Dlaczego?: Przejrzałe owoce, zwiędnięte warzywa liściaste, "gumowata" marchew, czy mączyste jabłka, zawierają w sobie bardzo mało wody, co znacznie utrudnia wyciskarce skuteczne wyciskanie. Co więcej, z przejrzałych jabłek, otrzymamy bardziej jabłeczny mus, aniżeli esencjonalny sok. Ze zwiędniętych warzyw, najczęściej wyciśniemy co najwyżej kilka kropel soku, podczas kiedy wiotka marchew może nawet doprowadzić do uszkodzenia naszej wyciskarki.
Co zrobić?: Owoce i warzywa powinny być wyciskane jak najszybciej po ich zbiorach lub kupnie. Spośród jabłek, najlepiej wybierać twardsze odmiany. Do takich należą: Ligol (naszym zdaniem najlepsze), Granny Smith, Gala, Red Prince i Red Delicious. Ananasy, podobnie jak owoce pestkowe sezonu letniego, najlepiej wyciskać jeszcze przed ich pełną dojrzałością - kiedy jeszcze są nieco twardawe. Jeżeli Twoja marchew straci jędrność, lub warzywa liściaste - zwiędną, możesz je uratować poprzez namaczanie ich w zimnej wodzie przez kilka godzin.