sso

Poradnik dietetyczny

Oto nasz poradnik dietetyczny zawierający konkretne pytania naszych Klientów i odpowiedzi naszego dietetyka. Czy chciałbyś zmienić swój styl życia na nieco zdrowszy? Masz dolegliwości, które chciałbyś leczyć w naturalny sposób? Brakuje Ci jakichś witamin czy minerałów i zastanawiasz się jakimi składnikami diety możesz je uzupełnić? A może potrzebujesz porady? Być może informacje tu zawarte okażą się dla Ciebie pomocne. Możesz także zadać swoje pytanie - w formularzu obok. Nasz dietetyk postara się udzielić Ci wyczerpującej odpowiedzi.

Witam.
Jakie soki należy pić jak ma się intensywną pracę fizyczną 6 dni w tygodniu i dodatkowo trenowanie 3-4 razy w tygodniu na siłowni oczywiście z rozsądkiem bez nadmiernego wysiłku fizycznego ale głównie o szybsze cechy regeneracji i zdrowia ogólnego:) ?

Szanowny Panie,

W przypadku wzmożonej aktywności zawodowej oraz dodatkowo wysiłku fizycznego, najważniejszy jest odpoczynek i czas na regenerację.

Soki świeżo wyciskane mają duża zawartość błonnika, który wspomaga układ pokarmowy, ale też zapobiega wahaniom glikemii - co nie jest obojętne w przypadku wzmożonego wysiłku.
Kolejną zaletą soków z owoców i warzyw jest zawartość antyutleniaczy, witamin i składników mineralnych, które usprawniają proces regeneracji mięśni.

Podczas aktywności  fizycznej, należy pamiętać, aby sok wypić najpóźniej 30 minut przed ćwiczeniami.
Przed aktywnością na siłowni najlepsze będą soki owocowe (z jabłek, winogron, gruszek, truskawek czy malin), które nie obciążają żołądka w takim stopniu jak soki warzywne.


Jeśli chodzi o soki warzywa, bardzo dobre właściwości ma burak, który wspomaga wydajność organizmu.
Cenionymi warzywami są również pomidory (szczególnie przetworzone), których składniki pełnią m.in funkcję antyoksydacyjną i przeciwnowotworową.

W przypadku opisanej przez Pana aktywności bardzo ważna jest zbilansowana dieta przygotowana dla Pana na podstawie indywidualnych warunków.
Dietę powinien przygotować licencjonowany dietetyk, dlatego zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady specjalisty.

Pokaż odpowiedź Schowaj odpowiedź
Autor: Emil (24)

Dzień dobry. Praktycznie codziennie piję soki z owoców i warzyw. Martwi mnie, że to może wpłynąć negatywnie na mój poziom cukru we krwi. Co prawda nie piję tylko owocowych soków – zawsze mieszam je z warzywnymi. Jeszcze jedno pytanie, jak długo mogę przechowywać świeżo wyciśnięty sok bez utraty witamin. Dziękuję.

Szanowna Pani,

Wpływ spożywanego soku na poziom cukru w Pani krwi, zależy od ilości jaką Pani wypija. Optymalna porcja to 1-2 szklanki na dzień. Dostarczy ona Pani właściwej ilości witamin i minerałów, przy umiarkowanej ilości cukru. Dobrze jest, jeżeli wyciskanym soku dominują warzywa, ale eżeli nie przepada Pani za sokami wyłącznie warzywnymi, może Pani bez obaw dodać do nich jakiś owoc. Natomiast jeżeli chodzi o okres czasu przez jaki świeżo wyciśnięty sok nadaje się do spożycia to generalnie wynosi on 24 godziny. Przy czym najlepiej przechowywać go w lodówce.

Pozdrawiam,

Zuzanna

Pokaż odpowiedź Schowaj odpowiedź
Autor: Maria (54)

Witam. Dostałam wyciskarkę w prezencie. Natomiast przeczytałam w książkach Heinerman i Walker, że zalecane jest picie soków rozcieńczonych. W końcu jeżeli kupujemy soki 100% to też je rozcieńczamy. W przeciwnym wypadku podobno organizm musi użyć swoich zapasów wody, aby je rozcieńczyć. Czy tak samo jest w przypadku świeżego soku? A co w przypadku dzieci? Mam 10-miesięcznego synka. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Szanowna Pani,

Jeżeli pije Pani soki regularnie, nie musi Pani ich rozcieńczać – organizm jest wówczas przyzwyczajony do świeżo wyciśniętego soku. Jedynie w przypadku małych dzieci należy rozcieńczać sok wodą w proporcjach 1:1. Proszę też rozpocząć podawanie soku swojemu synkowi stopniowo od rozpoczynając małych ilości i obserwować, czy nie pojawią się u niego jakieś dolegliwości żołądkowe. Jeżeli nie, można zwiększyć porcję.

Pozdrawiam,

Zuzanna

Pokaż odpowiedź Schowaj odpowiedź
Autor: Monika (36)

Witam, praktycznie każdej zimy chorują na zapalenie oskrzeli. Czy możecie mi doradzić, jakie powinnam pić soki, aby obronić się przed tą chorobą. Dziękuję.

Szanowna Pani,

Jeżeli cierpi Pani na Przede wszystkim powinna Pani na nawracające zapalenie oskrzeli, pierwszą rzeczą, o jaką powinna Pani zadbać jest wzmocnienie swojego układu odpornościowego. Regularne picie świeżo wyciśniętych soków może tu bardzo pomóc. Jako składniki, jeżeli chodzi o owoce, zalecałabym grejpfruty, limonki, jagody, porzeczki, truskawki. Natomiast jeżeli chodzi o warzywa to najlepiej, aby piła Pani mieszankę marchwi, selera i buraków. W przypadku uporczywego kaszlu, dobrym lekarstwem jest sok z cebuli. Wystarczy przyjmować łyżeczkę tego soku trzy razy dziennie. Może go Pani ewentualnie osłodzić odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Pozdrawiam,

Zuzanna

Pokaż odpowiedź Schowaj odpowiedź
Autor: Natalia (39)

Jakiś czas temu kupiłam u Was wyciskarkę i używam jej codziennie do wyciskania soków warzywnych (zwykle mieszanka marchwi z burakiem). Niestety, niedawno wyczytałam w internecie, że można przedawkować witaminę A, jeżeli spożywa się zbyt duże ilości marchwi. Byłabym wdzięczna o Państwa opinię na ten temat, ponieważ bardzo mnie to zmartwiło.

Szanowna Pani,

Bardzo dobrze, że pije Pani soki regularnie co dzień. Temat witaminy A jest nieco bardziej złożony. Jest ona bardzo ważnym przeciwutleniaczem, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok (widzenie po zmroku) i wspomaga prawidłowy rozwój skóry i błon śluzowych. Jednakże prawdą jest, że w bardzo dużych dawkach witamina ta może być szkodliwa. Dotyczy to przede wszystkim kobiet w ciąży, ponieważ nadmiar witaminy A może spowodować zaburzenia rozwoju dziecka. Przy czym dotyczy to „czystej” witaminy A, zwanej retinolem zawartej w produktach pochodzenia zwierzęcego – głównie w jelitach, ale także w niewielkich ilościach w jajkach, mleku i nabiale. Jest natomiast inna postać witaminy A, zwana karotenem (beta-karoten). Nasz organizm produkuje witaminę A właśnie z karotenu. Karoteny znajdują się w wielu warzywach m.in. marchwi, szpinaku, pomidorach, jarmużu i cukinii. I na szczęście, nie można przedawkować tej formy witaminy A. Jedyny problem jaki pojawia się w przypadku spożywania dużej ilości soku z marchwi jest natury czysto estetycznej. Duże ilości karotenu powodują zmianę pigmentu skóry na bardziej pomarańczowy.

Pozdrawiam

Zuzanna

Pokaż odpowiedź Schowaj odpowiedź
Autor: Katarzyna (38)
Całkowita liczba pytań 8
###message