Używamy plików cookie i innych technologii na stronie, aby zapewnić jej niezawodność, bezpieczeństwo oraz monitorować jej działanie. W tym celu zbieramy informacje o użytkownikach, ich zachowaniu i urządzeniach. Wybierz „Ustawienia”, aby uzyskać szczegółowe informacje i dostosować korzystanie z plików cookie. Jeśli nie zezwolisz na wszystkie pliki cookie, użyjemy tylko niezbędnych plików cookie.
Ceny sokowirówek wahają się od 100zł aż do 1200zł. Z czego tak duża rozpiętość cenowa wynika? Za jakie cechy urządzenia przychodzi nam zapłacić więcej?
Półkę najtańszych modeli to niemalże „zabawki”. Posiadają małe sitka wykonane z plastiku oraz słabe silniki, których moc dramatycznie spada przy większym obciążeniu. Większość tanich sokowirówek ulega spaleniu lub zepsuciu już w ciągu pierwszego roku użytkowania. Co więcej ich obsługa, hałas i mycie dość skutecznie zniechęcają do wyciskania soku.
Główna cecha odróżniająca sokowirówki lepszej klasy jest jakość wyciskania soku. Wyposażone są w silnik o znacznie większej mocy (600-800W), sito ze stali nierdzewnej. W tym przypadku zwiększenie obciążenia nie obniża tempa obrotów sita, ani też nie powoduje zmniejszenia mocy czy wydajności. Kolejna różnica między sokowirówkami tańszymi a droższymi to rodzaj plastiku, z którego wykonano ich części i akcesoria. W modelach kiepskiej jakości części ulegają one przebarwieniu praktycznie już po pierwszym użyciu. W modelach wysokiej klasy plastik, którego użyto jest odpowiednio trwały, higieniczny i znacznie mniej podatny na odbarwienia.
Elementami, które pełnią kluczową rolę w wyciskaniu soku przy pomocy sokowirówki jest jej wirujące z dużą prędkością sito z małymi ostrzami. Wyciskając sok wykorzystuje ona siłę odśrodkową, która powstaje podczas obrotów sita. Kawałki owoców lub warzyw umieszczone wewnątrz sita obijają się o ostrza, dzięki czemu zostają rozdrobnione. Siła odśrodkowa, następnie, dociska rozdrobniony miąższ do ścianek sita. Na skutek tego, miąższ uwalnia sok, który następnie wypływa przez mikro-otwory w ścianach sita.
Wyróżnić możemy dwa podstawowe rodzaje sokowirówek: o zamkniętym obiegu (miąższ wyciskanych owoców osadza się wewnątrz, na sicie i należy go ręcznie usunąć w trakcie lub po wyciskaniu) oraz o otwartym obiegu (z automatycznym usuwaniem miąższu do zewnętrznego naczynia) .
Sokowirówki można również podzielić ze względu na rozmiar ich otworów wsadowych. Te o dużych otworze wsadowym (około 7.5 – 8 cm) nie wymagają krojenia surowca przed wyciskaniem, owoce takie jak jabłka można wkładać w całości. Te o mniejszych otworach wsadowych nie są już tak wygodne i wymagają krojenia surowca na mniejsze kawałki.
Warto zwrócić uwagę, aby rozmiar otworu wsadowego był proporcjonalny do mocy silnika. Jeżeli otwór jest za duży, wkładane są zbyt duże porcje surowca, a silnik jest stale nadmiernie obciążone, co znacząco skraca żywotność sokowirówki.
Większość modeli działa z prędkością 6000 - 12000 obrotów na minutę. Posiadają one zwykle dwustopniowa regulację prędkości – niższa (6000 obrotów na minutę) oraz wyższa (12000 obr./min.).