Najlepsza wyciskarka do selara naciowego

Sok z selera to ostatni krzyk mody. Przetestowaliśmy 4 typy urządzeń i postanowiliśmy podzielić się z Wami wynikami w tym artykule.

Sok z selera to ostatni krzyk mody, który dotarł do Europy zza Atlantyku. Pomimo tego, że nie do końca wierzymy
w absolutnie „cudowne” działanie tego warzywa, tak reklamowanego przez znane osobistości, to nie mamy podstaw
aby zaprzeczyć informacji o bogactwie  substancji odżywczych w nim zawartych. Z uwagi na dużą włóknistość,
warzywo to jest jednym z większych wyzwań dla wyciskarek soku. Dlatego też postanowiliśmy wycisnąć 700 gram
selera na czterech wyciskarkach - reprezentantkach głównych typów wyciskarek dostępnych na rynku.
Chcieliśmy zobaczyć, która z nich poradzi sobie najlepiej z tym zadaniem i która da nam najlepszy rezultat
pod względem uzysku soku. Poniżej prezentujemy wyniki naszych testów, w kolejności od najlepiej do najgorzej
ocenionego przez nas urządzenia.

Oprócz wyciskania za pomocą wyciskarki, popularna jest również inna metoda uzyskiwania soku z selera.
Jest nią rozdrobnienie tego warzywa w blenderze, a następnie przeciśnięcie otrzymanych drobin przez cienki
płócienny materiał. Metody tej jednak nie polecamy. Nie tylko wymaga ona włożenia większej ilości siły i pracy
w przygotowanie soku, ale i wykorzystuje do tego procesu wysokoobrotowe urządzenie, które podgrzewa
i napowietrza sok co zmniejsza jego wartość  odżywczą.

55590-sana-euj-707-ferrari-red-profile
55590-sana-euj-707-ferrari-red-profile

#1 Pozioma wyciskarka wolnoobrotowa

Najprostszy sposób na wysokiej jakości sok z selera naciowego

Niekiedy w testach zdarzają się zdecydowani zwycięzcy.
W przypadku tego testu tak nie było. Ponieważ seler cechuje
się wysoką zawartością wody w swojej strukturze (95%),
w większości wyciskarek uzyskamy dobre rezultaty jeżeli chodzi
o uzysk soku. Aby zatem wyłonić zwycięzcę, musieliśmy wziąć
pod uwagę inne czynniki, takie jak: jakość uzyskanego soku,
cenę urządzenia, łatwość  obsługi i czyszczenia.

Jako reprezentanta grupy wyciskarek poziomych wybraliśmy model
Sana 707 – najlepiej sprzedające się urządzenie z naszej oferty.
Poziome wyciskarki są proste w budowie. Długi, poziomy wałek ślimakowy
„zabiera” partiami podawany surowiec. Odkruszone przez wałek ślimakowy
fragmenty surowca są dalej przeciskane przez niewielkie sito wykonane
ze stali nierdzewnej. Proces ekstrakcji soku jest prosty i wydajny.

55591-hor-1
55591-hor-1

Wyniki testu

Wyciskając sok na wyciskarce Sana 707 nie musieliśmy kroić surowca
na małe kawałki - wkładaliśmy całe łodygi selera. Dzięki temu proces
wyciskania przebiegł bardzo szybko, w mniej niż dwie minuty (1:58),
włączając w to czas przygotowania surowca.

Umycie wyciskarki Sana zajęło najmniej w porównaniu do pozostałych
urządzeń uczestniczących w teście. Wałek ślimakowy nie był zaplątany
w włóknie selera, jak to miało miejsce w przypadku wyciskarek
dwuślimakowych. Otwór wylotowy na miąższ nie był z kolei przyblokowany
miąższem, jak przy wyciskarkach pionowych. Uzysk soku był najmniejszy,
spośród testowanych modeli, na poziomie 450 ml. Wyróżniał się jednak
bogatym smakiem. Biorąc pod uwagę cenę, szybkość pracy urządzenia
i łatwość w czyszczeniu, Sana 707 została przez nas wybrana zwycięzcą
naszego testu, nawet pomimo nieco mniejszego uzysku soku z jednostki surowca.

55592-hor-5
55592-hor-5

Główne zalety wyciskarki Sana 707:

  • najłatwiejsza wyciskarka w obsłudze, nawet przy sprawiającym problemy selerze (włóknistość);
  • łatwa w czyszczeniu;
  • nie wymaga krojenia selera;
  • daje świetnej jakości sok;
  • łatwa w montażu/demontażu.
55593-hor-4
55593-hor-4

Niedostatki:

  • nieco mniejszy uzysk soku z jednostki surowca w porównaniu do pozostałych, testowanych modeli.
55594-euj-828-red
55594-euj-828-red

#2 Pionowa wyciskarka wolnoobrotowa

Świetny sok, w zamian za nieco więcej pracy przy przygotowaniu surowca
i czyszczeniu urządzenia.

Pionowe wyciskarki zazwyczaj nie radzą sobie z selerem najlepiej.
Spowodowane jest to ich małym otworem wylotowym miąższu.
Długie włókna, znajdujące się w miąższu selera, potrafią uformować
się w zapętlony kłębek, skutecznie blokując wylot. Jedynym sposobem
na zmniejszenie tego problemu jest krojenie surowca na małe,
2 cm kawałki. To niestety dodaje nam pracy i wydłuża czas wyciskania.
Jako reprezentantkę wyciskarek pionowych do naszych testów wybraliśmy
wyciskarkę Sana 828. Posiada ona pewne rozwiązania techniczne,
które, jak sądziliśmy, mogą być pomocne przy wyciskaniu selera.
Najważniejszym z nich jest regulator suchości pulpy. Wyciskarka
wyposażona jest w niewielką dźwignię z przodu urządzenia,
która pozwala nam regulować pozycję gumowej zatyczki wylotu
miąższu. Zatyczkę tę, zazwyczaj, pozostawiamy zamkniętą,
aby uzyskać zwiększone ciśnienie wyciskania, a co za tym idzie,
wyższy uzysk soku. Podczas wyciskania miękkich surowców celowym  
może okazać się poluzowanie tej zatyczki  i zwiększenie wylotu miąższu.
Może to uchronić przed zapchaniem się urządzenia miękkim, mazistym
miąższem. W takim przypadku musimy się liczyć z nieco zmniejszonym
uzyskiem soku. Model Sana 828 wyposażony jest w dużą tackę zasypową,
która jest szczególnie przydatna w sytuacji, kiedy podajemy małe kawałki
surowca – w tym przypadku, selera.

55595-vert-3
55595-vert-3

Wyniki Testu

Podczas naszego testu, dzięki pokrojeniu selera na kawałki  nie doszło
do zapychania się urządzenia.  Kiedy ustawiliśmy regulator w pozycję
maksymalnego zamknięcia zatyczki, otrzymaliśmy imponujący uzysk
510 ml soku z jednostki surowca. Czas potrzebny do uzyskania tej ilości
soku był jednak najdłuższy spośród wszystkich testowanych urządzeń:
3:25 min, głównie z powodu czasu, jaki musieliśmy poświęcić na krojenie
surowca. Czas czyszczenia urządzenia wyniósł 2:58 min – był zatem dość
krótki. Łatwiejsze i szybsze czyszczenie wynika ze stosunkowo prostej
konstrukcji tuby wsadowej wyciskarki Sana 828, co oznacza brak
zakamarków, w których może gromadzić się surowiec podczas wyciskania.
Dzięki temu wyciskanie selera w wyciskarce Sana 828 było łatwiejsze,
aniżeli w większości innych pionowych wyciskarek dostępnych na rynku.

55596-vert-1
55596-vert-1

Główne zalety wyciskarki Sana 828:

  • wyciskarka łatwa w obsłudze, poza wymaganym krojeniem włóknistej zieleniny;
  • wysoka jakość soku;
  • wysoki uzysk soku z jednostki surowca;
  • dość łatwa w czyszczeniu.
55597-vert-5
55597-vert-5

Wady:

  • dodatkowy czas, potrzebny na przygotowanie surowca (seler należy  pokroić na kawałki);
  • mały otwór wylotowy miąższu podatny na zapychanie.
55598-7500-web
55598-7500-web

3# Dwuślimakowa wyciskarka soku

Najlepsza jakość i uzysk soku z jednostki surowca

Wyciskarki dwuślimakowe pozwalają zazwyczaj osiągnąć największy uzysk
soku z jednostki surowca w porównaniu do wszystkich innych wyciskarek.
Spowodowane jest to wykorzystaniem przez nich dwóch wałków
ślimakowych, które obracają się w przeciwległych kierunkach względem
siebie. Pozwala to na miażdżenie surowca z ogromną siłą a następnie
przeciskanie pulpy przez stalowe sito. Jako reprezentantkę tej grupy
wyciskarek wybraliśmy Angel 5500. Wykonana w całości ze stali
nierdzewnej, wyciskarka ta jest dosyć droga – trzy razy droższa
od pozostałych wyciskarek występujących w naszym teście.
Pomimo wysokiej ceny wyciskarki Angel są najlepiej sprzedającymi
się  wyciskarkami dwuślimakowymi z naszej oferty. Czy zalety
tej wyciskarki są warte tak wysokiej ceny?  To chcieliśmy sprawdzić.

55599-twin-2
55599-twin-2

Wyniki testu

Tak jak się spodziewaliśmy, wyciskarka dwuślimakowa Angel dała najwyższy
uzysk soku spośród testowanych modeli -  na poziomie 550 ml. Wyciśnięcie  
porcji 700 gram łodyg selera przebiegło dość szybko. Czynność ta zajęła
nam około 1:50 min. Podobnie jak w przypadku jednoślimakowej  wyciskarki
Sana 707 nie było tu konieczności krojenia selera. Wystarczyło wkładać całe
łodygi do otworu wsadowego. Otrzymany sok był znakomitej jakości jeżeli
chodzi o zawartość składników odżywczych (witamin, enzymów,
makroelementów). Nie ujawniło się to jednak w postaci wyraźnej różnicy
w smaku, w porównaniu do soku z innych testowanych wyciskarek.

 Czyszczenie tej wyciskarki zajęło nam nieco dłużej, głównie z powodu
dużej powierzchni sita, będącego fragmentem nierozbieralnego stalowego
korpusu.  Czyszczenie zakamarków tego korpusu może stanowić wyzwanie
dla użytkownika. Z drugiej strony zaniedbania w dokładnym czyszczeniu
dają o sobie znać w postaci spadku wydajności wyciskarki i pojawieniem
się bardzo szkodliwych dla napędu przecieków.  

W trakcie wyciskania doszło do sytuacji, że długie włókna selera owinęły
się dookoła wałków ślimakowych i musiały zostać przez nas usunięte
w pierwszej kolejności. W tej sytuacji wydaję się, że w przypadku
tej wyciskarki dobrym pomysłem jest  ciecie gałązek włóknistej zieleniny
na mniejsze odcinki.

Generalnie wyciskarka Angel 7500 wypadła znakomicie podczas testu,
najlepiej z całej testowanej grupy. Rzecz w tym, że jej cena  jest około
3 razy większa niż pozostałych modeli. Polecamy zakup tej wyciskarki
szczególnie entuzjastom najwyższej wydajności (uzysku soku z jednostki
surowca) – żadna wyciskarka ślimakowa nie wyciska bowiem tak dobrze
-  jak i  najlepszej jakości soku, do którego przechodzi maksimum tego
co znajduje się w surowcu.

55600-twin-1
55600-twin-1

Główne zalety wyciskarki Angel 7500:

  • największy uzysk soku spośród testowanych modeli;
  • doskonała jakość soku;
  • mocno odciśnięty miąższ.
55601-twin-3
55601-twin-3

Wady:

  • bardzo wysoka cena urządzenia;
  • problematyczna w demontażu po skończonym wyciskaniu;
  • pracochłonna przy czyszczeniu.
55602-1613_8011
55602-1613_8011

4# Sokowirówka

Najszybszy i najtańszy sposób na otrzymanie soku z selera

Sokowirówki jeszcze do niedawna były najpopularniejszymi urządzeniami
do wyciskania soku, dostępnymi na rynku. Ich zaletą jest stosunkowo
niewysoka cena i prosta budowa. Zdarzają się jednak modele,
które kosztują ponad 1200 zł. Droższy modele wzbogacone
są  o dodatkowe funkcje, takie jak np.  regulacja obrotów,
lub też wykonane są z metalu. Sokowirówki są najszybszymi
urządzeniami do wyciskania soku – elementy ścierające wirują z wysoką
prędkością obrotową, sięgającą niekiedy  10’000 obrotów na minutę.
Tak wysokie obroty prowadzą do tego, że w trakcie ścierania surowca
generowane jest ciepło, a podwyższona temperatura może, jak wiadomo,
niszczyć enzymy i witaminy. Wysokie obroty powodują również
napowietrzanie soku, co może prowadzić do utleniania wartościowych
składników odżywczych w nim zawartych. Proces utleniania możemy
nieco spowolnić, dodając do przygotowanej mieszkanki sok z cytryny
lub limonki.

Sokowirówki radzą sobie dobrze zwłaszcza z surowcem o wysokiej
zawartości wody. Surowiec, który ma w swojej strukturze niewiele wody,
będzie stanowił dla sokowirówki wyzwanie – przykładem takiego surowca
jest zielenina.

 Do naszego testu, wybraliśmy wysokiej klasy sokowirówkę do zastosowań
komercyjnych, model Sage BJE820 wyposażony w sito z mikrootworami.

55604-cent-2
55604-cent-2

Zalety testowanej sokowirówki:

  • niska cena urządzenia;
  • szybka praca;
  • klarowny sok - stosunkowo niewielka zawartość  miąższu w soku.
55605-cent-1
55605-cent-1

Wady:

  • bardzo głośna praca;
  • duża powierzchnia sita, którego czyszczenie jest czasochłonne;
  • otrzymany miąższ jest dosyć mokry;
  • wodnisty sok o niskiej zawartości błonnika;
  • napowietrzony sok  – sok powinien zastać wypity zaraz po sporządzeniu – przechowywanie powoduje utratę wartości odżywczych na skutek utleniania. 

Wnioski końcowe

Wszystkie cztery testowane wyciskarki sprawdziły się w naszych testach, czyli pozwalały użytkownikowi wyciskać
świeży sok z selera. Największa różnica między modelami z pierwszych trzech miejsc, a sokowirówką z miejsca
czwartego, polega na tym, że soki przygotowywane przez wyciskarki wolnoobrotowe nie są nadmiernie
napowietrzone. Dzięki temu, sok możemy przechowywać dłużej (24-48h w lodówce) bez znacznej utraty jego
istotnych wartości odżywczych (enzymy, witaminy). W przypadku soku przygotowywanego w sokowirówce,
powinien on być spożyty natychmiast, zanim proces utleniania kompletnie pozbawi go jego drogocennych
właściwości.

Pomimo nieco niższego uzysku soku, naszym wyborem numer 1 spośród testowanych urządzeń, jest wyciskarka
pozioma Sana 707. Jest ona bardzo prosta w użyciu, wyciska wartościowy, smaczny sok, a jej cena
jest stosunkowo przystępna w porównaniu do niektórych innych modeli wolnoobrotowych. Pionowe wyciskarki
wyciskają nieco więcej soku, jednak krojenie surowca przed wyciskaniem pochłania nam dodatkowy czas.
Dlatego też wybraliśmy je na miejsce drugie. Pomimo, że wyciskarki Angel osiągają najlepsze wyniki
pod względem uzysku soku i jego jakości, nie znaleźliśmy  uzasadnienia dla ich tak wysokiej ceny,
patrząc z punktu widzenia przeciętnego użytkownika. Byliśmy natomiast pozytywnie zaskoczeni rezultatem,
jaki osiągnęła testowana przez nas sokowirówka. Mimo to, przyznaliśmy jej czwarte miejsce w naszym teście,
głownie z powodu jej wysokich obrotów, a co za tym idzie, zwiększonego utleniania soku, jak również kłopotliwego czyszczenia.

Opublikowany: 10. Czerwiec 2019