zarówno surowiec włóknisty jak trawa pszeniczna i zioła, jak i wszystkie owoce. Natomiast sokowirówki nie radzą sobie z tym zadaniem zbyt dobrze. Ważne jest zatem, aby wiedzieć, jakie gatunki owoców i warzyw planujesz wyciskać.

2) Jaki rodzaj soku najbardziej mi odpowiada ?

Czy wolisz esencjonalny, nieco gęstszy sok, z mikrodrobinkami prawdziwych owoców i warzyw, jaki wyciska wyciskarka do soków? Czy też bardziej odpowiada Ci klarowny, wodnisty sok z sokowirówki ? Czy zamierzasz wypijać sok zaraz po wyciśnięciu i wystarczy do tego sokowirówka, czy raczej jest Ci potrzebna wyciskarka, z której sok nadaje się do przechowywania nieco dłużej ? Czy nie będzie Ci przeszkadzać piana, z którą będziesz musiał się zmagać w przypadku użycia sokowirówki ?

3) Ile soku zamierzam wyciskać ?

Sokowirówki mogą przerabiać duże ilości owoców i warzyw bardzo szybko, podczas gdy wyciskarki do soku pracują wolniej i potrzebują na to zadanie więcej czasu. Z kolei im wolniej przebiega proces wyciskania soku, tym otrzymany sok jest lepszy i zdrowszy (zawiera więcej składników odżywczych i dłużej zachowuje świeżość). Zwykle wyciśnięcie 1 litra soku za pomocą wyciskarki soków to kwestia około 4-5 minut. Niektóre sokowirówki działają w zamkniętym systemie usuwania miąższu ( gromadzi się on stopniowo na sicie – nie jest automatycznie usuwany do zewnętrznego pojemnika ), co niewątpliwie ogranicza ilość surowca, jaką możemy przerobić w jednym cyklu. Z drugiej jednak strony przekłada się na większy uzysk soku, ponieważ miąższ osadza się na ścianach sita i jest stale wyciskany podczas pracy sokowirówki. Oczywiście po oczyszczeniu sita wyciskanie możemy kontynuować. Sokowirówki o otwartym obiegu, czyli te wyposażone w dodatkowy zbiornik na miąższ są niewątpliwie wygodniejsze w obsłudze, ale uzyskują znacznie mniej soku ponieważ miąższ jest szybko usuwany do zbiornika. Najlepszym rozwiązaniem okazuje się w tym przypadku wyciskarka soku - wyróżnia się najlepszą wydajnością (wyciska więcej soku w porównaniu z większością sokowirówek), a wyciśnięty miąższ usuwany jest przez osobny wypust do podstawionego pojemnika na odpady, podczas gdy drugim wypustem wypływa gotowy sok. Tak więc, wybierając urządzenie zastanów się jakie ilości soku dziennie zamierzasz wyciskać i jak istotna jest dla Ciebie kwestia szybkości ich wyciskania.

4) Jak często będę korzystał z wyciskarki do soków ?

Niezależnie od modelu wyciskarki soku, powinna ona być czyszczona i myta zaraz po zakończeniu wyciskania. Czynność ta może w pierwszej chwili nie wydawać się problemem, ale po pewnym czasie może skutecznie zniechęcić do wyciskania soku. Radzimy zatem, abyś wziął ten aspekt pod uwagę zanim wybierzesz odpowiedni model wyciskarki. Powinieneś zdecydować, czy zależy ci na wydajności i efektywności, czy na praktycznych walorach użytkowych. Niekiedy lepiej zadowolić się nieco mniejszym uzyskiem soku, ale wyciskanym codziennie niż żadnym, kiedy nawet najbardziej wydajną wyciskarkę soków rzucasz w kąt z powodu kłopotliwego, zniechęcającego czyszczenia. Wyciskarki dwuślimakowe (o których dowiesz się poniżej) są z reguły trudniejsze do czyszczenia ponieważ ich budowa jest bardziej złożona. Z kolei jednoślimakowe wyciskarki do soków uchodzą za najłatwiejsze w czyszczeniu ponieważ składają się z niewielu części. Na drugim biegunie - czyli najbardziej kłopotliwe do czyszczenia są bez wątpienia sokowirówki - mają ostre sita o dużej powierzchni i drobnych mikrootworach w których gromadzą się resztki miąższu.

5) Ile jest warte dla mnie moje zdrowie ?

Istnieje szeroka gama sokowirówek i wyciskarek soków i równie szeroki jest zakres ich cen. Tanie sokowirówki, które można spotkać w niektórych sklepach i supermarketach, mają z reguły krótką żywotność, jak również oferują kiepskie parametry użytkowe i takiż sok. Zakup wyciskarki soku to swoista inwestycja. Wyciskanie soków tanim urządzeniem w większości przypadków daje złe rezultaty, prowadzące w końcowym efekcie do całkowitego zaprzestania wyciskania. Dlatego też radzimy raczej zrezygnować z tego rodzaju zakupu, oszczędzając w ten sposób pieniądze.
Sokowirówki są dobrym rozwiązaniem dla początkujących użytkowników. Urządzenia dla średnio zaawansowanych to jednoślimakowe wyciskarki soku. Najdroższe są wyciskarki dwuślimakowe – dają one najlepszej jakości sok, dzięki czemu zdobywają uznanie nawet najbardziej wymagających użytkowników. Te wyciskarki soków stosowane są najczęściej w ramach różnego rodzaju diet sokowych i kuracji leczniczych np. terapia dr Gersona.





Wyciskarki soku i sokowirówki
- czym się różnią, typy, zalety i wady


SOKOWIRÓWKI

Sokowirówki można uznać za najpopularniejszy i zwykle najtańszy rodzaj urządzeń do wyciskania soku. Główną rolę w technologii ich działania odgrywa wirujące sito, którego ścianki posiadają mikrootwory, a dno zwykle wyposażone jest w niewielkie ostrza. Podczas pracy sokowirówki, sito to obraca się z dużą prędkością (6000 – 12000 obrotów/min. w zależności od modelu), tworząc siłę odśrodkową, która oddziałuje na surowiec (miąższ warzyw i owoców) znajdujący się wewnątrz sita sokowirówki, spychając go i dociskając do bocznych ścian.

Kiedy wkładasz do sokowirówki np. kawałek jabłka, ostrza wirujące razem z sitem dokładnie go ścierają, tak żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie miąższ ten, dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany jest przez mikrootwory. Wyciśnięty w ten sposób sok wypływa przez otwór spustowy sokowirówki do podstawionego naczynia. Odsączony miąższ natomiast, pozostaje wewnątrz sita lub zostaje usunięty przez osobny otwór wylotowy – ma to miejsce w przypadku niektórych modeli sokowirówek, które posiadają funkcję automatycznego usuwania miąższu. Takie rozwiązanie umożliwia ciągłą pracę urządzenia, bez konieczności ręcznego opróżniania sita w trakcie użytkowania, ale wiąże się z mniejszym uzyskiem soku.

Sok wyciśnięty za pomocą sokowirówki ma dość klarowną, rzadką konsystencję. Posiada znacznie niższą zawartość składników odżywczych niż sok uzyskany za pomocą wyciskarki soku. Jest to spowodowane faktem, że sokowirówki nie są wstanie efektywnie wydobyć substancji zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Odsączają tylko część soku, pozostawiając resztę w postaci wilgotnego miąższu o dużej objętości. Wysokie obroty sokowirówek powodują duże napowietrzenie soku, co widać w postaci warstwy piany osadzonej na jego powierzchni. Napowietrzony sok ulega szybkiemu utlenianiu, a zawarte w nim substancje odżywcze giną, dlatego też nie nadaje się do przechowywania i wymaga spożycia zaraz po wyciśnięciu.

Sokowirówki uzyskują sok z większości gatunków owoców i warzyw. Nie są jednak w stanie efektywnie wycisnąć warzyw liściowych (jak sałata, szpinak czy kapusta), roślin liściastych(jak trawa pszeniczna, pokrzywa) i ziół. Mają również trudności z wyciskaniem owoców jagodowych, takich jak maliny, jeżyny, porzeczki i inne.


Zalety

+ Sokowirówki to najszybsza metoda wyciskania soku.

+ Dzięki dużemu otworowi wsadowemu i silnikowi o dużej mocy, pozwalają wyciskać duże ilości owoców i warzyw krótkim czasie.

+ Niektóre modele sokowirówek nadają się do zastosowań komercyjnych na potrzeby barów, restauracji  i innych lokali gastronomicznych.


Wady

 – Jakość, konsystencja, jak i również smak otrzymanego soku są dużo gorsze niż soku wyciśnięty za pomocą wyciskarki soków.

 – Sokowirówki nie potrafią wycisnąć soku z warzyw liściowych (jak np. natka pietruszki, szpinak) i ziół (np.mniszek lekarski, pokrzywa czy mięta).

 – Napowietrzają wyciskany sok, przez co substancje odżywcze w nim zawarte szybko ulegają utlenieniu i zniszczeniu.

 – Sok wyciśnięty przy pomocy sokowirówki powinien być spożyty zaraz po wyciśnięciu, nie nadaje się do przechowywania.

 – Sokowirówki są bardzo kłopotliwe i pracochłonne w czyszczeniu (duże sito, skomplikowana budowa, zakamarki).

 – Większość modeli posiada ograniczenie czasu pracy do kilku minut.

 – Głośna praca

 – Sokowirówki mają zwykle krótkie okresy gwarancji i są dość zawodne.



Na co zwrócić uwagę przy zakupie sokowirówki?

Podstawą dobrej sokowirówki jest jej mocny silnik oraz wysokiej jakości sito. Siła działania silnika musi być wprost proporcjonalna do otworu wpustowego urządzenia, tak żeby sokowirówka mogła w równym tempie, efektywnie wyciskać sok z otrzymywanych produktów. Sita wyposażone w ostrza muszą mieć dobrą przepuszczalność oraz wytrzymałe i dobrze wykonane noże. Przepuszczalność sita zależy od materiału z jakiego zostało ono wykonane.

Sita niskiej jakość zastosowane w tańszych sokowirówkach mają zwykle niewielkie rozmiary i wykonane są z plastiku i perforowanej metalowej płytki z małymi ostrzami. Takie sita nie są wstanie dostatecznie dobrze ciąć dostarczonych produktów (owoców czy warzyw) a niewielkie sito uniemożliwia właściwą przepuszczalność. Sokowirówki, w których zastosowano takie komponenty nie tylko wyciskają mniej soku i są mniej efektywne ale również mają tendencję do zapychania się przez co trzeba je częściej czyścić w trakcie pracy.

Sita wysokiej jakości wyposażone są zwykle w ostrza centryczne (sokowirówki z dużymi otworami wpustowymi do wyciskania jabłek w całości). Bardzo duże znaczenie ma również materiał, z którego wykonano sita.

Sita wysokiej jakości nie posiadają już plastikowych komponentów, są w całości wykonane ze stali nierdzewnej. Zwróć jednak uwagę na to, że występuje wiele rodzajów takich sit, które znacząco różnią się między sobą i stalowe wykonanie wcale nie gwarantuje jeszcze, że dane sito jest dobre. Podstawową różnicą jest sposób wykonania ścian takich sit. W większości urządzeń zastosowano sita o ścianach zbudowanych z perforowanego metalu.

Najwyższej jakości sita stalowe posiadają ściany wykonane z mikrosiatki. Ten rodzaj materiału jest dużo lepiej przepuszczalny niż perforowany metal, dzięki temu uzyskuje się większe ilości soku.

Wyprodukowano wiele modeli sokowirówek, które różnią się między sobą wytrzymałością, jakością, rodzajem użytych części, długością gwarancji, ceną oraz oczywiście wyglądem. W naszej ofercie znajdziesz wyłącznie sokowirówki z tzw. "high endu", czyli te które wyróżniają się spośród konkurencji najwyższą jakością i niezawodnością.


Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na luksusowe sokowirówki francuskiej marki Magimix - Magimix Le Duo Plus XL

Sokowirówka
(Aby dowiedzieć się więcej o wybranej sokowirówce kliknij jej zdjęcie lub link powyżej.)



WYCISKARKI DO SOKÓW - JEDNOŚLIMAKOWE

Wyciskarki soku, w przeciwieństwie do sokowirówek są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, główną zaś rolę odgrywa obracający się wytrzymały wałek ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec. Wałek ten obraca się z prędkością 70 – 120 (w zależności od modelu wyciskarki soku), dzięki czemu proces wyciskania nie napowietrza ani nie nagrzewa wyciskanego produktu (jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki).

Technologia działania wyciskarki do soków przebiega w kilku etapach. Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce czy warzywa, aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu. Następny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu po przez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. Uzyskany sok wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sito, a następnie wypływa do podstawionego naczynia. Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego zewnętrznego zbiornika.

Sok wyciśnięty przy pomocy wyciskarki jest gęstszy i mniej klarowny niż uzyskany dzięki sokowirówce. Jest on również znacznie bogatszy w enzymy, witaminy i składniki odżywcze, które pozostają „żywe” i niezniszczone w procesie wyciskania. Taki sok posiada niewielką warstwę piany co wskazuje na minimalne napowietrzenie. Dzięki temu jego okres przydatności do spożycia jest dłuższy niż w przypadku soku wyciśniętego przez sokowirówkę i wynosi do 24 godzin przechowywania w lodówce.

Warto zwrócić również uwagę, że wyciskarki soków zaopatrzone zostały w szereg funkcji dodatkowych m. in.: możliwość homogenizacji (czyli mielenia surowca bez oddzielania soku, w efekcie czego z wyciskanych owoców czy warzyw otrzymujemy przecier o konsystencji musu). Funkcja ta pozwala na przygotowanie posiłków dla dzieci i niemowląt jak i również lodów, deserów, shaków, musów, przecierów, masła orzechowego, lodów, sorbetów i wielu innych pysznych potraw. Wyciskarki soku potrafią również mielić inne surowce takie jak zioła, nasiona, zboże, kawę, co umożliwia przygotowanie aromatycznych przypraw, domowej mąki, świeżo zmielonej kawy itp. Niektóre modele wyciskarek soku wyposażone zostały w nakładki do robienia makaronu w różnych kształtach.

Jednoślimakowe wyciskarki do soków z owoców i warzyw można podzielić na dwie grupy: z ostrzami i bez ostrzy. Poniżej zamieściliśmy ich szczegółową charakterystykę.


Wyciskarki do soku „poziome”

(takie jak: Sana firmy Omega, Omega 8004/8006, Oscar DA-100 itp.)

Jednoślimakowe wyciskarki do soków nie posiadające ostrzy, wykorzystują wyłącznie siłę miażdżenia wałka ślimakowego, który wyciska surowiec i odsącza sok przez system sit. Wyciskarki te należą do urządzeń wolnoobrotowych i pracują z prędkością nie przekraczającą 120 obrotów/min. Taka technologia zwana jest „wyciskaniem na zimno”, ponieważ nie wytwarza ciepła, nie niszcząc tym samym składników odżywczych zawartych w wyciskanym surowcu. Wolne obroty wyciskarki zapobiegają napowietrzaniu soku, dzięki czemu enzymy, witaminy i minerały w nim zawarte nie utleniają się, pozostając wciąż żywe w łatwo przyswajalnej postaci. Technologia ta jest również dużo cichsza.

Większość modeli posiada szereg funkcji dodatkowych np. mielenia (dzięki której można zmielić kawę, przyprawy, zioła czy zboże na mąkę), homogenizacji (przydatna funkcja - mielenie bez odsączania soku, umożliwia przygotowanie przeróżnych dań od puree, przecierów czy musów aż po lody, masła orzechowe i wiele innych) oraz robienia domowych makaronów w różnych kształtach dzięki dodatkowym nakładkom.


Zalety

+ Jakość uzyskanego soku jest najlepsza jaką można uzyskać - bogaty w witaminy, minerały i esencjonalny.

+ Sok jest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy, a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki.

+ Podczas wyciskania nie tracisz żadnych witamin, sok nie nagrzewa się i nie natlenia, a więc zawarte w nim składniki odżywcze nie zostają zniszczone w procesie wyciskania.

+ Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp., przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.) i cytrusowe (grejpfruty, ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak, seler itp.), liściowych oraz ziół.

+ Sok wyciśnięty z wyciskarek nadaje się do przechowywania w lodówce do 72 godzin.

+ Nowoczesna technologia wyciskania pozwala uzyskać do 2 razy więcej soku niż z przeciętnej sokowirówki – możesz sporo oszczędzić na wydatkach na warzywa.

+ Łatwe w użytkowaniu i czyszczeniu - niewiele elementów, małe sitka, prosta budowa i montaż.

+ Bardzo wytrzymałe i niezawodne - wyróżniają się długim okresem gwarancji nawet do 15 lat.

+ Sok ten jest doskonały do zastosowań w dietach odchudzających, oczyszczających i leczniczych, np. w znanej terapii dr Gersona. Wzmacnia i odżywia organizm, dostarczając mu niezbędnych substancji odżywczych.

+ Niektóre modele wyciskarek posiadają przydatne funkcje dodatkowe jak np. mielenie (orzechów, ziół, przypraw, kawy, zboża itp.), robienie musów, przecierów, dżemów, puree, sorbetów, a także formowanie makaronu.


Wady

 – Czas potrzebny na wyciśnięcie soku jest dłuższy w porównaniu z sokowirówkami czy wyciskarką Champion. (wyciśniecie 1 litra soku przy pomocy wyciskarki trwa około 4 minut)

 – Wyciskarki te są wyłącznie do użytku domowego i mogą pracować bez przerwy dłużej niż 30 min.


Aktualnie w naszej ofercie znajdziesz następujące: POZIOME WYCISKARKI SOKU
wyciskarka Sana, Omega 8006, Omega 8004, Oscar DA-1000.
Wyciskarka Sana Wyciskarka Sana Wyciskarka Sana Wyciskarka Omega 8006Wyciskarka soków Omega 8004Wyciskarka soku Oscar DA-1000

(Aby dowiedzieć się więcej o wybranej wyciskarce soku kliknij jej zdjęcie lub link powyżej.)


Wyciskarki do soków „pionowe”

(takie jak: Omega VRT 352, Omega VRT352F, Omega VRT402 itp.)

Ze względu na swoje niewielkie gabaryty i pewne podobieństwo z wyglądu do sokowirówki, sporą popularność w ostatnim czasie zdobyły tzw. „pionowe.” wyciskarki do soków , których to mechanizm wyciskający został obrócony. Do tej pory wszystkie”klasyczne” modele wyciskarek posiadają podłużny wałek ślimakowy, ustawiony poziomo. Poza tym część klasycznych modeli np. Matstone, Omega 8004/8006 mają stosunkowo niewielki otwór wsadowy, a sam proces wyciskania przebiega w ich przypadku nieco wolniej i niekiedy wymaga niewielkiej siły do popchnięcia surowca w głąb tuby wsadowej.

Pionowe wyciskarki soku, jak sama nazwa wskazuje, mają wałek ślimakowy usytuowany w pionie. Dzięki temu surowiec praktycznie nie wymaga popychania, gdyż opada grawitacyjnie w głąb tuby wsadowej na wałek ślimakowy.

Głównymi cechami różnicującymi wyciskarki jednoślimakowe pionowe od klasycznych są: gabaryty (wyciskarki pionowe są wyższe, ale "węższe"), rozmiar otworu wsadowego oraz łatwość podawania surowca.

Jakość soku wyciśnięta za pomocą wyciskarki pionowej jest taka sama co z poziomej, jednak jest on wyciskany szybciej i przy mniejszym nakładzie pracy. Wydajność, czyli uzysk soku z jednostki jest porównywalna do lepszych modeli wyciskarek jednoślimakowych „poziomych” np. Omegi 8004/8006.

Nowością w wyciskarkach pionowych jest również funkcja przepłukiwania „na biegu” – bez demontażu, przy włączonej wyciskarce. Funkcja ta jest przydatna przy wyciskaniu kilku rodzajów soków jeden po drugim (np. warzywnego, a następnie owocowego), aby ich smaki nie mieszały się Nie trzeba po każdym wyciśniętym soku demontować i myć wyciskarki, wystarczy wlać do niej 2-3 szklanki wody, dzięki czemu pozostałe resztki soku i miąższu zostaną usunięte i można przystąpić do wyciskania kolejnego soku – co oczywiście nie zastępuje końcowego mycia wyciskarki.

Z drugiej jednak strony sporym minusem wyciskarek pionowych jest przede wszystkim ich bardziej pracochłonne mycie. Z uwagi na swoją konstrukcję, wyciskarki te mają więcej elementów i sporo zakamarków, w których w czasie wyciskania gromadzą się włókna miąższu. Czyszczenie tych wyciskarek nie jest może tak czasochłonne jak mycie wyciskarek dwuślimakowych, jednak również zajmuje sporo czasu.

Kolejnym mankamentem pionowych wyciskarek jest ich ograniczona liczba funkcji – konstrukcyjnie przystosowane są wyłącznie do wyciskania soku z owoców i warzyw. Nie można za ich pomocą mielić jakiegokolwiek surowca, homogenizować ani formować makaronu (funkcje te posiadają jedynie klasyczne wyciskarki poziome).


Zalety

+ Nie trzeba używać popychacza, ponieważ większość rodzajów surowca opada sama „grawitacyjnie” na wałek ślimakowy

+ Są mniejsze, bardziej kompaktowe, bo moduł roboczy ustawiony jest n module napędowym, dzięki czemu zyskujemy więcej miejsca na blacie

+ Mają funkcję przepłukiwania „na biegu”, co umożliwia wyciskanie różnych soków zaraz po sobie, bez konieczności rozkładania i mycia wyciskarki po każdym soku

Wady

 – Są bardziej czaso- i pracochłonne czyszczeniu ze względu na większą liczbę elementów i zakamarków, oraz większą powierzchnię sita

 – Służą wyłącznie do wyciskania soku, nie mają funkcji dodatkowych jak wyciskarki poziome (mielenia, homogenizacji, formowania makaronu itp.)

 – Mają tendencję do wyciskania nieco gęstszych soków niż wyciskarki poziome

 – Nieco gorzej radzą sobie z wyciskaniem niektórych surowców np. ziół i warzyw liściowych.

W naszej ofercie znajdziesz następujące: PIONOWE WYCISKARKI DO SOKÓW:
Omega VRT 352F, Omega VRT 402 oraz najnowsza Sana EUJ-808 firmy Omega.

Wyciskarka do soków Omega VRT 352 F Wyciskarka do soków Omega VRT 352 Wyciskarka do soków Omega VRT 352 Wyciskarka soków Omega VRT 402 Wyciskarka do soków Sana EUJ-808 firmy Omega
(Aby dowiedzieć się więcej o wybranej wyciskarce do soków kliknij jej zdjęcie lub link powyżej.)



Wyciskarki soków z ostrzami

(tj. Champion 2000+)

Modelem wyróżniającym się spośród innych jednoślimakowych wyciskarek do soków jest Champion 2000+. Jako jedyna wyciskarka soku łączy w sobie dwie technologie – ścierania i miażdżenia. Wyciskarka Champion posiada ostrza, które obracają się z prędkością 1425 obrotów/min. Wyciskany surowiec jest przez nie ścierany, a następnie miażdżony przez wałek ślimakowy. Uwolniony w tym procesie sok zostaje odsączony przez sito wyciskarki i wypływa do zewnętrznego naczynia. Wyciśnięty miąższ usuwany jest do osobnego pojemnika pod otworem wypustowym.

Jako jedyna z wyciskarek soku, Champion 2000+ należy do urządzeń wysokoobrotowych (podobnie jak sokowirówki), które napowietrzają wyciskany sok, przez co zmniejszają jego zawartość odżywczą. Wyciskarka ta robi to jednak w dużo mniejszym stopniu niż sokowirówki ponieważ pracuje ze znacznie niższą prędkością. Niewątpliwą zaletą tego urządzenia, jest jego szybkość wyciskania w porównaniu z innymi wyciskarkami soku. Co więcej, dzięki systemowi chłodzenia wyciskarka soków Champion 2000+ nie posiada ogranicznika czasu pracy. Sok wyciśnięty za jego pomocą ma wyjątkowo gładką konsystencję, jest nieco gęstszy niż w przypadku soku uzyskanego przez sokowirówkę, ale rzadszy niż z innych modeli wyciskarek jednoślimakowych.

Zalety

+ Szybkość i efektywność.

+ Umożliwia wyciskanie dużych ilości owoców i warzyw w krótkim czasie.

+ Nie ma ograniczeń czasu pracy.

+ Znakomicie wyciska warzywa twarde, korzeniowe takie jak np. marchew czy seler.


Wady

 – Szybkie obroty powodują napowietrzenie i niszczenie składników odżywczych zawartych w soku.

 – Nie nadaje się do wyciskania trawy pszenicznej i roślin liściowych ponieważ ich włókna mają tendencję do okręcania się wokół ostrzy.


Przedstawicielem wyciskarek z ostrzami jest wyciskarka Champion 2000+
(dostępna w czterech wariantach kolorów)
Wyciskarka soków Champion 2000+
(Aby dowiedzieć się więcej o wybranej wyciskarce kliknij jej zdjęcie lub link powyżej.)



WYCISKARKI SOKU - DWUŚLIMAKOWE

(tj. Angel 5500, Angel 7500, Angel 8500S)

Dwuślimakowe wyciskarki soków są alternatywą wyciskarek jednoślimakowych. Należą one do urządzeń wolnoobrotowych, dzięki czemu nie napowietrzają wyciskanego soku, zapobiegając utlenianiu enzymów i substancji odżywczych w nim zawartych. Kolejną zaletą tej technologii jest to, że nie emituje ona ciepła, które niszczy witaminy.

Wyciskarki dwuślimakowe wyposażone są w dwa bliźniacze wałki ślimakowe, które położone są równolegle do siebie zazębiając się. Surowiec w postaci kawałków owoców lub warzyw jest tłoczony między nimi i starannie miażdżony, dzięki czemu uwalnia sok i składniki odżywcze zawarte w jego komórkach. Następnie, wyciśnięty sok przesączony zostaje przez filtr, który usuwa z niego resztki włókien i drobiny miąższu. Uzyskany w ten sposób klarowny sok wypływa do podstawionego zbiornika, podczas gdy odsączony, suchy miąższ usunięty zostaje do osobnego naczynia.

Technologia dwuślimakowa jest najefektywniejszym sposobem wyciskania soku. Pozwala uzyskać największe ilości soku z praktycznie każdego gatunku owoców i warzyw. W przeciwieństwie do sokowirówek doskonale wyciska sok z roślin zielonych (np. kapusta, sałata, szpinak, pokrzywa, natka pietruszki, trawa pszeniczna i innych). Sok wyciśnięty za pomocą wyciskarki dwuślimakowej jest dużo zdrowszy i bardziej odżywczy niż sok wyciśnięty przez inne urządzenia, ponieważ technologia ta wydobywa najwięcej witamin, żywych enzymów i minerałów zawartych w komórkach miąższu owoców, warzyw czy roślin.

Dwuślimakowe wyciskarki do soków ze względu na swoją wydajność (uzysk soku z jednostki surowca) i efektywność wyciskania (pozostawiają praktycznie suchy miąższ) są najodpowiedniejsze do wyciskania soków w ramach różnego rodzaju diet i kuracji zdrowotnych - a w szczególności znanej terapii dr Gersona. Niektóre wyciskarki dwuślimakowe posiadają opcjonalne wyposażenie dodatkowe, które rozszerza ich funkcje m.in. o możliwość homogenizacji, dzięki której przygotujesz pyszne dania (puree, pasztety, tofu etc.), desery (lody, sorbety, koktajle, musy, dżemy, masła orzechowe etc.) oraz posiłki dla dzieci i niemowląt.


Zalety

+ Najlepsza jakość soku z najwyższą zawartością składników odżywczych.

+ Doskonale wyciska sok z warzyw liściowych i ziół.

+ Najefektywniejsze urządzenia do wyciskania soku – uzyskują najwięcej soku z wyciskanego surowca.

+ Nie nagrzewają i nie napowietrzają soku.

+ Ze względu na najwyższą wydajność są najodpowiedniejsze do wyciskania soku w ramach diety sokowej np. terapii dr Gersona.


Wady

 Wolnoobrotowa technologia wyciskania soku jest bardziej czasochłonna

 Wyciskarki dwuślimakowe są dość kłopotliwe i czasochłonne w czyszczeniu

 Wyciskarki dwuślimakowe są mniej przyjazne w użytkowaniu - mają więcej elementów, bardziej skomplikowanty montaż, są większe i cięższe.


Zapraszamy do naszej oferty , w której znajdziesz trzy najnowsze modele dwuślimakowych wyciskarek soku: Angel 7500, Angel 8500S oraz Angel 5500

Wyciskarka soku Angel 7500
(Aby dowiedzieć się więcej o wybranej wyciskarce soków kliknij jej zdjęcie lub link powyżej.)


Jeżeli po lekturze naszych wskazówek nie jesteś jeszcze zdecydowany, która wyciskarka do soków lub sokowirówka jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia, skontaktuj się z nami bezpośrednio, a my ze swej strony dołożymy wszelkich starań, aby pomóc Ci wybrać urządzenie najbardziej dopasowane do Twoich potrzeb.

Kupno wyciskarki soku to często kosztowny krok. Wydatek ten kompensują zdrowe i bardzo odżywcze soki, które będziesz mógł wyciskać z dowolnych owoców, warzyw, ziół czy traw. Pij soki tak często, jak tylko masz na to ochotę, aby uczynić Twoje życie lepszym, zdrowszym i przyjemniejszym.

Jeżeli masz do nas pytanie prosimy o kontakt: 42 252 96 60; pl__at__eujuicers.com