sso

Jak zrobić domowe lody i sorbety z pomocą wyciskarki?

Jeżeli próbowałeś kiedykolwiek wycisnąć sok z banana, wiesz nie jest to najlepszy pomysł. Nie oznacza to jednak, że banany i wyciskarka to złe połączenie. Przeciwnie – jest idealne do zrobienia domowych lodów i sorbetów. W sam raz w tym upalnym sezonie.

Zalety domowej roboty sorbetów i lodów

Zrobienie domowych deserów lodowych jest łatwiejsze niż myślisz. Wymaga minimalnego nakładu pracy – w niektórych przypadkach wystarczy wrzucenie mrożonych owoców do wyciskarki. Jakie są zalety domowych lodów:

  • są naturalne – żadnych konserwantów, barwników, czy innych środków;
  • są z najlepszych i najświeższych składników;
  • są mniej kaloryczne i zdrowsze;
  • są łatwe do zrobienia;
  • są tanie;

Zmień kuchnię w lodziarnię

Lody z wyciskarki

Do zrobienia lodów i sorbetów wystarczy dobrej jakości wyciskarka pozioma, wyposażona we wkład „pełny”, służący do mielenia i homogenizacji. Posiada go na przykład wyciskarka do soków Omega 8006 oraz Sana EUJ-707. Niektóre pionowe wyciskarki do soków również posiadają funkcję robienia sorbetów i lodów, na przykład Omega MMV702. W przypadku tych modeli wyciskarek wolnoobrotowych możesz mielić mrożone owoce na jednolitą masę lodową.

Natomiast jeżeli jesteś posiadaczem innej wyciskarki, która nie posiada wkładu pełnego i nie może robić takich smakołyków, wówczas możesz posłużyć się innym rozwiązaniem. W takiej sytuacji można najpierw wycisnąć owocowy sok, a następnie przelać go do specjalnych foremek do sorbetów i zamrozić.

Jeżeli lubisz kremowe lody, jako bazy użyj bananów – są najlepszym składnikiem lodów, bo nadają im aksamitnej, gęstej konsystencji i naturalnej słodyczy. Eksperymentuj z dodatkami. Jeżeli chcesz otrzymać lody, które będą bardziej przypominały te „kupne” – możesz dodać śmietanki, mleczka skondensowanego, mleka kokosowego oraz dosłodzić przepis miodem lub syropem klonowym.

Jeżeli zaś preferujesz lody niskokaloryczne – jako bazę użyj owoców leśnych, np. malin, jagód, poziomek.

Poniżej przedstawiamy dwa różne przepisy – pierwszy dla amatorów gęstych, kremowych lodów, a drugi dla wielbicieli lekkich, niskokalorycznych sorbetów.

Prawdziwe lody bananowe

Lody z wyciskarki

Składniki:

  • 300g bananów
  • Sok z jednej cytryny
  • Miód lub syrop klonowy do smaku
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 50ml tłustego mleka (lub mleczka kokosowego)

Przygotowanie:

1. Pokrój banany w plasterki, rozłóż na tacy lub talerzu. Włóż do zamrażalnika na 2 godziny.

2. Wymieszaj ze sobą pozostałe składniki: sok cytrynowy, cukier waniliowy, mleko oraz miód (lub syrop), jeżeli banany nie są zbyt słodkie.

3. Wstaw mieszankę do zamrażalnika na godzinę.

4. Na wpół zmrożoną masę pokrój na kawałki.

5. Zamontuj wkład pełny w swojej wyciskarce.

6. Zmiel w niej na zmianę po kawałku bananów i kawałku mlecznej mieszanki.

7. Przepuść przez wyciskarkę całą masę jeszcze raz, aby połączyła się i zyskała bardziej kremowa konsystencję.

8. Przy pomocy łyżki do lodów, formuj kule i rozłóż do szklanych miseczek na lody.

Smacznego!

lody bananowe
lody bananowe

Lekki sorbet trójkolorowy

Dla tych, którzy dbają o linię, ten sorbet będzie świetnym zamiennikiem wysokokalorycznych lodów „kupnych”. Składa się z samych owoców.

Składniki:

  • 3szt. kiwi
  • 2szt. mango
  • 1szkl. malin
  • Foremki do sorbetów

Przygotowanie:

1. Obierz kiwi i pokrój w ćwiartki.

2. Obierz mango, usuń pestkę i pokrój miąższ na kawałki.

3. Wyciśnij mus z malin.

4. Wypełnij nim foremki do sorbetów do 1/3 wysokości.

5. Wstawi foremki do zamrażalnika na 1-2 godziny (aż masa stężeje).

6. Załóż wkład pełny do swojej wyciskarki. Zmiel mango.

7. Wyjmij foremki sorbetowe z zamrażalnika i dolej mus z mango do 2/3 wysokości.

8. Ponownie wstaw do zamrażalnika na 1-2 godziny.

9. Zmiel kiwi.

10. Wyjmij foremki sorbetowe z zamrażalnika i dopełnij musem z kiwi. Umieść patyczki w sorbetach

11. Wstaw do zamrażalnika na kolejne 1-2 godziny.

Gotowe!

sorbet kiwi-mango-malinowy
sorbet kiwi-mango-malinowy

Porada: Powyższy przepis jest nieco czasochłonny, ale za to najbardziej efektowny. Jeżeli nie masz tyle czasu, zawsze możesz ograniczyć się do wersji jednokolorowej sorbetu – używając tylko jednego rodzaju owoców.

Porada 2: Jeżeli nie masz foremek do sorbetów, możesz użyć pustych pojemniczków po jogurtach.

Porada 3: Aby wyjąć sorbety z foremek, wystarczy wstawić je na kilka sekund do ciepłej wody.

Opublikowany: 6. Sierpień 2018
###message