Spożywanie wiśni i czereśni, czy to w postaci soku, czy w całości (bez pestek oczywiście) jest bardzo zdrowe. Owoce te zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, potas, wapń, witaminę C, A, K, E i B6. Chronią i wspomagają pracę układu krążenia, hamują procesy starzenia, chronią przed nowotworami.
Wyciskanie wiśni i czereśni jest możliwie, ale wymaga niestety sporo przygotowań – owoce te należy wydrylować (usunąć pestki) przed wyciskaniem. Pestki tych owoców zawierają kwas pruski, który jest szkodliwy dla zdrowia. O ile spożycie jednej pestki, zazwyczaj nie powoduje problemów zdrowotnych, to jednak, wypicie soku, w którym razem z owocami wyciśniętych zostało 20-30 takich pestek, może mieć bardzo poważne konsekwencje. Poza aspektem zdrowotnym, pestki, ze względu na swoją twardość, mogą nadwyrężać części robocze wyciskarki i w efekcie, skracać ich żywotność.
Wiśnie lub czereśnie możesz wyciskać same lub lepiej – w towarzystwie innego letniego owoca np. melona. Z dodatkiem kilku listków mięty, wyjdzie doskonale orzeźwiający napój w sam raz na upały.