Marchew (podobnie jak inne warzywa i owoce) jest przechowywana w magazynach producenta i hurtowni często przez wiele miesięcy, zanim trafi do Twojego koszyka. Przez ten czas starzeje się, tracąc wilgoć (czyli zawarty w niej sok) i włókniejąc. Jeżeli próbujemy wycisnąć taką marchew, często uzyskamy śladowe ilości soku, a twardy, włóknisty miąższ gromadzi się wewnątrz wyciskarki zwiększając ciśnienie w jej wnętrzu. Ostatecznie, jeżeli w porę nie oczyścimy nagromadzonych resztek albo nie dodamy innego, soczystego składnika, wówczas ryzykujemy, że sito lub nakrętka czołowa wyciskarki zostaną rozsadzone.
Porada: Jeżeli zauważysz, że kupiona marchew jest wyschnięta i mało soczysta, koniecznie namocz ją w wodzie przez noc, przed wyciskaniem. Jeżeli marchew jest na tyle stara, że nawet to nie pomaga, nie wyciskaj jej w ogóle – lepiej użyj jej do zupy albo ciasta.