Jak odzyskać energię po zimie?
Wielu z nas nie może doczekać się wiosny, aż gorące promienie słoneczne dodadzą nam nowej, wspaniałej energii witalnej. Tylko dlaczego by czekać aż na przyjście nowej pory roku, żeby poczuć się pełnym sił?
- Znacznie podnosi poziom energii.
- Poprawia nastrój i redukuje poziom stresu i napięcia, przeganiając tym samym nękające nas zimowe chandry.
- Przynosi poprawę koncentracji i podnosi naszą sprawność umysłową.
- Pomaga w zasypianiu i podnosi jakość snu.
Jak wyciskać sok z warzyw liściowych?
- 1 dużą marchew
- 2 gruszki
- 1/2 cytryny
- 1 garść świeżej roszponki
Cytryna, imbir na poprawę smaku
Swoim pierwszym wyborem spośród warzyw liściowych, radzimy uczynić właśnie świeżą roszponkę, ze względu na jej łagodny, delikatny smak. Inne propozycje to sałata i szpinak, które równie subtelnie zmienią smak soków z marchwi lub jabłka. Dlaczego natomiast warto dodawać do soku cytrynę? Otóż nawet kilka kropli soku z tego cytrusa zdecydowanie poprawi smak naszej mieszanki składników, zwłaszcza w połączeniu z bardziej gorzkimi i ostrzejszymi dla podniebienia warzywami liściowymi. Innym, świetnym dodatkiem regulującym cierpkość warzyw jest imbir. Po prostu wrzuć mały kawałek do wyciskarki, w czasie wyciskania. Dodanie kawałka nie tylko pozytywnie wpłynie na smak, ale i przyniesie korzyści zdrowotne, w postaci zwiększonej odporności na choroby.
Nie bój się eksperymentować także z własnymi pomysłami na zdrowy, "zielony" sok!