###message

Najlepszy sposób na ochłodę? Lemoniada miętowo-arbuzowa!

Lato nas w tym roku rozpieszcza ciepłem. Pamiętajmy, aby dużo pić. Oto przepis na wspaniale orzeźwiający napój, idealny na ochłodę.

Arbuz

Arbuz jest znakomitym składnikiem orzeźwiających soków. Składa się prawie w 100% z wody, jest niskokaloryczny, zawiera przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminę C i A. Liście mięty, natomiast, zawierają olejek miętowy, który działa ochładzająco, orzeźwiająco i relaksująco na organizm. Dodatek łodygi selera dodaje ostrości naszej lemoniadzie, a dzięki porcji chlorofilu dostarcza organizmowi pobudzającej energii. Limonka wzmocni efekt orzeźwienia i nada naszej miksturze prawdziwie letni charakter.

Lemoniada miętowo-arbuzowa

Składniki:

  • ¼ arbuza
  • 1 łodyga selera naciowego
  • Kilka listków mięty
  • ½ limonki lub cytryny
  • kostki lodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Obierz arbuza, pokrój na kawałki. Usuń skórkę z limonki. Opłucz miętę i łodygę selera w wodzie, podziel ją na odcinki.
  2. Użyj wyciskarki wolnoobrotowej oraz sita o małych mikrootworach, do klarowniejszych soków (o ile Twoja wyciskarka jest w nie wyposażona)
  3. Wyciskaj na przemian poszczególne składniki, tak, aby zakończyć kawałkiem łodygi selera.
  4. Wymieszaj otrzymany napój.
  5. Jeżeli chcesz spotęgować efekt orzeźwienia, możesz dodać kilka kostek lodu do napoju.
42495-sok-arbuzowo-mietowy
42495-sok-arbuzowo-mietowy
Opublikowany: 10. Sierpień 2018