Ziarno można przechowywać długi czas, w przeciwieństwie do zmielonej mąki, która starzeje się szybko. Dlatego najlepiej jest przechowywać zapas ziarna w całości, a mąkę mielić na bieżące potrzeby.
Jednak należy pamiętać, że ziarno wymaga odpowiednich warunków magazynowania. Miejsce musi być suche i dobrze wentylowane, aby zapobiec rozwojowi pleśni, czy owadów.
Nie wolno przechowywać ziarna w foliowych workach!
Dlatego też firma KoMo opracowała praktyczne spichlerzyki, które zapewniają optymalne warunki magazynowania ziarna, będąc przy tym bardzo estetyczne i wygodne w użytkowaniu.
Spichlerzyki chronią ziarno przed zanieczyszczeniami, kurzem i szkodnikami, a zarazem umożliwiają dostęp powietrza i wentylację. Można w nich składować zboże nawet rok!
Wersja trzykomorowa spichlerzyka posiada trzy przezroczyste zbiorniki, które mieszczą łącznie 13,5 kg ziarna. Każdy zbiornik wyposażony jest w stalowy dozownik, przy pomocy którego łatwo odsypiesz potrzebną porcję ziarna.
Dzięki przezroczystym wkładom widać dokładnie, ile zboża pozostało. Nieskomplikowana budowa spichlerzyka jest łatwa w utrzymaniu czystości i nie wymaga żadnych zabiegów konserwacyjnych.
Spichlerzyk zajmuje niewiele miejsca, ponieważ wiesza się go na ścianie jak zwykłą szafkę. Służą do tego specjalne uchwyty, dołączone w zestawie. Spichlerzyk wykonano z ekologicznego drewna bukowego,
dzięki czemu stanowi piękną ozdobę dla każdej naturalnej kuchni.