sso

Jak wycisnąć sok z ananasa bez zapchania wyciskarki - 6 porad

Ananasy, chociaż pyszne i zdrowe, są bardzo trudnymi do wyciskania owocami. Nawet najdroższa wyciskarka dwuślimakowa Angel sobie z nimi nie radzi. Z powodu miękkiego miąższu i długich włókien, wyciskanie ananasów często kończy się zapchaniem wyciskarki. Mamy jednak kilka wskazówek, które pomogą uniknąć tej sytuacji i znacznie ułatwią Wam wyciskanie.

1-ananas-rdzen
1-ananas-rdzen

1. Nie usuwaj rdzenia.

Przygotowując ananasa do wyciskania, obierz go i pokrój, ale nie usuwaj rdzenia – czyli jego środkowej części. Rdzeń nie tylko  zawiera sok, ale jest również twardy, dzięki czemu „popycha” miękki miąższ ananasa w wyciskarce i ułatwia wyciskanie. Pokrój ananasa na niewielkie kawałki i co drugi-trzeci kawałek wrzucaj fragment rdzenia.

2-sito
2-sito

2. Użyj sita o większych otworach

Często dobrej klasy wyciskarki wyposażone są w dwa zamienne sita wewnętrzne – o mniejszych i większych otworach. Użyj tego drugiego. Dzięki większym otworkom sok będzie łatwiej odfiltrowany z miąższu, nie będzie zalegał wewnątrz wyciskarki, utrudniając wyciskanie.

3-kawalki-ananasa
3-kawalki-ananasa

3. Pokrój ananasa w pionowe kawałki

Po odkrojeniu górnej czupryny, spodu i skóry ananasa dookoła, pokrój miąższ wzdłuż, w pionowe „paski”. Dzięki temu zarówno podawanie surowca do wyciskarki będzie znacznie łatwiejsze,  jak i samo wyciskanie (włókna będą mniej problematyczne).

4-marchew
4-marchew

4. Dodaj marchwi

Wyciskając miękki surowiec, dobrze jest dodać twardszy składnik, aby „przepchnął” miękką pulpę. W przypadku ananasa, idealnym dodatkiem jest marchew – łagodzi mega-słodycz ananasa i dopełnia jego smak.  Dodaj kawałek marchwi, po 3-4 porcjach ananasa, albo gdy zauważysz, że wyciskarka zapycha się.

5-powoli
5-powoli

5. Nie spiesz się

Zwłaszcza w przypadku miękkiego surowca, jakim jest ananas, koniecznie zachowaj wolne tempo podawania surowca. Wkładaj kawałki ananasa pojedynczo – po jednym na raz, czekając, aż wyciskarka wyciśnie jeden, przed podaniem następnego. Włożenie kilku kawałków na raz nie przyspieszy wyciskania, a może szybko doprowadzić do zapchania wyciskarki.

6-ananas
6-ananas

6. Wybieraj mniej dojrzałe ananasy

Dojrzałe ananasy rozpoznasz po złoto-żółtej skórze. Są bardzo słodkie i najlepiej je jeść, zamiast próbować wyciskać z nich sok. A to dlatego, że dojrzałe ananasy są bardziej miękkie, więc częściej zapychają się wewnątrz wyciskarki. Poza tym, są tak słodkie, że w postaci soku, ich słodycz może być zbyt intensywna. Idealny ananas na sok powinien być twardy, a zarazem odpowiednio słodki. Wybieraj te sztuki, które są lekko zielonkawe, ale mają żółtą podstawę. Powąchać spodnią stronę ananasa – powinna pachnieć przyjemnie i słodko.

Opublikowany: 8. Wrzesień 2017
###message