Elżbieta
Kupiłam wyciskarkę Sama. Mam przydomowy ogród. Malutką marchewkę, której nie dało się skrobać wystarczy umyć i pozyskujesz czysty sok. Malutkie soczyste jabłka, których też nigdy nie zbierałam, po ich umyciu i przekrojeniu, na pół lub na cztery części,…
Patrycja Blanka
Po podjęciu decyzji o kupnie wyciskarki spędziłam kilka dni w internecie przeglądając oferty i produkty. Głowa boli ile tego jest ! Po wielu godzinach studiowania opinii innych klientów zdecydowałam się na kupno wyciskarki Sana. Jestem weganką i jakość tego co…
Marek
Po długich poszukiwaniach zakupiłem wyciskarkę sana omega i jestem bardzo zadowolony.Soki wychodzą bardzo dobre,dzieciaki je uwielbiają.Soki narazie robię z marchwi pomarańczy i jabłek.Polecam naprawdę warto zainwestować w taki sprzęt

Podziel się swoimi doświadczeniami

Kącik porad o sokach i wyciskarkach



1. Owoce, warzywa i zioła, z których warto wyciskać soki.

OWOCE

pineapple

Ananasy

Główna zaleta ananasów wynika z zawartego w nich bromu, skutecznego środka przeciwzapalnego, co powoduje, że działają one wyjątkowo korzystnie w przypadku problemów ze stawami. Bogate w witaminę C ananasy wzmacniają system odpornościowy i ochronę przed wolnymi rodnikami, które wpływają na proces starzenia. Ananas jest źródłem enzymów trawiennych takich jak bromelina i betaina. Bromelina rozkłada białka, jest więc naturalną substancją ułatwiającą trawienie produktów mięsnych. Posiada również zdolności do rozpuszczania zatorów naczyń krwionośnych oraz oczyszczania organizmu z obumarłych komórek, zniszczonych na skutek oparzeń, ropni, wrzodów, a także operacji chirurgicznych. Indianie zamieszkujący niegdyś obszary południowej Ameryki stosowali okłady z ananasów, w leczeniu zakażenia i stanów zapalnych ran oraz innych uszkodzeń skóry. Ananasy posiadają właściwości wspomagające trawienie, rozpuszczające zatory naczyń krwionośnych, zapobiegające osteoporozie i złamaniom kości – dzięki zawartości manganu, który posiada właściwości deoksydacyjne i sprzyja produkcji energii przez organizm. Ananasy mają działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, a także łagodnie etrogenne. Ponadto są znakomitym źródłem składników mineralnych, potasu, chloru, sodu, fosforu, siarki, wapnia, żelaza oraz jodu. Ananasy są również znakomitym źródłem witaminy oraz witamin z grupy B.
Do wyciskania soku z ananasów dobrze sprawdzą się jednoślimakowe wyciskarki do soków np. Sana lub Omega VRT352.

Arbuzy

arbuz

Arbuzy są bogate w likopen – ustępują pod tym względem jedynie pomidorom. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za ich mocno czerwone zabarwienie. Ostatnie badania sugerują, że likopeny, silne antyutleniacze, skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Według tych badań, osoby, które stosują dietę bogatą w likopeny są o połowę mniej narażone na zawał serca w stosunku do osób, których dieta była uboga w likopeny, bądź też nie zawierała ich w ogóle. Arbuzy są również bogatym źródłem potasu, który uważany jest za substancję odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Być może chroni on także przed udarem mózgu. Arbuzy są bogate w witaminę C i A, oraz beta-karoten, który pomaga zwalczać choroby.
Arbuzy są bardzo łatwe do wyciskania - są miękkie i soczyste. Poradzą sobie z nimi praktycznie wszystkie wyciskarki soku czy sokowirówki.

banana 2

Banany

Banany wzmacniają serce i układ mięśniowy. Chronią przed wyczerpaniem i zaburzeniami trawienia.
Z bananów nie da się wycisnąć klarownego soku, a jedynie gęsty mus. Najlepiej nadaje się do tego celu wyciskarka z funkcją homogenizacji tj. pozioma jak na przykład Sana firmy Omega.

Cytryny

Cytryny wyróżniają się najwyższą zawartością witaminy C spośród wszystkich owoców cytrusowych. Są bogate w błonnik, ale pozbawione tłuszczu i sodu. Uważa się, że cytrynsok z cytryn hamuje wchłanianie tłuszczów z pokarmu przez organizm. Skórka cytryn bogata jest w naturalne substancje roślinne, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów.
Cytryny, jak wszystkie cytrusy są bardzo soczyste, włókniste ale miękkie, więc wyciśnie je praktycznie każda wyciskarka do soków.

Figi

figi

Stosuje się je w leczeniu hemoroidów i niektórych typów nowotworów, jak na przykład rak skóry. Są zalecane przy astmie i cukrzycy. Figi są również pomocne w zwalczaniu nudności, bólów głowy, gorączki i duszącego kaszlu.



Granaty

granat

Zalety soku z granatów:
- ujędrnia skórę
- zwiększa wytrzymałość mięśni
- zwiększa poziom energii i wytrzymałość organizmu
- pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej (zwłaszcza tej w    okolicach brzusznych)
- zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca już    istniejące
- poprawia wzrok
- chroni przed osteoporozą i wspomaga jej leczenie
- zapobiega łamaniu się kości
- zwiększa elastyczność stawów
- działa antydiuretycznie, czyli zmniejsza częstotliwość oddawania moczu
- poprawia trawienie
- pomaga zwalczyć bezsenność
- reguluje cykl menstruacyjny
- pomaga w utrzymaniu stabilności emocjonalnej i ogólnego dobrostanu psychicznego
- poprawia pamięć
- działa korzystnie na wzrost włosów
- zmniejsza objawy depresji
- skuteczny lek w zaburzeniach związanych z okresem menopauzy oraz artretyzmie
- przyspiesza gojenie się blizn
- Zwiększa libido i wzmacnia funkcje seksualne
Do wyciskania soku z granatów bardzo dobrze sprawdzą się wyciskarki soków Sana firmy Omega.



Grejpfruty

grapefrut

Wzmacniają system odpornościowy. Są dobrym źródłem witaminy C, podobnie jak cytryny i inne owoce. Zapobiegają formowaniu się komórek rakowych i nowotworów. Wspomagają trawienie i zapobiegają krwawieniu dziąseł. Grejpfruty są pomocne przy grypie i kaszlu, jako że są bogate w witaminę C. Grejpfruty wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, obniżają poziom złego cholesterolu i wyrównują poziom cukru we krwi.
Grejpfruty, jak inne cytrusy są dla wyciskarek soku prostym zadaniem.



Gruszki

pearsGruszki są dobrym źródłem witaminy C i miedzi. Oba te składniki są uważane za przeciwutleniacze, które chronią komórki ludzkiego ciała przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Gruszki wspomagają właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego naszego organizmu.
W przypadku wielu gatunków gruszek zamiast wycisnąć sok, otrzymamy z nich gęsty przecier.


Jabłka

apple 2

Jabłka przynoszą korzyści całemu organizmowi i naprawdę, zgodnie z przysłowiem trzymają doktora z daleka. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, usunąć metale i toksyny z organizmu, poprawiają perystaltykę jelit, zmniejszają ryzyko udaru, chorób serca, raka płuc, prostaty, okrężnicy, cukrzycy typu II oraz astmy. Jabłka pomagają w zwalczaniu wielu chorób, wspomagają trawienie, pracę okrężnicy, a także sprzyjają utracie wagi. Poprawiają funkcjonowanie nerek i ułatwiają ich pracę.Jabłka są bogate w witaminę C, B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, kwas foliowy oraz błonnik.
Na konsystencje soku z jabłek ogromny wpływ ma ich gatunek. Dlatego miłośnicy klarownych soków powinni wyciskać odmianę jabłek o nazwie Ligol. Do wyciskania jabłek świetnie nadaje się każda wyciskarka do soków i większość dobrej jakości sokowirówek.


Kiwi

kiwi2

Owoce kiwi mogą stymulować perystaltykę jelit, jak również likwidować zaparcia. Badania naukowe wykazały, że owoc kiwi może także poprawić jakość snu, ze względu na wysoką zawartość wapnia.
Z owoców kiwi, tak jak z bananów nigdy nie wyciśniemy klarownego soku, ale warto dodać je do wyciskarki razem z innymi owocami albo wycisnąć jako mus.

Maliny

rasberries

Maliny są bogate w antocyjaniny (substancje będące naturalnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi komórki) oraz fitoskładniki takie jak kwas ellagowy, kumarowy oraz ferulowy (substancje niszczące komórki nowotworowe). Zawierają również błonnik, wapń, mangan, witaminy A, B, C, E oraz kwas foliowy. Posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i grzybobójcze. Przyspieszają proces gojenia się ran, pomagają utrzymać zdrowie serce i wątroby.
Pionowe wyciskarki do soków np.Omega VRT352 najlepiej oddzielą drobne pestki malin i wycisną znakomity, dość gęsty sok.

Morele

Wspomagają krwiobieg – zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych w obu kierunkach. Zapobiegają tworzeniu komórek rakowych, będąc doskonałym źródłem związków karotenu. Morele wspomagają wzrost włosów. Związki zawarte w morelach chroniąapricot serce i oczy. Z kolei zawarte w nich włókna mają działanie ogólnie wspomagające zwalczanie chorób.
Przed włożeniem moreli do wyciskarki soku pamiętaj, aby usunąć pestkę.

Pomarańcze

oranges

Skórka pomarańczy zawiera naturalne, roślinne substancje, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów. Pomarańcze są bogate w witaminę C i kwas foliowy. Pomagają w przypadku duszącego kaszlu, grypy i dolegliwości serca. Obniżają poziom ryzyka paraliżu. Najnowsze badania poświęcone antyoksydacyjnym właściwościom owoców umiejscowiły pomarańcze w piątce najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, chroniących komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Naukowcy, całkiem niedawno wyodrębnili z cytrusów kilka bioflawonoidów, które blokują działanie pewnej grupy enzymów cytochromowych P450. Jeden z tych enzymów – P450 1B1 zwiększa rakotwórcze właściwości dymu papierosowego, pestycydów i innych substancji kancerogennych. Dowiedziono, że hesperetyna, bioflawonoid występujący w soku z pomarańczy w największej obfitości, blokuje enzym P450 1B1 przed metabolizowaniem substancji rakotwórczych. Dzięki temu, znacznie zmniejsza ryzyko, że substancje przyczynią się do powstania nowotworów w organizmie.
Tak jak wszystkie owoce cytrusowe, pomarańcze, nie stanowią dla wyciskarek soków trudnego zadania.



Truskawki

strawberries

Truskawki są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Truskawki pomagają zachować strukturę skóry. Zawartych w nich fenol zapobiega chorobom serca, nowotworom, zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, infekcjom oraz artretyzmowi. Truskawki chronią przed chorobami mózgu, związanymi z wiekiem, obniżają poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL), chronią śledzionę i trzustkę. Witamina C w truskawkach pełni ważną rolę w gojeniu się ran i może zapobiegać krwawieniu dziąseł, chorobie, która dotyka trzech czwartych populacji ludzi dorosłych. Truskawki są również znakomitym źródłem witamin B, K oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas, jod, magnez, miedź oraz kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3.
Każda wyciskarka do soków wyciśnie z truskawek pyszny, esencjonalny musowaty sok.

cherries

Wiśnie

Skarbnica minerałów i witamin. Zawierają witaminę A i C, melatoninę, antocyjany i bioflawoidy. Pomagają zwalczać różne postacie nowotworów. Pomagają zmniejszyć ból, szczególnie ból głowy, poprawiają funkcjonowanie pamięci oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.
Do wyciskania wiśni najlepiej wybrać wyciskarkę soku Sana firmy Omega. Koniecznie usuń pestki wiśni przed wyciskaniem.



Ekstrakt z pestek winogron

Ekstrakt z pestek winogron uznany został za najsilniejszego znanego przeciwutleniacza (zwalczającego wolne rodniki). 20 razy silniejszy niż witamina C, a 50 razy silniejszy od witaminy E. Ekstrakt z pestek winogron może osiągnąć czystość do 95%. Uważa się, że zwiększa koncentrację uwagi, ponieważ jest jednym z niewielu (jeżeli nie jedynym) przeciwutleniaczy, które zdolne są do przeniknięcia grapesbariery krew-mózg. Ponadto uważa się, że ekstrakt z pestek winogron przywraca właściwą pracę naczyń krwionośnych, wzmacnia ich ściany i zwiększa ich elastyczność.

Ekstrakt ze skórki winogron

Skórka winogron jest bogata w proantocyjanidyny flawonoidowe, które posiadają wiele istotnych właściwości biochemicznych: zwalczają wolne rodniki, chronią naczynia krwionośne i skórę przed uszkodzeniami, hamują enzymy zapalne, a także hamują syntezę histaminy. Skórka winogrona wykazała 50 razy silniejsze działanie niż witamina E oraz 20 razy silniejsze niż witamina C. Te zdumiewające właściwości pomagają pozbyć się wolnych rodników z organizmu, poprawiają krążenie, pracę naczyń krwionośnych, redukują bóle pleców, leczą schorzenia skóry, wspomagają pamięć, a także mogą być pomocne w zaburzeniach koncentracji uwagi (ADD). Przeciwutleniacze zawarte w skórce winogron były szeroko badane w Europie i stosuje się je od ponad 20 lat.
Sok z winogron świetnie wyciśnie każda wyciskarka soku, ale do wyciśnięcia oleju z pestek konieczna jest przystawka do tłoczenia oleju.

Żurawina

zurawina

Żurawina jest dobrze znana w leczeniu i zapobieganiu infekcji dróg moczowych. Pomaga również w zapobieganiu raka, udarom, chorobom serca, oraz jest naturalną substancją bakteriobójczą. Żurawina jest bogata w silne przeciwutleniacze – polifenole i procyjanidy. Pomaga w obniżeniu cholesterolu, zwalczaniu chorób dziąseł, leczeniu wrzodów żołądka oraz hamuje wzrost komórek raka piersi. Żurawina jest bogata w witaminę C i błonnik. Zawiera szeroką gamę składników takich jak antocyjaniny, glikozydy flawonoidow, katechiny, różne organiczne kwasy oraz niewielkie ilości alkaloidów.







WARZYWA

Brokuły

broccoli

Podobnie, jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, brokuły zawierają składniki, które mają silne własności antyrakowe. Badania indolu-3-carbinolu wykazały, że składnik ten pomaga dezaktywować silny estrogen metabolitu (4-hydroxyestron), który stymuluje wzrost guza nowotworu szczególnie we wrażliwych na estrogen komórkach piersi. Jednocześnie zwiększa on poziom 2-hydroxyestronu, formy estrogenu, która może działać antynowotworowo. Indol-3-carbinol wykazuje działanie hamujące nie tylko na wzrost komórek raka piersi, ale również na metastazę komórek rakowych (powodującą przerzuty komórek nowotworowych na inne organy ). Brokuły zawierają również inny ważny dla zdrowia fitoskładnik - sulforafan. Jest to substancja należąca do grupy Izotiocyjanian, które silnie stymulują naturalne enzymy detoksykacyjne organizmu. Pomagają w zapobieganiu raka oraz odtruwaniu organizmu. Brokuły są bogate w witaminę A, C, kwas foliowy oraz szeroką gamę składników mineralnych.
Wiele osób nie wie, że przy pomocy wyciskarki do soków, z brokułów można świetnie wyciskać sok. Warto spróbować na przykład w połączeniu z sokiem z jabłek.

Buraki

Zawierają Betainę, która wspomaga pracę wątroby. Kwasy nukleinowe zawarte w burakach odżywiają komórki i wspomagają ich oddychanie. Buraki wspomagają utrzymanie zdrowia układu sercowo-naczyniowego, produkcję krwi, zaopatrują ją w niezbędne minerały i naturalne cukry. Organizm absorbuje żelazo z buraków dużo łatwiej, niż z każdego innego pożywienia. Buraki przyczyniają się do utrzymania zdrowia komórek organizmu, dostarczają im dużą gamę składników odżywczych w łatwo przyswajalnej postaci. Stymulują trawienie, oczyszczają nerki. Stanowią znakomite źródło potasu, niacyny, kwasu foliowego, cynku, manganu, magnezu, chloru, fosforu, wapna, siarki, jodu, żelaza, miedzi a także niewielkie ilości rzadko występujących metali jak rubid, czy cezu. Zawierają również węglowodany, odrobinę białka i tłuszczu, a także witaminy A, B1, B2, C, B6, B12 oraz niacynę.Buraki to popularne warzywo do wyciskania soku. Świetnie wyciśnie je każda wyciskarka do soku, dobrze poradzą sobie również sokowirówki.

Burak-(1)

Buraki cukrowe

Te kolorowe warzywa korzeniowe zawierają składniki odżywcze, które chronią przed chorobami serca, zaburzeniami rozwoju płodu i niektórymi nowotworami, szczególnie rakiem jelita grubego.

Buraki czerwone

Zawierają potężny antyoksydant betacyjaninę, który daje burakowi głęboko czerwoną barwę. Warzywo to oczyszcza krew i ma właściwości antyrakotwórcze. Badania wykazały, że wspomaga ono naturalne siły obronne w wątrobie, stymulując regenerację komórek. Zawiera również krzemionkę, ważny składnik dla zdrowej skóry, paznokci, ścięgien i wiązadeł oraz kości.

Jarmuż

Jarmuż, podobnie jak inne warzywa z rodziny kapuścianych jest znakomitym źródłem witaminy C, zawiera również dużą ilość fitoskładników takich jak sulforafan i indole, które mogą zapobiegać nowotworom. Jarmuż posiada wysoką zawartość składników mineralnych, dostarczając organizmowi mangan, żelazo, wapń oraz potas. Aromatyczne liście jarmużu zawierają witaminę E, która zaliczana jest do przeciwutleniaczy.

cabbage

Kapusta

Kapusta zawiera naturalne fitoskładniki, takie jak np. Sulforafan, który uznawany jest za silnego antyutleniacza o właściwościach ochronnych.
Kapusta jest także znakomitym warzywem do wyciskania soku. Najlepiej użyć do tego celu wyciskarki typu Omega.

Natka pietruszki

parsley

Natka pietruszki stanowi znakomite ziołowe źródło pierwiastków śladowych , zwłaszcza minerałów elektrolitycznych takich jak sód, potas, wapń oraz magnez. Zawiera duże ilości witaminy A, C oraz chlorofilin – naturalnych substancji odtruwających organizm. Natka pietruszki stosowana jest w leczeniu infekcji dróg moczowych, zatrzymania miesiączkowania, bolesnych menstruacji, niestrawności, wzdęć, zapalenia oskrzeli, alergii, artretyzmu, astmy, dysurii (trudności w oddawaniu moczu) oraz zapalenia nerek. Zapobiega powstawaniu nowotworów, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich jak monoterpeny, ftalidy, poliacetyleny. Wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych i neutralizowanie kancerogenów zawartych w dymie papierosowym. Posiada silne właściwości moczopędne. Hamuje proces odkładania się płytek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych, dzięki czemu chroni przed zakrzepicą.
Wyciskarka soku, niezależnie od modelu bardzo skutecznie wyciskają natkę pietruszki.



Marchew

carrots

Marchew stanowi znakomite źródło alfa i beta karotenów – deoksydantów, które hamują powstawanie wolnych rodników. Marchew zawiera kwas foliowy, witaminę C, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Dzięki zawartości glutationu, wspomaga proces przetwarzania witaminy E w organizmie, a także zwiększa produkcję białych krwinek. Marchew poprawia zdrowie skóry, oczu oraz układu nerwowego. -Wspomaga krwiobieg oraz układ odpornościowy. -Sok marchwiowy jest niezwykle bogatym źródłem beta-karotenów, które są przekształcane w organizmie w prowitaminę A (naturalną witaminę A). Jest ona niezbędna dla prawidłowego rozwoju i zdrowia wielu tkanek między innymi skóry i oczu. Odgrywa ona kluczową rolę w procesie widzenia (w procesie przekształcania bodźca świetlnego w impuls nerwowy), syntezie barwnika skóry. Jest również przeciwutleniaczem w komórkach organizmu. Zapotrzebowanie komórek wewnątrz oka w witaminę A może zwiększyć się 50 razy podczas pracy przy komputerze, oglądania telewizji, prowadzeniu samochodu w nocy a także czytaniu czy pisaniu przy sztucznym oświetleniu – wszystkie te czynności stanowią dla oczu duże wyzwanie.
- Beta karoten jest ważnym fitoskładnikiem. Jego badania dowodzą, że odgrywa on ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka wielu chorób, zwalczaniu infekcji, wspomaganiu wzrostu i zdrowia kości.
- Uważana za jeden z najlepszych pokarmów zasadowych jaki dała nam natura, wspomagającej utrzymanie prawidłowej flory jelit.
- Sok marchwiowy jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, a także witamin B, C, E oraz K.
- Sok marchwiowy wspomaga proces trawienia i oczyszcza wątrobę.
- Marchew zawiera glutation, który wspomaga odbudowę zapasów witaminy E w organizmie, oraz stymuluje produkcje leukocytów.
- Utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie na poziomie komórkowych organizmu.
- Dzięki właściwościom zasadowym, sok marchwiowy jest uważany za doskonałe pożywienie pomagające utrzymać właściwe pH w organizmie.
Do wyciskania soku z marchwi najlepiej sprawdza się wyciskarka soku Sana , chociaż oczywiście można użyć każdej innej wyciskarki.

Ogórki

cucumber

Ogórki są silnie moczopędne. Pomagają w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu, są cennym lekiem na artretyzm, skazę moczanową a także reumatyzm. Ogórki pomagają również w schorzeniach skóry, włosów, dzięki wysokiej zawartości krzemu i siarki, a także silnym właściwościom moczopędnym. Są przydatne w regulowaniu ciśnienia krwi.
Z ogórków wyciśnie sok każda wyciskarka, gdyż są soczyste, miękkie i łatwe do wyciśnięcia.

Pomidory

tomatos

Są bogate w likopeny, które neutralizują wolne rodniki zanim te spowodują uszkodzenia. Chronią zatem przed wszystkim: od zmarszczek po atak serca. Badania wykazały, że likopeny mogą mieć dwukrotnie silniejsze działanie antyrakowe niż beta–karoten. Zawierają także pewną ilość żelaza, dobrze przyswajalnego przez organizm w obecności witaminy C, które zapobiega anemii i zmęczeniu.
Najlepszy sok pomidorowy uzyskasz przy pomocy wyciskarki do soków Omega VRT lub Sana firmy Omega.

Seler

Seler jest bogatym źródłem witaminy A i C, wapnia, kwasu foliowego oraz potasu. celery Dostarcza błonnika i węglowodanów oraz wiele innych aktywnych składników wspomagających zdrowie, w tym falides, który obniża poziom cholesterolu, i kumaryny, które mogą być pomocne w zapobieganiu nowotworom. Seler jest również znany ze swoich właściwości uspokajających, uważa się, że koi nerwy i relaksuje.
Seler jest również dość częstym składnikiem wyciskanych soków. Dobrze poradzi sobie z nim każda wyciskarka i dobrej jakości sokowirówka.

Szparagi

asparagus

Badania dowodzą, że szparagi zawierają wiele substancji niezbędnych dla ogólnego dobrostanu naszego organizmu. Szparagi są bogate w kwas foliowy, witaminę z grupy B, która bierze udział w procesie podziału i wzrostu komórek, regeneracji tkanek i mnożeniu składników komórkowych krwi w szpiku kostnym. Stosunkowo niedawno odkryto, że kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu dwóm najczęstszym neurologicznym wadom okołoporodowym: rozszczepieniu kręgosłupa oraz bezmózgowia. Dowiedziono również, że kwas foliowy jest składnikiem odżywczym zapobiegającym rakowi szyjki macicy. Według National Cancer Institute, szparagi posiada najwyższą zawartość Glutationu – jednego z najsilniej działających deoksydantów i substancji antyrakotwórczych. A co więcej szparagi są bogate w rutozyd, który przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych. Szparagi są również znakomitym źródłem potasu, błonnika, witaminy B6, A, C, tiaminy oraz kwasu foliowego.
Warto spróbować wycisnąć kombinację różnych warzyw, w tym również szparagów. Bardzo dobrze wycisną je wszystkie wyciskarki, zarówno te poziome jak i pionowe.

Szpinak

spinach

Szpinak zawiera duże ilości żelaza, chlorofilu, potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, witamin C, E, beta-karotenu oraz przeciwutleniacza glutationu. Uważany za wroga nowotworów. Jest bogaty w błonnik, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Szpinak dostarcza również oktakosanol, składnik odżywczy zwiększający energię i wytrzymałość organizmu.
Przy wyciskaniu liści szpinaku zalecamy zwijanie ich w rulon, wtedy łatwiej jest wkładać liść do wyciskarki soku. Sok ze szpinaku z dodatkiem marchwi, jabłek i innych, nabierze lepszego smaku.




ZIOŁA I ROŚLINY LIŚCIASTE

Czosnek

garlic

Czosnek zawiera wapń, miedź, olejki eteryczne, żelazo, magnez, mangan, potas, siarkę, cynk, a także witaminy A, B1, B2, C a także aminokwas Alicynę. Wspomaga zdolności organizmu do regulacji poziomu cholesterolu, zmniejsza ciśnienia krwi, obniża ryzyko zakrzepicy, poprawia krążenie i pomaga utrzymać serce w dobrej kondycji. Pobudza funkcjonowanie układu odpornościowego, działa bakteriobójczo i oczyszczająco na organizm. Ponadto czosnek wzmacnia zdolność organizmu do zwalczania i obrony przed infekcjami, przeziębieniami, kaszlem, astmą, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi oraz pasożytami. Wstępne badania wykazały, że czosnek zawiera silni przeciwutleniacz, który może pomagać w ochronie przed nowotworami.

Gingko Biloba

ghinko biloba

Gingko Biloba: Jego liście od wielu lat stosowane są dla wzmocnienia serca i układu krążenia. Ma to związek z przeciwutleniaczami i witaminą P, które zawarte są w grupie flawonoidów – kwercetynie, proantocyjanidynach, izoramnetynie oraz luteolinie a także terpenoidami takimi jak glikolidy i bilobalidy. Uważa się, że zioło to pomaga zatrzymać wodę w organizmie, wzmocnić energię komórkową, natlenić krew, chronić przez zakrzepicą, wspomaga proces rozkładu i wykorzystania glukozy, poprawia funkcjonowanie mózgu, pamięć, zwiększa przekaźnictwo nerwowe. Poprawia obwodowy i domózgowy przepływ krwi, dotlenie organizmu. Uważa się, że pomaga w leczeniu depresji i astmy. Przyspiesza rozkład glukozy, dzięki czemu dostarcza odpowiednią ilość „paliwa” dla mózgu, który nie jest wstanie pozyskać energii z innych substancji energetycznych jak tłuszcze czy białka. Rozkład glukozy zwiększa energię i tempo spalania tłuszczów. Gingko posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomaga chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto wspomaga ogólny przepływ krwi w organizmie. Może być także pomocny przy impotencji spowodowanej niewłaściwym ukrwieniem.

Imbir

ginger

Korzeń Imbiru łagodzi nudności i problemy żołądkowe. Wspomaga układ krążenia i trawienia. Pomaga zredukować objawy przeziębienia, grypy i alergii. Jest naturalnym środkiem wykrztuśnym i bakteriobójczym. Zawiera przeciwutleniacze, naturalne antybiotyki oraz posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Imbiru nie wyciska się w dużej ilości, używa się go jako dodatek urozmaicający smak wyciskanych soków. Spróbuj dodać plasterek imbiru do wyciskarki, w trakcie wyciskania soku z jabłek. Dzięki niemu sok zyska pyszny smak.

Pędy jęczmienia

barley

Wśród zdrowotnych właściwości pędów jęczmieniu wyróżnić można zwiększenie energii, poprawienie trawienia oraz odporności organizmu, działanie przeciwzapalne, deoksydacyjne, oraz neutralizowanie pestycydów i innych toksyn. Pędy jęczmienia zawierają więcej błonnika niż otręby, są również bogate w beta karoten, chlorofil, żelazo, enzymy, witaminę C (kilka razy więcej niż pomarańcze!), witaminę B12 (niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu), a także 19 niezbędnych aminokwasów. Wspomagają proces syntezy DNA, zwiększają wytrzymałość i trzeźwość umysłu.

Liście mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski oczyszcza krew i stymuluje wątrobę do detoksykacji. Zawiera duże ilości łatwoprzyswajalnych minerałów, pomaga zachować równowagę elektrolitową, usunąć nadmiar wody i zwiększyć produkcję żółci. Liście mniszka lekarskiego są również bogate w potas, który wypłukiwany jest z organizmu przez substancje moczopędne. Posiadają wysoką zawartość składników odżywczych niezbędnych do produkcji krwi. Jest to bardzo odżywcze zioło, posiadające szerokie właściwości lecznicze. Stymuluje wątrobę i nerki, usuwa toksyny oraz kojąco oddziałuje na układ trawienny. Liście mniszka lekarskiego zawierają mnóstwo wapnia, żelaza, potasu, sodu a także witaminy A, C i E.
Wyciskarki do soków znacznie lepiej wyciskają liście mniszka lekarskiego (popularna nazwa to mlecz) niż sokowirówki - uzyskują dużo więcej soku.



Palma sabałowa

Palma sabałowa posiada dwa różne działania. Potrafi blokować enzym odpowiedzialny za syntezę hormonu DHT, zwanego inaczej dihydrotestosteronem, który może wywoływać negatywne skutki uboczne prohormonów, na przykład wypadanie włosów u mężczyzn. Palma sabałowa może również oddziaływać antyestrogennie, czyli zmniejszać wchłanianie estrogenu, którego poziom może być zbyt wysoki na skutek działania testosteronu.

Siemie lniane

flax

Siemie lniane jest najbogatszym roślinym źródłem Omega 3, kwasu tłuszczowego niezwykle ważnego dla organizmu. Jest również największym znanym źródłem lignanów, grupy fitoskładników posiadającej właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze a także przeciwrakotwórcze. Siemie lniane jest niezastąpionym źródłem błonnika, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego. Len jest bogaty w bor, pierwiastka śladowego, który wspomaga utrzymanie wapnia w organizmie. National Cancer Institute wybrał len jako jeden z pięciu produktów żywieniowych, które w pierwszej kolejności poddane zostaną badaniom, w celu ustalenia ich właściwości zdrowotnych. Z niezbędnego kwasu Omega 3 zawartego w siemieniu lnianym, organizm produkuje grupę trzech prostaglandyn. Substancje te oddziałują na poziomie komórkowym zwalczając wiele chorób, chroniąc przed zakrzepami. Posiadają właściwości przeciwzapalne, dzięki którym chronią i łagodzą choroby układu odpornościowego takie jak artretyzm, łuszczycę oraz astmę. Pełnią ważną rolę w transporcie i metabolizmie cholesterolu a także trójglicerydów, obniżając ich poziom. Grupa trzech prostaglandyn powoduje wzrost witalności, energii i wytrzymałości organizmu, ponieważ angażuje się w procesy tlenowe na poziomie komórkowym. Siemie lniane jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3, rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik oraz bor. Zawiera naturalne przeciwutleniacze, ma zbawienne oddziaływanie na suchą skórę, stany zapalne tkanek a także zaburzenia układu odpornościowego.
Siemie lniane można zmielić i zjeść na przykład jako składnik surówki czy innego dania. Do zmielenia posłuży wyciskarka pozioma np. Omega 8004. Jeżeli jednak chcesz wycisnąć olej z siemienia potrzebna będzie przystawka do tłoczenia oleju do wyciskarki.

Trawa pszeniczna

wheatgrass2

Trawa pszeniczna jest superpożywnym koncentratem, który zawiera 25% białka, więcej niż posiadają je mięso i ryby. Jest również bogata w chlorofil, który nazywany jest „krwią roślin”, ponieważ posiada podobną strukturę co hemoglobina, która wspomaga oczyszczanie i odtruwanie organizmu (zwłaszcza wątroby, płuc i okrężnicy). Ponadto przeciwdziała namnażaniu się w organizmie szkodliwych bakterii. Sok z niej może być stosowany leczniczo zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Trawa pszeniczna pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem promieni rentgena przy radioterapii oraz zanieczyszczeniami powietrza. Jest ona bogata w tlen, podobnie jak wszystkie rośliny, które zawierają chlorofil, a jak wiadomo mózg i wszystkie tkanki ludzkiego ciała funkcjonują optymalnie w warunkach wysokiego poziomu tlenu.
Wszystkie wyciskarki do soku dość dobrze radzą sobie z wyciskaniem soku z trawy pszenicznej, natomiast sokowirówki niestety nie podołają temu zadaniu.

Oleje z nasion

seeds

Olej z nasion pozyskuje się miażdżąc i wyciskając porcję nasion za pomocą wyciskarki, dzięki czemu wydobywa się maksymalną ilość zawartych w nich substancje odżywcze. Olej z nasion poprawia i utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych, zwiększa wytrzymałość. Jest również dobrze znanym, skutecznym środkiem chroniącym i leczącym wiele chorób cywilizacyjnych, wieku dorosłego.
oil Niezwykłe, lecznicze właściwości oleju z nasion uznawane są na całym świecie:
-Działa korzystnie na prostatę i jądra.
-Silnie oddziałuje na jajniki, pomaga utrzymać młody wygląd i urodę.
-Źródło hormonów młodości.
Rodzaje nasion:
Słonecznikowe, z dyni, sezamowe, perilla, pierwiosnka, róży, siemie lniane, granata i inne.
Składniki odżywcze zawarte w nasionach:
Selen, fenylalanina, witamina E, saponiny, PABA (kwas paraaminobenzoesowy), lecytyna, lizyna, witaminy z grupy B (B, B1, B2, B3-17), kwas glutaminowy, kolagen, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, cynk, sód, potas, żelazo, kwas linolowy i inne.

Do tłoczenia oleju z nasion służy zestaw wyciskarki soków wraz z przystawką do tłoczenia oleju.





2.Witaminy i składniki odżywcze zawarte w świeżo wyciśniętych sokach.


Witamina A

Zalety
Poprawia wzrok, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wzrost i podział komórek, poprawia wygląd skóry.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Marchew, słodkie ziemniaki, dynia, jarmuż, melony, morele, brzoskwinie, papaje, mango.

Witamina C (kwas askorbinowy)

Zalety
Wytwarzanie kolagenu, wzmacnia kości, zęby, dziąsła, naczynia krwionośne. Wspomaga absorpcje żelaza i wapnia przez organizm. Przyspiesza gojenie się ran, wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Kiwi, pomidory, brokuły, szpinak, sok Gujawy, grejpfrutów i pomarańczy.

Witamina E

Zalety
Odżywia komórki i pomaga chronić je przed uszkodzeniem. Niezbędna dla zdrowia czerwonych krwinek. Posiada silne działanie antyoksydacyjne;; dostarcza tkankom tlen, wzmacnia płuca, chroni przed zanieczyszczeniami powietrza; środek rozszerzający naczynia krwionośne; chroni przed zakrzepicą; przyspiesza gojenie się oparzeń; działa moczopędnie.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Zielone warzywa liściaste.

Witamina B6

Zalety
Dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Chroni przed zaburzeniami całego organizmu. Konieczna do produkcji czerwonych krwinek.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Ziemniaki, banany, nasiona, ziarna, orzechy, szpinak.

Witamina B2 (ryboflawina)

Zalety
Niezbędna do przemiany węglowodanów w energię. Niezbędna do produkcji czerwonych krwinek. Poprawia wzrok.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Zielone warzywa liściaste, brokuły, szparagi.

Witamina B9 (kwas foliowy)

Zalety
Konieczna do produkcji czerwonych krwinek oraz do poprawnej syntezy DNA.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Zielone warzywa liściaste, szparagi, pomarańcze i inne owoce cytrusowe.

Witaminy z grupy B (B1-B17)

Zalety
Pobudzają organizm do wzrostu; poprawiają apetyt i proces trawienia; zwalczają chorobę lokomocyjną, dzięki przywracaniu równowagi systemu nerwowego, mięśniowego oraz prawidłowej pracy serca; odżywiają komórki, przywracają blask skórze, paznokciom, włosom; poprawiają wzrok, przyspieszają tempo przemiany węglowodanów, tłuszczy i białek; są niezbędne do produkcji hormonów takich jak kortyzol, tyroksyna, insulina oraz hormonów płciowych; niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego; zwiększają jędrność skóry.

Wapń

Zalety
Niezbędny do budowy kości i zębów, zapewnia ich twardość i odporność na złamania (chroni przed osteoporozą).

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Brokuły, ciemno-zielone warzywa liściaste, pomarańcze, mleko sojowe.

Żelazo

Zalety
Wspomaga transport tlenu przez czerwone krwinki i zaopatrzenie w tlen całego organizmu. Niedobór powoduje anemie, osłabienie, wyczerpanie, zawroty głowy oraz brak tchu.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Soczewica, nasiona, produkty sojowe, zielone warzywa liściaste, rodzynki.

Magnez

Zalety
Wspomaga funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Normuje pracę serca, wzmacnia kości. Wspomaga produkcję energii przez organizm oraz syntezę białek.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, zboża, awokado, banany, kiwi, brokuły.

Potas

Zalety
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Pomaga organizmowi zachować odpowiednie proporcje wody w krwi i tkankach.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Brokuły, ziemniaki (ze skórką), zielone warzywa liściaste, owoce cytrusowe, banany, suszone owoce, rośliny strączkowe takie jak groch czy fasola półksiężycowata.

Selen (Se)

Zalety
Przeciwdziałający starzeniu, chroni komórki i ich ściany, zapobiega nowotworom, zapobiega i leczy łupież, zwiększa energię i wytrzymałość, zwalcza zaburzenia związane z okresem menopauzy, pomaga w leczeniu chorób serca, artretyzmu, wzmacnia gruczoły wydzielania wewnętrznego i krążenie krwi w organizmie.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Nasiona (olej)

Cynk (Zn)

Zalety
Niezbędny dla prawidłowej pracy komórek produkujących enzymy; poprawia pracę mięśni; wspomaga produkcję insuliny; pomaga utrzymać właściwe pH krwi; pomocny przy utrzymaniu prawidłowej pracy prostaty; odpowiedzialny za rozwój funkcji reprodukcyjnych.

Źródła, czyli z czego wyciskać sok?
Nasiona (olej)





3. Porady dla użytkowników wyciskarki soku lub sokowirówki.

Jak kupować owoce i warzywa

1. Kupuj w sezonie. Owoce kupowane poza właściwym dla nich sezonem zwykle pochodzą z dalekich krajów, pokonują więc długą drogę zanim trafią do Ciebie. Są zbierane i wysyłane nie w pełni dojrzałe, przez co brak im cech charakterystycznych dla dojrzałych, dorodnych owoców: barwy, smaku i zapachu.

2. Kieruj się zmysłami, kiedy wybierasz owoce w sklepie czy na straganie. Zapach, dotyk, wygląd – wszystkie te cechy powiedzą Ci czy owoc jest dojrzały i smaczny, czy przeciwnie kwaśny, niedojrzały i nijaki.

3. Szukaj właściwego dla Ciebie owocu, aż go znajdziesz. Fakt, że jakieś owoce są mniej popularne w danym okresie i trudniej dostępne może wynikać z tego, że nie jest na nie sezon i dlatego brak ich w sklepach w tym czasie.

4. Uważaj na pleśń na owocach. Starannie obejrzyj je, czy nie widać na nim śladów pleśni. Nigdy nie kupuj owoców ze śladami pleśni !

5. Kupuj owoce, które wyglądają naturalnie. Nie wybieraj owoców, które wyróżniają się swoim wyglądem, kolorem, wielkością, zapachem. Na przykład, nie kupuj zielonych truskawek.

6. Zwracaj uwagę na plamy, obicia i otarcia skórki, które wskazują, że owoce były niewłaściwie zabezpieczone podczas transportu i przechowywania.

7. Oceniaj owoce po zapachu. Niektóre owoce mają charakterystyczny zapach, kiedy są dojrzałe. Np. melony Cantalupa czy Kasaba. Inne z kolei mogą nabierać kwaśnego zapachu z chwilą, kiedy zaczynają się psuć.

8. Dotknij owocu, który masz zamiar kupić, ale zrób to delikatnie, aby go nie uszkodzić. Twarde owoce jak jabłka czy gruszki powinny być „twarde“ w dotyku. W przypadku brzoskwiń i śliwek z kolei, oraz innych owoców o miękkim miąższu, powinieneś wyczuć tę miękkość w dotyku.


owoce ogolne

9. Wybieraj owoce oferowane luzem na półkach, w skrzynkach czy kartonach, a nie te które są zapakowane w pojemniki, folię, siatki czy pudełka. Wiadomo, że od jednego zgniłego owocu potrafi się zepsuć kilka innych, a rzadko się zdarza, aby w zbiorczym opakowaniu wszystkie owoce były zdrowe.

10. Podnieś torbę z kupionymi owocami. Jeżeli masz wrażenie, że jest dość ciężka w stosunku do ilości ( objętości ) owoców, to znaczy, że dokonałeś dobrych zakupów !




Jak myć owoce i warzywa

  • Zbierz razem wszystkie owoce i warzywa, które zamierzasz umyć i umieść je na blacie obok zlewozmywaka.

  • Jeżeli korzystasz z sita, umieść je na zlewozmywaku.

  • Odkręć letnią albo chłodną wodę. Nigdy nie używaj wody gorącej ani bardzo zimnej.

  • Zanurz owoce i warzywa pod wodę. Do mycia niektórych warzyw, na przykład ziemniaków, które rosną w ziemi, warto użyć odpowiedniej szczotki. Zwróć uwagę, aby nie była zbyt twarda, gdyż może uszkodzić skórkę warzyw.

  • Po umyciu upewnij się, że wśród owoców i warzyw nie pozostały żadne resztki ziemi, brudu, piasku czy innych zanieczyszczeń.

  • Odkrój fragmenty owoców i warzyw, na których widzisz uszkodzenia mechanicznie. Wyrzuć nadpsute sztuki.

Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania soku

  • Przed przystąpieniem do wyciskania soku, niezależnie czy w wyciskarce czy sokowirówce, starannie umyj warzywa i owoce.

  • Jeżeli chcesz wycisnąć owoce o twardej, niejadalnej skórce, takie jak arbuzy, mango, melony czy ananasy, zawsze obierz je ze skóry przed wyciskaniem.

  • Owoce cytrusowe należy także koniecznie obrać ze skórki przed wyciskaniem.

  • W przypadku owoców z pestkami i twardymi nasionami, takimi jak brzoskwinie, nektarynki, śliwki, mango, morele i wiśnie należy przed wyciskaniem usunąć pestki.




Porady ogólne dotyczące wyciskania soków

  • Najlepiej używać świeżych owoców i warzyw. Przechowywanie powoduje wysychanie zawartych w nich soków i utratę składników odżywczych.

  • Miej świadomość, że świeży sok nigdy nie będzie miał takiej samej konsystencji i smaku co soki kupne z kartonów. Będzie gęstszy, bardziej esencjonalny i znacznie zdrowszy.

  • Struktura owoca zmienia się podczas długotrwałego przechowywania, sok wyparowuje, owoc kurczy się i staje się lżejszy. Trudniej wycisnąć z niego sok i jest go mniej.

  • Pamiętaj zasadę – im wolniej wyciskasz tym lepsze efekty uzyskasz.

  • Banany, kiwi i inne owoce o podobnej konsystencji (miękkie, mączyste) lepiej jest homogenizować (poziome wyciskarki soku mają tę funkcję), gdyż nie da się wycisnąć z nich klarownego soku.

  • Suchy miąższ, będący "odpadami" po wyciskaniu soków można użyć np. jako składnik zup.

Porady dla użytkowników sokowirówki

  • Raz w miesiącu zanurz sito sokowirówki przez 5-10 minut w occie winnym, aby pozbyć się powstałego osadu.

  • Im wolniej wyciskasz surowiec tym więcej soku uzyskasz (dotyczy to również sokowirówek o dużym otworze wsadowym).

  • Aby później łatwiej oczyścić sokowirówkę, wyściel wnętrze jej zbiornika na miąższ plastikową torbą foliową jednorazowego użytku.

  • Umyj sokowirówkę zaraz po skończeniu wyciskania – zaschnięty miąższ jest trudniejszy do usunięcia.

  • Pij sok zaraz po jego wyciśnięciu – składniki odżywcze w nim zawarte szybko się utleniają i giną.

  • Sokowirówka może wibrować, jeżeli nie została właściwie złożona albo jeśli sito nie jest w odpowiedniej pozycji.

  • Podczas montowania sokowirówki upewnij się, że sito jest na właściwym miejscu.

Porady dla użytkowników wyciskarki soku

  • Lepiej jest drobniej kroić twardy surowiec – uzyskujesz lepsze rezultaty wyciskania i łatwiej jest wrzucać mniejsze kawałki do wyciskarki soku.

  • Wyciskarka wyciśnie więcej soku z tzw. zieleniny (warzyw liściowych i ziół) jeżeli namoczysz zieleninę w wodzie na noc przed wyciskaniem.

  • Jeżeli wyciskasz miękki surowiec, który ma tendencję do zapychania wyciskarki, dobrze jest wrzucić klika kawałków twardszego surowca dla przetkania (albo wrzucać naprzemiennie).

  • Wyciskanie porzeczki – (wyciskarki z uszczelką na pałeczce do przepychania) – popchnij owoce kilka razy przy pomocy pałeczki tak aby bęben wyciskarki napełnił się porzeczką to poprawi efektywność wyciskania.

  • Podczas homogenizacji i mielenia – (funkcje te posiadają wyciskarki do soków typu Omega 8006/8004) dla uzyskania lepszych efektów przepuść surowiec przez wyciskarkę dwukrotnie.





Przepisy na pyszne soki, które przyrządzisz przy pomocy swojej wyciskarki soku lub sokowirówki.

Masz już wyciskarkę soku albo sokowirówkę? Skończyły Ci się pomysły na smakowite napoje czy dania? Oto kilka naszych propozycji jak urozmaicić swoją zdrową dietę.

Przepisy na zdrowe dania

Mleko sojowe

*najlepsza do tego celu będzie wyciskarka Sana firmy Omega lub Angel 7500

1. Umyj nasiona soi.
2. Gotuj je w wodzie (w proporcji: 1 porcja nasion/4 porcje wody) przez 5 do 6 minut.
3. Wyciskaj ugotowane nasiona sojowe przez wyciskarkę – na początek niewielkie ilości z dodatkiem wody, w której się gotowały (proporcje: 1 łyżka nasion/ 4 łyżki wody).
4. Gotowe do podania.
5. Po skończonej pracy, nie zapomnij aby wyczyścić części wyciskarki.

Masło orzechowe

*najlepsza do tego celu będzie wyciskarka Sana firmy Omega lub Angel 7500

1. Namocz orzechy w wodzie przez 6 do 12 godzin. W przypadku orzechów ziemnych możesz spróbować pominąć ten etap, jeżeli nie są zbyt suche.
2. Odsącz orzechy z wody i wyciskaj przez wyciskarkę w niewielkich porcjach.
3. Jeżeli uznasz to za konieczne, możesz dolać odrobinę wody.
4. Możesz nie uzyskać efektu masła orzechowego za pierwszym razem. W takim przypadku, wyciśnij je przez wyciskarkę ponownie.
5. Po skończonej pracy, nie zapomnij aby wyczyścić części wyciskarki.

Tofu

*najlepsza do tego celu będzie wyciskarka Sana firmy Omega lub Angel 7500

  • 400g nasion sojowych
  • 3,6 litra wody
  • 2 duże łyżki zagęszczacza (przepis poniżej)

1. Opłucz nasiona soi i namocz je w wodzie.
2. Wyciśnij namoczone nasiona przy pomocy wyciskarki (w proporcji: 6/1). Podczas wyciskania uzyskasz mleko sojowe i ser. Kilkakrotne „przepuszczenie” sera sojowego przez wyciskarkę wyciska go całkowicie.
3. Przygotuj naczynie, które będzie 4 razy większe niż objętość wyciskanego surowca. Przelej go do naczynia i zagotuj na kuchence aż do wrzenia. Powtarzaj tę czynność 3 razy i zestaw z ognia.
4. Odczekaj 5 – 6 minut, a następnie wlej przygotowany zagęszczacz (przepis poniżej) do masy sojowej. Zamieszaj. Pozwól, żeby masa pływała w postaci małych kawałków w płynie.
5. Podawaj masę sojową razem z serwatką ( w takiej postaci jest bogatsza w składniki odżywcze niż odciśnięte Tofu).

6. Aby zrobić tofu, przelej masę sojową razem z serwatką do specjalnej formy, lub specjalnej gazy do sernika. Dociskaj przez co najmniej 30 minut odpowiednim ciężarem pozwalając, aby serwatka odpłynęła.


Jak zrobić zagęszczacz

Umieść woreczek z co najmniej 500g soli na pojemniku. Spryskuj woreczek wodą 3 razy dziennie, pozwalając aby sól wchłonęła wilgoć, wolno rozpuszczając się. (proces ten kontynuować przez co najmniej 2 – 3 dni)



Świeża zupa warzywna z kluskami

  • 1 mały pomidor
  • 1 zielona papryka (usuń gniazdo nasienne)
  • 1 mała obrana cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżka stołowa mąki razowej
  • 375ml bulionu warzywnego
  • 1 x 425g puszka zielonego groszku
  • 1 paczka klusek
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

1. Wyciśnij pomidor, paprykę, cebulę i marchew przez wyciskarkę na przykład Omega
2. Rozpuść masło w dużym rondlu, na średnim ogniu.
3. Wsyp mąkę, smaż przez minutę, cały czas mieszając.
4. Dodaj wyciśnięty sok, bulion i groszek.
5. Doprowadź do wrzenia, a zredukuj ogień i gotuj tak przez 10 minut.
6. Dodaj kluski i gotuj przez 2 minuty, aż staną się miękkie.
7. Przelej zupę na 4 talerze, dopraw czarnym pieprzem do smak. Smacznego.

Gazpacho

  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 4 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego
  • 1 ogórek
  • 1 duży, obrany ząbek czosnku
  • 1 mała, obrana cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki stołowe czerwonego sosu Winegret
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 filiżanka kruszonego lodu
  • 3 łyżki stołowe świeżo krojonej bazylii

1. Wyciśnij składniki za pomocą wyciskarki.
2. Dodaj Winegret i pieprz.
3. Wsyp lód do czterech miseczek do zupy.
4. Rozlej zupę do miseczek, a następnie posyp bazylią.

Makaron z sosem po prowansalsku

  • 4 pomidory
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka,bez gniazda nasiennego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała, obrana cebula
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego (możesz go zrobić wyciskarką przy pomocy nakładki do homogenizacji)
  • ½ filiżanki czerwonego wina
  • 500g gotowanego domowego makaronu w dowolnym kształcie (zrób przy pomocy wyciskarki Omega 8004 dzięki nakładce do wyciskania makaronu)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżki stołowe startego Parmezanu

1. Wyciśnij pomidory, natkę pietruszki, paprykę, seler, czosnek i cebulę.
2. Wymieszaj przecier pomidorowy razem z winem, a następnie dodaj do wyciśniętego soku z warzyw.
3. Przelej do garnka i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
4. Dodaj domowej roboty makaron, wymieszaj, tak aby pokrył się sosem.
5. Potem podziel danie na cztery porcje.
6. Posyp oregano i startym serem.

Przepisy na soki owocowo-warzywne - zamiast witamin w tabletkach

*do ich przyrządzenia doskonale nada się najnowsza wyciskarka Sana firmy Omega lub sokowirówka Omega 8006/8004

Musujący chłodnik z gruszek i moreli.

  • 4 duże pokrojone i wydrążone morele
  • 3 duże gruszki, bez ogonków
  • 1 filiżanka kruszonego lodu
  • 250ml wody mineralnej

1. Wyciśnij morele i gruszki.
2. Przesyp lód do szklanek koktajlowych.
3. Napełnij szklanki wyciśniętym napojem.
4. Dolej wody mineralnej i zamieszaj.

Tropikalny mix

  • 2 obrane, wydrążone i pokrojone owoce mango
  • 3 obrane kiwi
  • ½ obranego i pokrojonego ananasa
  • ½ filiżanki świeżych liści mięty
  • 1 filiżanka kruszonego lodu

1. Wyciśnij mango, kiwi i ananasy.
2. Przesyp lód do czterech szklanek, dopełnij sokiem i zamieszaj.

Chłodnik z ogórków, ananasów i kolendry

  • 2 ogórki (mogą być obrane, wg uznania)
  • ½ filiżanki świeżych liści kolendry
  • ½ obranego ananasa
  • 1 filiżanka kruszonego lodu

1. Wyciśnij ogórki, kolendrę i ananas.
2. Przesyp lód do czterech szklanek i zalej chłodnikiem. Dobrze zamieszaj.

Klasyczny starter - Sok z jabłka, marchewki i selera

Dostosuj ilość wyciskanych marchwi lub jabłek, tak aby sok był dostatecznie słodki i lekko pikantny według Twojego gustu:
  • 4 małe jabłka Granny Smith
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego

1. Wrzuć jabłka, marchewki i seler do wyciskarki lub sokowirówki.
2. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj natychmiast.




Wytrawny & pikantny - Sok z pomidora, marchwi, selera i limonki

  • 2 średnie pomidory
  • 1 obrana limonka
  • 1 duża marchew
  • 2 łodygi selera naciowego

1. Wrzuć kolejno limonkę, marchew, pomidory i seler do wyciskarki.
2. Ozdób kawałkiem selera i podawaj świeży.

Sok z pomarańczy, marchwi i buraka

  • 4 obrane pomarańcze
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości buraki

1. Wrzuć pomarańcze, marchewki i buraki do wyciskarki.
2. Podawaj zaraz po wyciśnięciu lub przechowuj w lodówce.

Sok z brzoskwini, grejpfruta i jabłka

  • 2 duże brzoskwinie
  • 2 grejpfruty
  • 1 małe jabłko Delicious


1. Obierz grejpfruta, przekrój brzoskwinie na pół i wyjmij z nich pestkę.
2. Wrzuć kolejno brzoskwinie, grejpfruty i jabłka do urządzenia (lepsza do tego celu będzie wyciskarka niż sokowirówka).
3. Podawaj po wyciśnięciu lub przechowuj w lodówce.

Niespodzianka jabłkowo-burakowa

  • 2jabłka
  • ½ buraka
  • ½ cytryny


Wyciśnij wszystko po kolei.

Poncz jabłkowo-burakowy

  • 2 jabłka
  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 pomarańcza, bez skórki
  • 3 marchwie


Wyciskaj wszystko po kolei.

Sok z truskawek, jabłek i gruszki

  • 1 filiżanka truskawek bez szypułek
  • 1 małe jabłko Granny Smith
  • 3 małe dojrzałe gruszki


1. Usuń gniazda nasienne z gruszek i jabłka.
2. Wyciskaj najpierw truskawki, potem gruszki a na końcu jabłka.
3. Podawaj świeże zaraz po wyciśnięciu.

Letnie orzeźwienie

  • ½ małego, obranego melona bez pestek
  • 3 świeże liście mięty
  • 1 obrane i przepołowione mango, bez pestek


1. Obierz melona ze skórki i usuń z niego gniazdo nasienne.
2. Obierz mango i usuń z niego pestkę.
3. Wyciśnij najpierw melona a następnie mango w międzyczasie wrzucając po listku mięty.
4. Wymieszaj napój i podawaj udekorowany listkiem mięty.
5. W upalne dni, możesz go uprzednio schłodzić w lodówce.




Napój jabłkowo-żurawinowy

  • 2 jabłka
  • 1 i ¼ szklanki żurawiny


Usuń gniazdo nasienne z jabłka i wyciskaj po kolei żurawinę a następnie jabłka.

Sok z pomidora, ogórka, pietruszki i marchewki

  • 3 średnie pomidory
  • 1 duży ogórek (może być obrany zależnie od gustu)
  • 1 duży pęczek świeżej pietruszki
  • 3 średniej wielkości marchewki


Wyciśnij kolejno pomidory, ogórki, pietruszkę i marchew.

Sok z pomarańczy, imbiru, selera i słodkich ziemniaków

  • 4 obrane pomarańcze
  • 2,5 cm kawałek imbiru
  • 4 łodygi selera
  • 1 mały słodki ziemniak, obrany i przepołowiony


Wyciśnij pomarańcze, imbir, seler i ziemniak i serwuj zaraz po wyciśnięciu.

Sok z pasternaku, selera i gruszki

  • 2 pasternaki
  • 4 łodygi selera
  • 4 średniej wielkości gruszki


Wyciskaj kolejno pasternaki, gruszki i seler.

Reddy

  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 małe czerwone papryki
  • 4 pęczki pietruszki
  • 3 marchewki


1.Wydrąż środek papryki i usuń pestki
2.Wyciśnij pomidory, paprykę, pietruszkę i marchew.

Sok z jeżyn, grejpfruta i gruszki.

  • 250g jeżyn
  • 2 obrane grejpfruty
  • 3 dojrzałe gruszki

Sok z jagód, jeżyn, truskawek i limonki

  • 500g jeżyn
  • 500g jagód
  • 500g truskawek bez szypułek
  • 1 obrana limonka




Sok z ogórka, selera, kiełek fasoli i koper włoski

  • 1 duży ogórek
  • 3 łodygi selera
  • 2 filiżanki kiełek fasoli
  • 1 bulwa kopru włoskiego

Sok z jabłkowo-winogronowy

  • 5-6 jabłek
  • 2 szklanki winogron
  • 2 łodygi selera

Drink miętowo-jabłkowy

  • 6 liści szczawiu
  • 2 duże jabłka
  • 1 limonka, bez skórki
  • 1 gałązka mięty
  • 1 garść natki pietruszki

Drink jogurtowy

  • 1 obrane, pokrojone i wydrążone mango
  • ½ małego obranego i wydrążonego melona
  • 2 obrane pomarańcze
  • 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego


1. Wyciśnij mango, melona i pomarańcze.
2. Dodaj jogurt i wymieszaj.

Przepisy na dania z wykorzystaniem miąższu owocowo-warzywnego

Zamiast wyrzucać i marnować miąższ owoców i warzyw, z których wycisnęliśmy sok, proponujemy poniższe przepisy, które wykorzystują pozostały miąższ.

Zupa warzywno-bekonowa

  • 3 łyżeczki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 szynka z kością
  • 350g miąższu z buraka
  • 50g miąższu z ziemniaków
  • 50g miąższu z marchwi
  • 100g miąższu z pomidorów
  • 50g miąższu z kapusty
  • Sok warzywny dopełnić wodą do 2 litrów
  • 4 pokrojone plasterki bekonu
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • ½ filiżanki śmietany dla przyozdobienia


1.Rozpuść masło w dużym rondlu i przesmaż cebulę na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż uzyska złocisty kolor.
2. Dodaj szynkę, miąższ z buraka, ziemniaków, marchwi, pomidora, kapusty a także przecedzony sok z wodą, bekon i sok z cytryny.
3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i zostaw na 30-40 minut.
4. Wyjmij szynkę z rondla, usuń z niej kość, a następnie drobno pokrój. Wrzuć mięso z powrotem do rondla.
5.Podawaj przyozdobione łyżeczką śmietany.



Placki z polenty z pasternakiem i ziołami

  • 2 filiżanki odcedzonego miąższu z pasternaku
  • ¼ filiżanki mleka
  • 2x60g jaja
  • ¼ filiżanki polenty (z mąki kukurydzianej)
  • ¼ filiżanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu Cajun
  • 1 mała czerwona papryka, drobno pokrojona
  • 1 łyżka stołowa oleju


1.Połącz pasternak, mleko, żółtka jaj, mąkę z proszkiem do pieczenia, polentę, tymianek, rozmaryn, pieprz Cajun i paprykę w dużej misce. W oddzielnym naczyniu, ubij białko jaj, aż piana będzie sztywna. Następnie przełóż do miski z pasternakiem i składnikami.
2.Podgrzej olej w dużym rondu, i nalewaj po dużej łyżce pasternaku z miski. Smaż przez ok. 1 minutę na każdej ze stron, aż placki się przyrumienią.

Mus z jagód i białej czekolady

  • 200g białej czekolady
  • 200g miąższu z truskawek
  • 200g miąższu z malin
  • 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
  • 3 żółtka jaj
  • 300ml zagęszczanej śmietany
  • ¼ filiżanki cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe Grand Marnier


1.Roztop czekoladę (uważaj żeby nie zastygła ani nie była zbyt gorąca)
2.Wymieszaj miąższ truskawkowy i malinowy
3. Połącz roztopioną czekoladę, rozpuszczoną żelatynę i żółtka, ubij aż do uzyskania gładkiej masy.
4. W osobnej misce, ubij śmietanę i cukier puder na sztywno, a następnie połącz z czekoladą, miąższem z owoców i Grand Marnier
5. Rozlej do pięciu mokrych foremek. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto marchewkowe

  • 1 ¾ filiżanek mąki (najlepiej domowej roboty – możesz ją zrobić na przykład przy pomocy wyciskarki Sana firmy Omega)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ filiżanki drobno posiekanych orzechów
  • ½ filiżanki sułtanek
  • ½ filiżanki brązowego cukru
  • 1 ½ filiżanki miąższu z marchwi
  • 2x60g lekko ubitych jaj
  • ½ filiżanki oleju
  • ¼ filiżanki śmietany


1.Wysmaruj masłem formę o wymiarach 25cm x 15cm. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i kardamon do dużego naczynia. Dodaj orzechy, sułtanki, brązowy cukier i miąższ marchwi. Następnie, dodaj jaja, olej i śmietanę.
2.Zmiksuj wszystko razem, tak aby składniki połączyły się.
3. Przelej masę do formy.
4.Piecz w 180 st. C przez godzinę.




Domowy klops w sosie pomidorowym

  • 500g chudego, mielonego mięsa
  • 500g mielonej kiełbasy
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • ½ filiżanki wyciśniętego miąższu z marchwi
  • ½ filiżanki wyciśniętego miąższu z ziemniaków
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka stołowa posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1x60g lekko ubitego jajo
  • ½ filiżanki mleka skondensowanego
  • ½ filiżanki bulionu wołowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki stołowe migdałów


Sos pomidorowy

  • ½ filiżanki bulionu wołowego
  • 4 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kawy w proszku instant
  • 3 łyżki stołowe sosu Worcestershire
  • 1 ½ łyżki stołowej sosu Winegret
  • 1 ½ łyżki stołowej soku z cytryny
  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • ¼ filiżanki masła


1. Dokładniej wymieszaj ze sobą mielone mięso, kiełbasę, cebule, miąższ marchwi i ziemniaków. Następnie przenieś wszystko do lekko nasmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 11cm x 21cm. Ułóż na wierzch migdały.
2. Zrób sos - włóż do rondla bulion wołowy, przecier pomidorowy, kawę w proszku, sos Worcestershire, sos Winegret, sok z cytryny, cukier i masło. Wszystko zagotuj na średnim ogniu. Następnie, zredukuj na wolny ogień, i gotuj cały czas mieszając, przez 8-10 minut, aż sos zgęstnieje.
3. Gotowym sosem zalej klops. . Włóż do piekarnika na 40 minut, co jakiś czas polewając sosem.



Przydatne linki


» Szukasz jeszcze więcej zdrowych, dietetycznych przepisów? Polecamy blog Alchemia zdrowia Karoliny Bocko, która od 10 lat specjalizuje się w dziedzinach dietetyki, naturalnej żywności i medycyny holistycznej. Możesz również skorzystać z konsultacji Karoliny, która pomoże Ci opracować indywidualny program żywnościowy harmonijnie dobrany do Twoich potrzeb i zdrowia.

» Szukasz warzyw i owoców z upraw ekologicznych? Zajrzyj na portal o rolnictwie ekologicznym, gdzie znajdziesz m.in. adresy ekologicznych gospodarstw rolnych, sklepów ze zdrową żywnością i stowarzyszeń eko-rolników. Ponadto dowiesz się jaki certyfikat musi posiadać taka placówka, aby mogła być uznana za "ekologiczną".

» Szukasz sklepu ze zdrową żywnością? Polecamy sklep internetowy Bio Planet, który oferuje szeroką gamę produktów ekologicznych najwyższej jakości m.in orzechy, oleje, kawę, herbatę, nabiał, suszone owoce i wiele innych. Sklep realizuje zamówienia z dostawą do domu na terenie całej Polski.