Angel (Angelia) jest pierwszą wyciskarką w całości wykonaną ze stali nierdzewnej, wykorzystującą dwuślimakową technologię wyciskania soku. Nie na darmo nosi miano Rolls Royce'a wśród wyciskarek. Ten wyjątkowy model jest
- potrafi wycisnąć maksymalną ilość soku z owoców i warzyw wraz z zawartymi w nich składnikami odżywczymi i enzymami, pozostawiając prawie suchy miąższ.
Wyciskarka ta jest
szczególnie polecana do wszelkich leczniczych diet i terapii sokowych (szczególnie terapii dr Gersona). Jej wydajność porównywalna jest nawet do legendarnej prasy Norwalk.
W naszej ofercie znajdziesz trzy modele wyciskarek Angel (Angelia) –
5500,
7500 oraz najnowszy
8500s, a także
akcesoria dodatkowe (m.in. sito do wyciskania ananasów i cytrusów).
Cechą wyróżniającą model Angel 8500S (najnowszy) jest
lepsza jakość stali, z której wykonano całą część roboczą wyciskarki tj. wałki ślimakowe, korpus z sitem i osłonę zewnętrzną. Zastosowano stal nierdzewną chromowo-niklową typu 316. Jest to stal, która przeznaczona jest przede wszystkim do wyrobu narzędzi chirurgicznych oraz implantów (np. elektrod w rozrusznikach serca) – między innymi dlatego, że jest neutralna biochemicznie, nie wchodzi w reakcje z innymi substancjami, nie powoduje reakcji alergicznych.
Badania wykazały, że stal ta nie wydziela żadnych szkodliwych substancji i nie niszczy żadnych składników odżywczych. Jest również niezwykle odporna na działanie kwasów, soli, wysokich temperatur czy korozji. W starszych modelach wyciskarki Angel (5500 i 7500) użyto stali nierdzewnej stosowanej powszechnie typu 304, o nieco niższej odporności.
Wyciskarka Angel (Angelia) wyciska sok zachowując enzymy, witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach w nienaruszonej, aktywnej formie, dzięki czemu posiada on bardzo
duże własności odżywcze i lecznicze. Co więcej, jest on
łatwo przyswajalny i lekkostrawny, ponieważ nie zawiera włókna. W trakcie procesu wyciskania soku wraz z miąższem
usuwane są też szkodliwe metale ciężkie i środki chemiczne stosowane w rolnictwie , które znajdowały się w skórce wyciskanych warzyw czy owoców.
Technologia wyciskania w wyciskarce Angel (Angelia) polega na rozdrabnianiu i bardzo dokładnym miażdżeniu surowca – w efekcie czego cały sok zawarty w komórkach miąższu warzyw i owoców zostaje wyciśnięty i odfiltrowany przez sito o bardzo drobnych mikrootworach. (
Zobacz jak wyciska soki)
Angel
nie posiada żadnych ostrzy – miażdżenie surowca odbywa się za pomocą dwóch mocnych, stalowych wałków ślimakowych o długości aż 22cm. Następnie wyciśnięty sok zostaje precyzyjnie wyciśnięty i odfiltrowany przez sito mikrootworkach o zróżnicowanej wielkości od większych, aż po bardzo drobne.
Proces wyciskania przebiega w trzech etapach – dzięki opatentowanej konstrukcji wałków ślimakowych i sita - co zapewnia większą wydajność i więcej substancji odżywczych w wyciśniętym soku. Pierwszy etap polega na kruszeniu i miażdżeniu surowca z wykorzystaniem maksymalnej siły przez dwa bliźniacze wałki ślimakowe. W fazie 2 z surowca pod wpływem wysokiego ciśnienia wewnątrz korpusu wyciśnięte zostaje 80% całego zawartego w nim soku. W ostatnim etapie resztki soku zostają ostatecznie wyciśnięte i przefiltrowane przez najmniejsze mikrootwory sita, a praktycznie suchy miąższ usunięty zostaje do osobnego naczynia.
Dzięki wolnoobrotowemu (82 obr./min.) działaniu wyciśnięty
sok nie zostaje nagrzany, ani napowietrzony, nie traci więc żadnych ważnych dla zdrowia substancji tj. witamin, minerałów i innych substancji odżywczych (które giną podczas ogrzewania).
Angel (Angelia) 8500S posiada
inteligentny automatyczny bieg wsteczny. Gdy użytkownik włoży zbyt dużą porcję surowca i dojdzie do zablokowania wałków – specjalny czujnik automatycznie uruchomi bieg wsteczny, który spowoduje cofnięcie surowca i odblokowanie zatoru. Zabezpieczenie to chroni zarówno korpus wyciskarki, jak i jej silnik przed spaleniem. Zawsze można również uruchomić bieg wsteczny ręcznie, dotykowym przyciskiem na panelu sterowania.
Angel (Angelia)doskonale wyciska praktycznie każdy rodzaj surowca – wszystkie gatunki warzyw zarówno twarde korzeniowe, jak i liściowe, każdy rodzaj owoców, a także zioła. Angel doskonale radzi sobie z roślinami liściastymi, pokrzywą, mleczem czy trawą pszeniczną. Wyciska jednolity, esencjonalny sok o intensywnym kolorze i bogatym smaku. Taki sok nie rozwarstwia się, nie jest spieniony i długo zachowuje świeżość.
Producentem jest firma Angel Co., Ltd. założona w 1981 roku, od 30 lat specjalizująca się w projektowaniu i produkcji wyciskarek najbardziej zaawansowanych technologicznie. Firma ta stale pracuje nad udoskonalaniem swoich urządzeń, aby zwiększyć ich wydajność, niezawodność i możliwości. Rozwiązania zastosowane w wyciskarkach Angel (Angelia) są efektem 30 lat badań, projektów i innowacji, które czynią ją niedoścignioną w swojej klasie.