Suszarka Excalibur jest idealnym urządzeniem dla osób zdrowo odżywiających się, sportowców, wegetarian, ludzi wymagających specjalnej diety i wszystkich tych, którzy poszukują naturalnych , zdrowych produktów, najwyższej jakości.
Excalibur to najwyższa klasa wśród suszarek do żywności. Występuje w wielu wariantach różniących się m.in. pojemnością (wersje 4,5,9-tacowe), wyposażeniem (minutnik, cyfrowy wyświetlacz, panel dotykowy), a także materiałem wykonania (stal nierdzewna lub plastik BPA FREE) i kolorem (białe, czarne, stalowe). Wybierz model odpowiedni do swoich potrzeb.
Dzięki niej przyrządzisz niezliczoną liczbę potraw i przekąsek. Możesz ususzyć zioła z domowego ogródka na przyprawy, które będą dużo bardziej aromatyczne i zdrowsze niż te, które kupujemy w sklepach. Możesz suszyć różne owoce (jabłka, banany, śliwki, winogrona itp.) jako słodkie i zdrowe przekąski, które mogą śmiało spożywać dzieci zamiast słodyczy, czy nawet diabetycy. Zamiast kupować przetworzoną żywność pełną sztucznych konserwantów, ulepszaczy itp. możesz wiele produktów przyrządzić sam i to bardzo prosto. Dzięki temu znasz ich skład i możesz mieć pewność o ich jakości i świeżości.
Suszarka Excalibur w wersji 5-tacowej z 26-godzinnym minutnikiem to idealne rozwiązanie dla rodzin, czy osób z małym ogródkiem. Posiada aż 0,74m2 powierzchni użytkowej. Zawiera 5 OGROMNYCH półek, wbudowany wyłącznik, 12cm wentylator i moc 440 W. Wyposażona jest w regulowany termostat i minutnik, które pozwalają dowolnie ustawiać temperaturę i czas suszenia.
RÓWNOMIERNE SUSZENIE – suszarka z poziomym obiegiem powietrza
Jest to domowa suszarka, która posiada system poziomego przepływu powietrza Parallexx®. Zapewnia to stosunkowo równomierne i szybkie suszenie każdej półki. Wiatrak i regulowany termostat zamontowano z tyłu, tak aby zapewniały idealny przepływ powietrza, każdy poziom ma swój własny strumień powietrza. To wyjątkowe rozwiązanie przyspiesza proces suszenia, pozwalając na zachowanie walorów, wyglądu i lepszego smaku suszonej żywności. Nie musisz pilnować urządzenia i zamieniać półek. W większości modeli suszarek dostępnych w sprzedaży element grzejny znajduje się na dole. Półki tworzą wtedy piętrowe sekcje i blokują przepływ ciepła. Efektem tego produkty z dolnych półek są przegrzane lub przypalone, a z górnych – niedosuszone. Wiele suszarek nie posiada też żadnego wiatraka do generowania przepływu powietrza ani termostatu do regulacji odpowiedniej temperatury. Elektronika jest również zainstalowana w tylnej ścianie, więc masz pewność, że soki i skroplona para nie będą na nią kapać.
DUŻY WENTYLATOR - aż 12cm średnicy
Zapewnia intensywną poziomą cyrkulację powietrza, pozwalając na równomierne suszenie wszystkich tac. Dzięki tym rozwiązaniom nie ma ryzyka, że żywność będzie niedostatecznie wysuszona (surowa) albo spalona (przesuszona).
REGULOWANY TERMOSTAT Z TECHNOLOGIĄ Hyperwave™ - precyzyjne suszenie bez utraty enzymów.
Ogromną zaletą suszarki Excalibur jest jej opatentowana technologia Hyperwave™, która reguluje temperaturę przez cały proces suszenia, tak aby (1) zapewnić odpowiednio wysoką temperaturę, by wilgoć szybko odparowywała i nie rozwinęły się pleśni i bakterii, a jednocześnie (2) utrzymać temperaturę żywności na najniższym możliwym poziomie, tak by nie uszkodzić zawartych w niej cennych enzymów i witamin.
Technologia Hyperwave™ steruje temperaturą suszenia tak, że w pierwszej fazie suszenia gwałtownie wzrasta ona do ustalonego poziomu, dzięki czemu wilgoć szybko odparowuje z powierzchni produktu, przy zachowaniu enzymów. W następnej fazie suszenia temperatura ulega obniżeniu, wtedy wilgoć z wnętrza produktu przenika w kierunku powierzchni. Po tym cykl powtarza się. Dzięki wahaniom temperatury i ciągłemu odparowywaniu wilgoci z powierzchni surowca, jego temperatura utrzymuje się na stałym, odpowiednio niskim poziomie. Dzięki temu enzymy zawarte w suszonym produkcie nie zostają zniszczone i pozostają aktywne, a produkt zostaje dokładnie wysuszony.
Wiele suszarek do żywności nie została skalibrowana pod kątem właściwej temperatury suszenia. W trakcie suszenia narażają one żywność na wysokie temperatury, przez co traci się większość wartości odżywczych, a w skrajnych przypadkach przypala się.
MINUTNIK Z AUTOMATYCZNYM WYŁĄCZNIKIEM
Suszarkę Excalibur wyposażona jest w minutnik, który ustawiasz na dowolny czas suszenia. Dzięki temu możesz spokojnie zostawić suszarkę bez nadzoru, na noc czy wychodząc do pracy. Wyłączy się automatycznie po upływie zaprogramowanego przez Ciebie czasu. Ci więcej aż trzy obwody chronią ją przed awariami elektrycznymi i spaleniem.
WSZECHSTRONNOŚĆ – suszenie owoców, warzyw, grzybów, ziół, przypraw, mięsa, ryb, wyrastanie chleba, dojrzewanie jogurtu, sera i wiele innych zastosowań.
Przy pomocy suszarki do żywności Excalibur możesz suszyć nie tylko wszystkie gatunki warzyw, owoców czy ziół, ale i grzyby, mięso, ryby czy nawet płynną masę np. ciasto czy jogurt. Suszarka Excalibur znakomicie nada się również do wyrastania ciasta na chleb czy jako urządzenie do robienia jogurtów czy sera.
Dowolnie regulowany termostat i minutnik, pozwalają dokładnie dostosować temperaturę i czas suszenia do rodzaju i gramatury surowca. Pomagają w tym wskazówki zawarte w dołączonej polskiej instrukcji, które podpowiadają jaką temperaturę i czas suszenia ustawić do danego surowca. Dzięki temu masz pewność, że każdy rodzaj produktu, będzie właściwie suszony.
Łatwo wyjmowane półki umożliwiają suszenie zarówno dużych jak i małych produktów.
Można suszyć dowolne owoce, warzywa, grzyby, zioła, przyprawy, a także mięso i ryby. Co więcej suszarka Excalibur może nie tylko suszyć, ale i dużo więcej: - wyrastać ciasto drożdżowe i chleb; - suszyć makaron; - zrobić jogurt; - zrobić ser; - suszyć kwiaty.
WYJĄTKOWA WYDAJNOŚĆ I POJEMNOŚĆ – wygodny system dużych półek
Nawet najmniejszy model suszarki Excalibur jest bardzo przestrzenny, co pozwala na 10-krotne przyspieszenie procesu w porównaniu do innych suszarek. Excalibur wyróżnia się wyjątkowo dużą przestrzenią suszącą – aż 0,74m2. Każda z 5 półek ma wymiary 38,4cmx38,4.
ŁATWOŚĆ OBSŁUGI I CZYSZCZENIA
Suszenie przy pomocy Excalibur jest znacznie szybsze od jakichkolwiek innych metod konserwowania produktów. Wystarczy pokroić surowiec, rozłożyć go na półki, ustawić temperaturę i czas, a suszarka Excalibur wykona całą pracę za Ciebie, podczas gdy Ty zajmiesz się przyjemniejszymi sprawami.
Wszystkie półki są łatwe do demontażu i czyszczeniu. Możesz dostosować je do swoich potrzeb – w razie potrzeby np. przy suszeniu owoców w całości, można też łatwo wyjąć którąś z nich, aby zrobić większą przestrzeń.
Urządzenie łatwo wyczyścić zwilżoną szmatką. Półki z powodzeniem można czyścić w zmywarce.
AMERYKAŃSKA PRODUKCJA – od 1973 roku!
Wszystkie części suszarki zostały oryginalnie wyprodukowane i złożone w USA – żadnych chińskich podzespołów czy materiałów wątpliwego pochodzenia. Producent dba o najwyższą jakość każdej części.
Suszarka Excalibur została wyposażona w najlepsze technologie – z naciskiem na najwyższą jakość produktu i użyteczność, bez żadnych kompromisów. Marka Excalibur obecna jest na rynku od ponad 40 lat i uchodzi za najlepszą w branży suszarek do żywności.
BEZPIECZEŃSTWO I NAJWYŻSZA JAKOŚĆ
Suszarkę Excalibur wykonano ją z materiałów bezpiecznych i zatwierdzonych przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). Nie wydziela żadnych szkodliwych oparów, tak jak to się dzieje podczas użytkowania tanich suszarek wykonanych z polistyrenu. Jej półki wykonane są z polipropylenu 5, które uważane jest za najbezpieczniejsze do produkcji wyrobów mających kontakt z żywnością.
Wysokiej jakości suszarka Excalibur jest praktycznie niezniszczalna. Aż trzy obwody chronią ją przed awariami elektrycznymi.
OSZCZĘDNOŚĆ
Dzięki stosunkowo niewielkiemu poborowi mocy i dużej efektywności, suszarka Excalibur jest tania w użyciu. Solidna obudowa suszarki chroni przed utratą ciepła na zewnątrz – co ma miejsce w wielu innych suszarkach.
WYBRANA PRZEZ NAJLEPSZYCH!
Suszarki Excalibur cenione są od ponad 40 lat. Używa ich wielu dietetyków, kucharzy a nawet szkół gastronomicznych – razem z prestiżowym Amerykańskim Instytutem Kulinarnym oraz Living Light Culinary Arts Institute.