W naszej ofercie znajdą Państwo dwie wersje cieszącej się dużą popularnością znakomitej pionowej wyciskarki Omega VRT. Obie, Omega VRT 352 F oraz Omega VRT 402 - wyposażono w praktyczną zatyczkę wypływu soku, dzięki której zyskujemy dodatkową funkcję tj. mieszania (o której piszemy poniżej). Pozostałe różnice dotyczą wyglądu (kształtu obudowy). Obie wersje Omegi VRT wyposażone są w nowe, wzmocnione sita (z ULTEMU), dodatkowe sita do gęstych soków, oraz sita zewnętrzne nakładane na pojemnik z sokiem.
Wersja Omega VRT 352F dostępna jest w dwóch bardzo efektownych kolorach: srebrnym i biało-perłowym.
Zatyczka wypływu soku, o którą wzbogacono Omegę VRT352 F i Omegę VRT402 jest przydatnym rozwiązaniem. Dzięki niej zyskujemy dodatkową funkcję tj. mieszania, która umożliwia przyrządzenie przy pomocy wyciskarki rozmaitych koktajli, musów, mieszanek sokowych i smoothie. Wystarczy, że opuścimy zatyczkę na czas wyciskania, aby sok czy mus z wyciskanych owoców i warzyw miksował się wewnątrz wyciskarki. Możemy również dolać jogurtu, kefiru czy mleka. Następnie, gdy nasz koktajl osiągnie pożądaną konsystencję, wystarczy podstawić szklankę, odchylić zatyczkę i gotowe! (ZOBACZ JAK)
Funkcja ta pozwala również przyrządzić musy i przeciery z owoców czy gotowanych warzyw, idealne jako dania na małych dzieci typu Gerber i wspaniałe desery. Można też zrobić pyszne mleczko migdałowe, sojowe czy kokosowe (ZOBACZ JAK).
Przy pomocy zatyczki możemy łatwo dozować nalewanie soku – przelać do naczynia tyle, ile akurat chcemy i kiedy chcemy. Bez rozlewania i kapania soku na blat.
Kolejną zaletą zatyczki wypływu soku jest to, że wspomaga ona skuteczność funkcji przepłukiwania wyciskarki na biegu. Opuszczając zatyczkę zatrzymujemy wodę wewnątrz wyciskarki, dzięki czemu pod wpływem obrotów wyciskarki wielokrotnie przepływa ona przez zakamarki poszczególnych części roboczych i mikrootwory sita, wypłukując resztki miąższu. Po skończeniu
płukania tylko odchylamy zatyczkę i woda wypływa z wyciskarki.
W pozostałych kwestiach najnowszy model Omegi VRT352F pozostaje na równym poziomie z modelem Omega VRT352 i Omega VRT402.
Wyciskanie soku na Omedze VRT352F przebiega bardzo szybko i wygodnie. 1 Litr soku z marchwi, to kwestia 5-6 minut, mimo że jak każda wyciskarka posiada niskie obroty 70 obr./min.
Wydajność (uzysk soku z jednostki surowca) Omegi VRT352F jest tak samo wysoka, co jej sióstr tj. standardowej Omegi VRT352 i Omegi VRT402. Cała rodzina Omeg wypada lepiej niż większość wyciskarek jednoślimakowych, a dla niektórych surowców osiąga wydajność zbliżoną nawet do wyciskarek dwuślimakowych, które są jednak od nich dużo droższe.
Model Omega VRT352F ma dość spory jak na wyciskarkę otwór wsadowy o wymiarach 4,5cm x 3,5cm (chociaż nieco mniejszy niż poprzedni model Omega VRT352). Dzięki niemu nie musimy tak drobno kroić surowca. Pionowa konstrukcja wyciskarki Omega VRT352F oznacza, że nie musimy używać popychacza do przesuwania surowca w głąb wyciskarki. Te dwie cechy znacząco ułatwiają obsługę i przyspieszają wyciskanie soku.
Omega VRT352F jest bardzo uniwersalna – dobrze wyciska praktycznie każdy gatunek owoców i warzyw. Zarówno twarde warzywa np. marchew, seler, buraki, jak i wszelkie owoce (również maliny, jeżyny i porzeczki) jak i warzywa liściowe, zioła czy trawę pszeniczną. Dzięki temu jest znakomitą propozycją dla wszystkich entuzjastów codziennego picia świeżych soków i zdrowego stylu życia. (Zobacz jak wyciska soki).
Wyciskanie soku w Omedze VRT352F przebiega dwuetapowo. Najpierw surowiec jest kruszony i miażdżony przez wałek ślimakowy, obracający się wewnątrz sita. Następnie dociskany do ścianek sita z mikrootworami, przez które odfiltrowany zostaje zawartym w nim sok.
Zarówno sito, jak i unikalnie zaprojektowany wałek wyciskający wykonane są ze specjalnego tworzywa - GE ULTEM. Jest ono 8 razy mocniejsze i trwalsze niż tworzywa, z jakich wykonane są wałki niektórych innych wyciskarek (melamina). Co więcej jest higieniczne i całkowicie bezpieczne dla zdrowia (co potwierdzają atesty). Używa się go także m.in. do produkcji narzędzi chirurgicznych.
Omega VRT 352 F, wyposażona została w sumie w trzy sita (podstawowe oraz dwa sita, dołączone przez nas w prezencie).
- Sito podstawowe (z Ultemu, w ciemnym kolorze) posiada drobniejsze mikrootwory, przez co odfiltrowuje dokładniej – umożliwiając wyciśnięcie bardziej klarownego soku, z mniejszą zawartością mikrogrudek miąższu.
- Sito do musów, o większych mikrootworach, specjalnie dla wielbicieli gęstszych, bardziej "musowatych" soków. Świetnie nadaje się ono do sporządzania musów z truskawek, malin, kiwi, itp. oraz przecieru pomidorowego. Wielu klientów używa tego sita również do wyciskania soku z cytrusów.
- Sito zewnętrzne do klarownych soków, dopasowane do naczynia na sok, dla osób, które nie przepadają za zbyt musowatymi, gęstymi sokami. Dzięki niemu, w szybki i łatwy sposób, mogą one przefiltrować sok już w czasie wyciskania.
Wolne obroty wyciskarki ( ok. 70 obr./min. ) powodują, że podczas procesu uwalniania soku nie dochodzi do jego nagrzania i napowietrzenia. Tlen i podwyższona temperatura, to jak wiadomo, dwa główne czynniki, które niszczą cenne składniki odżywcze soku np. witaminy, enzymy. Dlatego też wyciskarki są bezkonkurencyjne, gdy potrzebny jest sok do diet i terapii sokowych, takich jak np. terapia Gersona.
Brak napowietrzenia przy wyciskaniu, i w konsekwencji przyśpieszonego utleniania, powoduje, że, zgodnie z deklaracją producenta Omegi, sok może być przechowywany w lodówce, w zamkniętym naczyniu nawet do 72 godzin, bez istotnej utraty cennych składników odżywczych.
Poza pionowym usytuowaniem wałka wyciskającego w Omedze VRT352F znajdziemy jeszcze dwa absolutnie nowatorskie rozwiązania. Pierwsze to tzw. kosz czyszczący - pierścień obrotowy z silikonowymi "wycieraczkami", które obracają się w trakcie pracy wyciskarki, przecierając sito i zagarniając z niego drobinki miąższu. Zwiększa to wydajność wyciskarki i zmniejsza straty miąższu.
Drugie to możliwość przepłukiwania wyciskarki "na biegu" w trakcie pracy. Wykonuje się to wlewając czystą wodę do wyciskarki, która płucze części robocze i usuwa nagromadzone resztki miąższu. Funkcja ta przydaje się zarówno między wyciskaniem różnych surowców (aby smaki kolejno wyciskanych soków nie pomieszały się) i/lub po zakończeniu wyciskania (wyraźnie ułatwia późniejsze czyszczenie).
Producentem wyciskarek Omega VRT jest amerykańska firma Omega Products Inc. obecna w branży urządzeń do wyciskania soku od 1971 roku.
W zestawie z wyciskarką Omega VRT352F znajduje się:
- sito o mniejszych otworach (do klarowniejszych soków),
- sito o większych otworach (do musów),
- plastikowe naczynie na sok,
- plastikowe naczynie na odpady,
- sito zewnętrzne,
- popychacz,
- szczotka do czyszczenia,
- instrukcja obsługi w j.polskim.
SPRAWDŹ DOSTĘPNE URZĄDZENIA PRZECENIONE