Domowe młynki mielą zboże w całości uzyskując tzw. mąkę pełnoziarnistą, która jest bardzo zdrowa. Jednak niekiedy możesz potrzebować mąki przesianej, białej tj. bez otrębów, która jest bardziej kleista, przez co lepiej nadaje się do niektórych wypieków np. pierogów.
Dzięki przystawce do młynków KoMo możesz bardzo wygodnie przesiać mąkę pełnoziarnistą do czystej mąki białej. Jak?
- W pierwszym kroku zmiel porcję wybranego rodzaju ziarna na mąkę pożądanej grubości.
- Następnie zamontuj przesiewacz na młynku i wsyp do niego wstępnie zmieloną mąkę, którą chcesz przesiać.
- Uruchom młynek, i voila!
Przesiana mąka będzie wysypywać się do podstawionego naczynia, podczas gdy otręby zostaną w przesiewaczu.
Przesiewacz posiada w zestawie trzy wymienne wkłady(sita) o różnej gramaturze, do mąki różnej ziarnistości. Przesiewacz pasuje do każdego elektrycznego młynka KoMo.
Można na nim przesiewać wszystkie rodzaje mąki od orkiszowej począwszy, przez ryżową, aż po kukurydzianą.
Przesiewanie odbywa się szybko, wygodnie i cicho.
Przesiewacz jest przezroczysty, więc możesz łatwo monitorować proces przesiewania.
Wyposażony został w drewnianą pokrywę, która chroni przed pyleniem mąki podczas przesiewania.