Wyciskarka Z-Star jest najbardziej zaawansowaną technicznie i wydajną ręczną wyciskarką soku aktualnie dostępną w sprzedaży. Z-Star to "najwyższa półka" w grupie wyciskarek ręcznych. Technologia wyciskania soku jest identyczna, jak w znacznie droższych wyciskarkach jednoślimakowych z napędem elektrycznym: Matstone, Oscar DA-1000 czy Omega. To, co ją praktycznie różni od tych wyciskarek, poza brakiem przystawek do funkcji dodatkowych ( wytwarzanie masła orzechowego, makaronu, mielenie kawy, papryki itp. ) to ręczny napęd .
Zakres surowców możliwych do przerobienia jest szeroki - od szczególnie dedykowanych warzyw liściastych i traw, do warzyw korzeniowych i owoców. Z tej grupy warzywa korzeniowe, zwłaszcza buraki i seler, będą ze zrozumiałych względów, stanowić największe wyzwanie, ale dzięki stosunkowo długiemu ramieniu korby nie jest wymagana siła atlety.
Wewnątrz obudowy znajduje się dwustrefowe sito filtrujące, którego strefy różnią się średnicą mikrootworów. W rezultacie otrzymany sok plasuje się gdzieś pośrodku skali: gęsty - klarowny. Przypadnie on do gustu zarówno tym, którzy wolą soki bardziej klarowne, jak i tym, którym zależy, aby sok był jak najbogatszy w wartościowe składniki odżywcze.
Do wyciskarki dołączony jest zbiornik na sok, dokładnie dopasowany do niej kształtem.
Wyciskarka Z-Star jest znakomitym, kompaktowym urządzeniem, w pełni odpowiednim do zastosowań w kuracjach sokowych, takich np. jak słynna terapia Gersona. Wszędzie tam, gdzie ilość przerabianego surowca nie jest duża ( dla jednej, dwóch osób ) a koszty zakupu mają zasadnicze znaczenie, wyciskarka soku Z-Star jest bardzo dobrym wyborem.
W innym wypadku , kiedy potrzebujemy soku dla większej liczby osób i/lub możemy sobie pozwolić na większy wydatek, bardziej doradzamy zakup wyciskarki soku Omega 8004/8006 lub Oscar DA-1000. Oprócz zdecydowanie większej wydajności mamy wówczas do dyspozycji szereg pożytecznych funkcji dodatkowych.
Wyciskarka Z-Star jest za to niezastąpiona w sytuacji, kiedy często wyjeżdżamy, a nie chcemy lub nie możemy przerywać prowadzonej kuracji sokowej.