sso

Jak wyciskać sok, aby był zawsze wychodził pyszny

Picie świeżo wyciskanego soku to jedna z najzdrowszych codziennych czynności. Jednak znudzi się błyskawicznie, jeżeli będziemy codziennie wyciskać taki sam sok. Na szczęście jest niesamowite bogactwo składników, jakich możemy użyć. Wystarczy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby sok zawsze wychodził pyszny.

ovocné a zeleninové šťávy
ovocné a zeleninové šťávy

7 prostych zasad wyciskania pysznych soków

  1. Nie komplikuj. Najlepsze soki to kombinacja tylko kilku składników. Jeżeli zmieszasz ze sobą 10 różnych gatunków warzyw i owoców, zatracisz smak każdego z nich. Kolor soku też wyjdzie nieciekawy. Pamiętaj również, że sok z niektórych warzyw i owoców, jak na przykład: jabłek, marchwi, ananasa, czy pomarańczy, doskonale smakuje sam, bez żadnych dodatków.
  2. Mitem jest, że soki z warzyw i soki z owoców powinniśmy pić osobno. Jeżeli po wypiciu soku mieszanego warzywno-owocowego czujemy się dobrze, to nie ma żadnych przeszkód, abyśmy pili go codziennie.
  3. Sok z marchwi i jabłek pasuje do wszystkiego. Można więc szaleć do woli.
  4. Odrobina soku z cytryny, czy limonki doskonale wzbogaca smak praktycznie każdego soku. Truskawki również.
  5. Nie przesadzaj ze składnikami o intensywnym smaku. Wyciśnięcie soku z całego korzenia imbiru albo główki kapusty, i połączenie ich z sokiem z jednego jabłka, nikomu nie wyjdzie na dobre.
  6. Masz opory przed wyciskaniem soku z zieleniny? Pamiętaj - strach ma wielkie oczy. Zielenina (zioła i warzywa liściowe) są świetnym źródłem witamin i minerałów. Na początek spróbuj soku ze szpinaku albo sałaty rzymskiej – są delikatne w smaku. Zacznij od mniejszych ilości np. garści szpinaku, później stopniowo zwiększaj porcje.
  7. Kieruj się swoimi upodobaniami. Wybieraj składniki, które lubisz i dodawaj do nich inny, „nowy” smak.

Uniwersalny przepis na wszystkie soki

Zawsze można wrzucić do wyciskarki całą masę różnych warzyw i owoców, i zobaczyć co z tego wyjdzie. Efekt może nas zaskoczyć – czasami pozytywnie, a czasami niekoniecznie. Aby zmaksymalizować szansę na smaczny sok, staraj się kierować poniższymi drogowskazami:

  • baza + dopełniacz
  • baza + wzmacniacz
  • baza + zaostrzenie
  • baza + dopełniacz + wzmacniacz
  • baza + dopełniacz + zaostrzenie
  • baza + dopełniacz + wzmacniacz + zaostrzenie
1
1

1. BAZA

Baza to warzywa i owoce, które stanowią podstawę soku. Zazwyczaj są to gatunki soczyste, o dużej zawartości wody. Mają neutralny, łagodny smak i dobrze komponują się z innymi składnikami. Bazą mogą być następujące gatunki warzyw i owoców:

  • Jabłka, gruszki, ananas, marchew, pomarańcze, ogórki, cukinie, melony, dynia, sałata, pomidory, winogrona, papryka słodka, mandarynki, granaty.
2
2

2. DOPEŁNIACZ

Składniki dopełniające dodajemy do bazy, ale w mniejszej ilości. Gatunki warzyw i owoców z tej grupy zazwyczaj nie są wyciskane samodzielnie, ze względu na małą zawartość wody i (lub) intensywny smak. Z tego samego względu, mają duży wpływ zarówno na smak, jak i na kolor soku. Do tej kategorii zaliczane są:

  • buraki, jarmuż, szpinak, jagody, maliny, owoce leśne, pietruszka (korzeń), pasternak, nektarynki, morele, wiśnie, mango, kiwi, porzeczka, kapusta, trawa pszeniczna, mniszek lekarski, awokado, banan.

PORADA: Wyciskanie bananów i awokado. Ze względu na nich niską zawartość wody i miękką konsystencję, nigdy nie wyciśniemy z nich soku. Zamiast tego, zrobimy z nich puree, mus, który następnie możemy rozcieńczyć innymi sokiem. Pamiętaj, aby wyciskać je na samym początku, przed pozostałymi, twardszymi składnikami.

3
3

3. WZMACNIACZ

Zadaniem wzmacniacza, jak sama nazwa wskazuje, jest wzbogacenie smaku bazy. Dzięki niemu znana baza zyskuje nowego, ciekawego posmaku. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością wzmacniacza. Do tej grupy zaliczamy:

  • cytryny, limonki, grejpfruty, seler, mięta, rabarbar.
4
4

4. ZAOSTRZENIE

Dodanie tego składnika, to „wisienka na torcie” idealnego soku. Nie jest obowiązkowy (jeżeli nie lubisz ostrości, możesz z niego zrezygnować), ale doskonale poprawia smak soku. Składniki należące do tej kategorii są bardzo intensywne w smaku, więc pamiętaj aby dodać je w małej ilości. W niektórych przypadkach wystarczy szczypta. Są to:

  • imbir, chrzan, kurkuma, cynamon, kolendra, natka pietruszki, szczypta soli, pieprz, czosnek, rukiew wodna, rzodkiewka, fenkuł, bazylia, inne świeże zioła i przyprawy.
5
5

5. DODATKI OPCJONALNE

Są też pewne dodatki, które nie należą do grupy warzyw i owoców, a które można dodać do soku, dla wzbogacenia jego smaku i właściwości.

  • Oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, olej z siemienia lnianego. Można je dodać w małej ilości do soku, aby poprawić efektywność wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Wystarczy łyżka stołowa oleju na 1 szklankę soku.
  • Woda kokosowa. Jest odżywcza i może stanowić nawet bazę mieszanki sokowej.
  • Ocet jabłkowy jest korzystny dla układu trawiennego i dodaje lekko alkoholowy posmak. Używaj maksymalnie łyżkę stołową na szklankę soku.
  • Preparat białkowy jest dobrym dodatkiem do soku, jeżeli nie masz ochoty na posiłek. Dostępne są różne warianty preparatów - najlepsze są ryżowe, konopne i grochowe.
  • Nasiona chia lub psyllium (babka płesznik) dodają błonnika do soku, dzięki czemu wspomagają pracę układu trawiennego. Pamiętaj tylko, że zwiększenie zawartości błonnika, może utrudnić wchłanianie witamin z soku.

A może Ty znasz jakiś ciekawy, wyjątkowy przepis na sok, którym chciałbyś podzielić się z innymi?

Opublikuj go na naszym profilu w serwisie Facebook i podpowiedz innym :)

Opublikowany: 7. Lipiec 2017
###message