Banalnie proste mleko migdałowo-kokosowe z wyciskarki Sana EUJ-707

Kremowa konsystencja, przepyszny słodki smak i mnóstwo witamin. Spróbuj - nigdy więcej nie sięgniesz po mleko „kupne”.

Domowej roboty mleko migdałowe jest bardziej aromatyczne, niż „kupne”, a co więcej zdrowsze. Dzięki wyciskarce Sana możesz je robić nawet codziennie łatwo i szybko. Zobacz jak…

Składniki

  • 400ml wody
  • 200g migdałów
  • 1 młody kokos

Namocz migdały w wodzie przez co najmniej 8 godzin (maksymalnie 2 doby). Im dłużej będziesz je moczyć, tym mleko będzie miało lepszą konsystencję. Osusz migdały i zmiel je w wyciskarce Sana EUJ-707 z założonym wkładem pełnym. Pamiętaj, żeby podstawić naczynie pod korpus wyciskarki, w którym będą gromadziły się zmielone migdały. Do gotowej miazgi dodaj 400ml wody i odstaw mieszankę na minutę, aby miazga wchłonęła wodę. Następnie wyciśnij ją w wyciskarce Sana z założonym sitem o mniejszych otworach. Na samym końcu dodaj wodę z kokosa i starannie zamieszaj. Podawaj zaraz po przyrządzeniu, albo przechowaj na później (maksymalnie 2 dni) w lodówce, w hermetycznym naczyniu.

Zobacz przepis wideo...

Mleko migdałowo-kokosowe - przepis wideo

Opublikowany: 21. Wrzesień 2016
###message
Nowość! Prasa do oleju Sana już w sprzedaży!
Zamknij okno