Domowy młyn do zboża to podstawa bardziej świadomego i zdrowszego stylu życia i odżywiania się.
Jedną z jego najważniejszych zalet, jest to, że w domowych warunkach w szybki i bardzo prosty sposób umożliwia mielenie zboża w całości, bez oddzielenia któregoś z jego cennych składników (i zawartych w nim witamin, minerałów i błonnika).
Dzięki temu uzyskujemy pełnowartościową, świeżą i całkowicie naturalną mąkę, która zawiera bogactwo substancji odżywczych m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cenne białka, błonnik itp. W ten sposób otrzymana mąka znacząco różni się od przetworzonej mąki, którą kupujemy w papierowych torebkach w popularnych marketach. Mąka „kupna” została poddana „obróbce”, przez co utraciła większość naturalnych składników odżywczych i witamin, a także znaczną część błonnika obecnego w świeżym ziarnie. Co więcej została „wzbogacona” w wiele substancji chemicznych dla przedłużenia jej trwałości.
Co więcej ważne składniki odżywcze mąki pełnoziarnistej zaczynają ginąć natychmiast po zmieleniu, a więc przedłużanie czasu przechowywania mąki, oznacza utratę jej wartości odżywczych. Dzięki domowemu młynkowi możesz „na bieżąco” mielić potrzebną ilość mąki, dosłownie w kilka minut, zyskując cenne witaminy i minerały w niej zawarte. Poza tym, podobnie jak kawa, mąka z czasem traci składniki aromatyczne. Świeża mąka jest znacznie smaczniejsza, dzięki czemu wypieki i dania z niej przyrządzone zyskują wyjątkowych walorów smakowych.
Młyn do mąki Magic to nowoczesne i niezwykle efektowne połączenie naturalnego drewna bukowego i stali. Stal nierdzewna dodaje nowoczesnej elegancji klasycznej obudowie z litego drewna bukowego. Tak jak wszystkie młynki do ziarna marki KoMo, Magic wyposażony został wydajny silnik o mocy przemysłowej i starannie dobrane, trwałe żarna oczywiście korundowo-ceramiczne. Ten elektryczny młynek zbożowy łączy szlachetny wygląd z solidnym i silnym mechanizmem wewnętrznym modelu Magic 21. Absolutnie praktyczny w kuchni, nadaje się doskonale dla osób preferujących estetykę produktów ze stali.
Główne zalety
- Najlepsza z do tej pory opracowanych technologii mielenia - szybka, dokładna i cicha.
- Mieli wszystkie rodzaje zboż (np. pszenicę, żyto, owies, jęczmień, kukurydzę), w tym także bezglutenowe (np. ryż, kasza gryczana) oraz podgatunki takie jak orkisz. W młynkach KoMo można także mielić standardowe odmiany kukurydzy. Możesz więc przygotować dowolny rodzaj mąki i eksperymentować z wypiekami.
- Wygoda użytkowania - w każdej chwili, w kilka minut możesz zmielić dokładnie taką ilość mąki, jakiej potrzebujesz albo jakiej wymaga danie, na które akurat masz apetyt.
- Niewielki i kompaktowy - projektanci zadbali również o to, aby ich młynki posiadały na tyle zwartą budowę i niewielkie wymiary, aby mogły na stałe zagościć na Twoim blacie kuchennym, zajmując niewiele miejsca. Dzięki temu młynek do zboża może być zawsze pod ręką i stanowić jeden z podstawowych urządzeń w Twojej kuchni.
- Solidny, trwały i niezawodny - dzięki zastosowaniu materiałów najwyższej jakości oraz skrupulatnemu dopracowaniu wszystkich elementów młynek Magic nawet po kilkunastu latach codziennej pracy, nadal spisuje się tak samo dobrze jak zaraz po zakupie. Potwierdzeniem tego faktu jest chociażby gwarancja - 12 lat niezawodnej pracy.
- Szybkie i dziecinnie proste mielenie - wystarczy wsypać wybraną ilość zboża do misy zasypowej młynka, ustawić pożądaną grubość i uruchomić młynek.
- Duży zakres regulacji grubości zmielonej mąki - od drobnoziarnistej aż po gruboziarnistą, możesz dokładnie dobrać rodzaj i grubość mąki do przyrządzanej potrawy.
- Dzięki płynnej regulacji grubości mielenia, bez przerywania procesu mielenia możesz uzyskać mąkę o dowolnej grubości - wystarczy obrócić misą zasypową młynka wzdłuż skali. Prościej już być nie może.
- Wyposażony w żarna wykonanych z niezwykle twardego korundu (drugiego, po diamencie, co do twardości minerału na świecie) i ceramiki. Są praktycznie niezniszczalne, nie wymagają konserwacji ani ostrzenia. Ich wynalazcą jest jeden z założycieli firmy KoMo. Żarna korundowo-ceramiczne są obecnie najlepszym rozwiązaniem w kwestii technologii mielenia stosowanej w młynach zbożowych. Są higieniczne, antyseptyczne i nie zmieniają się nawet po wielu latach użytkowania.
- Praktycznie nie wymaga czyszczenia - żarna i komora młyna do zboża KoMo zostały tak zaprojektowane, że oczyszczają się automatycznie za każdym razem, kiedy ziarna są mielone "na grubo". Od czasu do czasu warto usunąć osad z mąki przy pomocy odkurzacza.
- Kompaktowy i mocny silnik elektryczny w młynku KoMo zapewnia wiele lat niezawodnego działania. Jest wytrzymały i nie zmniejsza swoich obrotów pod wpływem obciążenia. Pracuje bardzo cicho, między innymi dzięki opatentowanemu zawieszeniu, który dodatkowo wycisza jego pracę.
- Dzięki zastosowaniu unikalnych rozwiązań młynek do zboża Magic wyróżniają się bardzo cichą pracą, nie musisz więc obawiać się, że codzienne mielenie mąki zakłóci spokój w Twoim domu.
- Młynek do zboża Magic jest bezpieczny, higieniczny i ekologiczny - został wykonany z materiałów, które w żaden sposób nie szkodzą zbożu i nie niszczą składników odżywczych w nim zawartych.
- Posiada piękną, solidną obudowę o gładkiej drewnianej powierzchni , pochodzącego z ekologicznych lasów. W trosce o zapewnienie jej wieloletniej trwałości koloru i wyglądu, konserwowana jest organicznymi olejkami roślinnymi.
- Bardzo estetyczny wygląd, starannie wykonana, ręcznie montowana konstrukcja cieszy oko i wnosi unikalny klimat do Twojej kuchni.
- Wszystkie młynki KoMo są dopracowane w każdym szczególe i testowane przed opuszczeniem fabryki.
- Możesz mieć pewność, że wybierając młynek KoMo otrzymujesz produkt najwyższej jakości, tworzony z pasją. Absolutnie najlepszy w swojej kategorii.
- Każdy młyn do zboża KoMo posiada niemiecki certyfikat bezpieczeństwa i niezawodności GS TUV.
- Producentem jest niemiecka firma KoMo, która od kilkunastu lat przoduje w konstruowaniu i produkowaniu młynków do zboża. Jej główną zasadą jest utrzymanie wysokich standardów jakości, dlatego też wykorzystuje wyłącznie najlepsze materiały, a jej produkty konstruowane są z wielką uwagą i dokładnością. Założycielami firmy jest dwóch wybitnych konstruktorów - Peter Koidl i Wolfgang Mock, których łączy autentyczna pasja, zaangażowanie i bogate doświadczenie. Od ponad 20 lat zajmują się projektowaniem i opracowywaniem urządzeń do domowego mielenia zboża. Dzięki swojej niezwykłej kreatywności i otwarciu na potrzeby i uwagi Klientów, stale opracowują nowe rozwiązania i projekty, ulepszając swoje młynki. Zwracają uwagę na każdy aspekt - prostotę budowy, łatwość obsługi, niezawodność, estetykę. Możesz być pewien, że zadbali oni o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół Twojego młynka.