sso

4 najlepsze owoce i warzywa w walce z letnim upałem! Nasz subiektywny wybór.

Przed nami coraz cieplejsze miesiące. Pamiętaj o przygotowaniu naturalnych napojów zapewniających uzupełnienie elektrolitów w Twoim organizmie.

Poprzednie lato było jednym z najgorętszych w historii, zwłaszcza w Europie. Naturalną odpowiedzią ciała
na podwyższoną temperaturę otoczenia jest wydzielanie potu, który pomaga schłodzić skórę, o ile powietrze
nie jest nadmiernie wilgotne. Wysoka temperatura i pocenie się powodują szybką utratę wody z organizmu,
dlatego tak ważne jest regularne nawadnianie. Możemy to osiągać pijąc więcej wody, unikając odwadniających
napojów zawierających kofeinę, jak również zjadając soczyste owoce lub pijąc soki z warzyw i owoców
o wysokiej zawartości wody i elektrolitów. Picie soków jest szczególnie zalecane, gdyż nasze ciało otrzymuje
wówczas szybki zastrzyk wartościowego płynu, bez tracenia energii na trawienie włókna. Poniżej przedstawiamy
nasze cztery propozycje warzyw i owoców na gorące dni oraz przepisy na napoje z ich wykorzystaniem.

okurka
okurka

Ogórek

Ogórki składają się w 96% z wody. Stanowią świetny składnik sałatek,
a wyciśnięty z nich sok jest naturalnie lekki i orzeźwiający.
Niskokaloryczne – jedynie 45 kalorii w dużym, 300 gramowym ogórku
nie stanowią obciążenia dla naszego układu trawiennego. Poza tym,
ogórki mają wysoką zawartość elektrolitów, które człowiek naturalnie
wytraca z organizmu, wraz z potem. Co więcej, sok z ogórka w połączeniu
z wodą, cytryną i miętą tworzy zdecydowanie najlepszy, naturalny napój izotoniczny.

Depositphotos_3771593_original
Depositphotos_3771593_original

Seler naciowy

Zawiera jedynie 10 kalorii w jednej łodydze, przez co jest uznawany
za żywność dietetyczną. Oprócz tego, że jest niskokaloryczny,
działa nawadniająco, gdyż składa się  w 95% z wody.
Posiada znaczną ilość fitoskładników, które m.in., wspomagają
nasz układ trawienny. Polecamy wyciskać sok nie tylko z łodygi selera
ale i z  liści. Są one bogate w potas, wapń i witaminę C.

Depositphotos_19593991_original
Depositphotos_19593991_original

Ananas

Wielką zaletą ananasa jest zawarty w nim enzym zwany bromelainą.
Enzym ten, to wartościowe wsparcie dla układu trawiennego,
przede wszystkim przy trawieniu białka. Dodatkowo, ten sam enzym
wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przez co jego przyjmowanie
może przynieść ulgę przy bólach mięśni i stawów. Z zawartością wody
na poziomie 87%, ananas stanowi wartościowy składnik odświeżających,
letnich napojów.

meloun
meloun

Arbuz

Arbuz jest owocem właściwie idealnym na sezony letnie.
Nie tylko składa się w 92% z wody, ale dodatkowo zawiera
w stosunkowo mało cukru. Dzięki temu jest owocem
niskokalorycznym - tylko 46 kcal na porcję (150 g).
Tym, co dodatkowo zachęca do spożywania arbuza
są jego przeciwzapalne właściwości. Wszystko za sprawą
znacznej ilości zawartego w nim likopenu - organicznego
związku z grupy antyoksydantów. Ten sam związek występuje,
np. w pomidorach, stanowiąc o ich walorach zdrowotnych.
Likopen przyczynia się także do wzmocnienia naszego narządu
wzroku, chroniąc go m.in. przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

 

 

Depositphotos_19516971_original
Depositphotos_19516971_original

Chłodny ogórek

Chłodny ogórek
Sok z ogórka stanowi świetne źródło naturalnych elektrolitów,
które powinniśmy uzupełniać w naszym organizmie w czasie upałów.
W poniższym przepisie do ogórka dodajemy jabłko, dla odrobiny
słodyczy, a także cytrynę i imbir dla zwiększenia orzeźwiającego efektu.
Dodatkowe korzyści, to kojące dla żołądka właściwości korzenia imbiru.

·       2 ogórki;

·       1 jabłko z gatunku twardszych (np., Ligol  lub Granny Smith);

·       1/2 cytryny;

·       5 cm kawałek obranego korzenia imbiru.

Wszystkie składniki dobrze umyj. Pokrój jabłko i ogórki. Sugerujemy
nie obierać ogórka ze skórki, ponieważ zawiera ona wiele cennych
składników odżywczych. Wszystko wyciśnij w wyciskarce soku,
wkładając przygotowane kawałki surowca naprzemiennie.

Depositphotos_27046645_original
Depositphotos_27046645_original

Miętowe orzeźwienie

Smak limonki stanowi dobrą przeciwwagę dla specyficznego smaku soku
z selera. Dodatek mięty wzmacnia odświeżający efekt arbuza,
jak i całej kompozycji. Napój można podawać z lodem, według uznania.

- 3 szklanki pokrojonego arbuza (bez skóry);

- 2 łodygi selera naciowego (wraz z liśćmi);

- 1 gałązka mięty;

- 1 limonka;

- 5 dużych truskawek.

Umyj limonkę i łodygi selera. Potnij seler na 2 - 3 cm kawałki.
Wyciśnij naprzemiennie wszystkie składniki z przepisu.
Nie usuwaj pestek z arbuza.  Skórka owoców cytrusowych stanowi
problem dla wyciskarki i producent nie zaleca wyciskania ich razem
ze skórką. Na pewno nie należy wyciskać pomarańczy i grapefruitów
ze skórką – możemy uszkodzić wyciskarkę. W przypadku małej
pojedynczej limonki, która stanowi jedynie składnik napoju, wystarczy
że pokroimy ją razem ze skórką na cztery – sześć kawałków
i będziemy poszczególne kawałki wkładać do wyciskarki naprzemiennie
z innymi kawałkami surowca. Wyciskarka na pewno  od tego nie ucierpi.

Depositphotos_2692570_original
Depositphotos_2692570_original

Tropikalna ochłoda

Sok z ananasa zadba o Twój żołądek, zaś woda kokosowa, z powodu
jej wysokiej zawartości elektrolitów, jest przez niektórych nazywana
“naturalnym napojem dla sportowców”. Chcąc przygotować poniższy
przepis upewnij się, że nabywana przez Ciebie
w sklepie woda kokosowa nie zawiera dodatku cukru.

- 1/2 szklanki soku z ananasa;

- 1 szklanka wody kokosowej;

- 1 limonka;

- 1 szklanka pokruszonego lodu.

Najpierw wyciśnij sok z ananasa, potem z limonki. Jeżeli nie przeszkadza
Ci cierpki smak, możesz wycisnąć limonkę bez obierania ze skórki.
Kroimy ją wtedy na 4-6 kawałków, które wkładamy do wyciskarki
naprzemiennie z innymi kawałkami surowca. Następnie, wymieszaj
otrzymaną mieszankę soków z wodą kokosową. Dodaj lód i ciesz się smakiem!

Opublikowany: 19. Kwiecień 2019
###message