Czy testowaliście już funkcjonalność wkładu pełnego swojej wyciskarki wolnoobrotowej? Daje on olbrzymie możliwości – dzięki niemu zrobicie makaronu, masło orzechowe, hummus, pasty, dania dla dzieci i….oczywiście lody.
Najlepszą bazą naturalnych lodów są banany. Nadają gładkiej, kremowej konsystencji lodom i zdrowej słodyczy. Można je w przeróżny sposób łączyć z innymi owocami i dodatkami. W tym przepisie dodajemy czekolady i wiórek kokosowych. Gwarantujemy, że efekt jest pyyyszny!
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- ¼ szklanki wiórek kokosowych
- 60g czekolady (gorzka lub mleczna)
Przygotowanie
- Załóż wkład pełny zamiast sita do swojej wyciskarki wolnoobrotowej.
- Zetrzyj czekoladę a wiórki.
- Podstaw naczynie pod otwór wylotowy.
- Uruchom wyciskarkę i powoli podawaj banany.
- Do masy bananowej dodaj wiórki czekoladowe i kokosowe.
- Dokładnie wymierzaj.
- Wstaw do zamrażalki na kilka godzin.
- Przed podaniem posyp porcję kawałkami orzechów albo polej odrobiną roztopionej czekolady, jeśli potrzebujesz więcej słodyczy.