Nie wyrzucaj miąższu - zrób ciasteczka owsiane
Prezentujemy kolejny sposób na sprytne wykorzystanie miąższu pozostałego po wyciskaniu soku.
Według Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), niemal połowa wszystkich produkowanych na świecie warzyw i owoców jest marnowana. Jako powody stojące za tym stanem rzeczy, wymienia się kupowanie przez konsumentów nadmiernych ilości żywności, a następnie wyrzucanie tej niezużytej. Ponadto, część ze zbiorów owoców i warzyw nie znajduje uznania w oczach klientów, ze względu na mniej atrakcyjny wygląd. Niektórzy konsumują tylko część surowca, resztę wyrzucając do kosza.
Kiedy wyciskasz sok z owoców i warzyw, wydobywasz z nich to co najcenniejsze i najbardziej odżywcze dla organizmu. Warto jednak zwrócić uwagę, iż miąższ pozostały po wyciskaniu, również może okazać się przydatny w naszej kuchni i jadłospisie. Jest przecież źródłem niezbędnego naszemu organizmowi, a zarazem naturalnego, błonnika.
Ostatnim razem prezentowaliśmy Wam jak można przyrządzić bulion z miąższu z warzyw. Dzisiaj, przedstawiamy Wam propozycję na coś słodkiego - pyszne ciasteczka owsiane z dodatkiem miąższu z owoców i warzyw.
Składniki
- 3/4 szklanki wyciśniętego miąższu (nadaje się każdy, szczególnie ten z marchwi i jabłek),
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej),
- 4 łyżki stołowe oleju roślinnego,
- 2 łyżki stołowe ksylitolu, miodu albo innego słodzika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 mała garść nasion słonecznika.
Przygotowanie
W średniej wielkości misce mieszamy płatki owsiane, mąkę, słodzik, cynamon oraz nasiona słonecznika. Dodajemy olej i świeży miąższ, a następnie zagniatamy całość do otrzymania masy przypominającej ciasto. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha, dodajemy więcej oleju lub przygotowanego wcześniej soku. Jeśli masa jest zbyt wilgotna - dodajemy więcej mąki.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy małe kule, a następnie spłaszczamy je nieco od góry i układamy na blasze. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Opcjonalnie, możemy również wysuszyć nasze ciastka, w suszarce do żywności. Wystarczy nastawić urządzenie na temperaturę 40 st. C i suszyć przez 8-10 godzin.
Z podanego przepisu wychodzi około 14 ciasteczek.