Pij sok pomidorowy – żyj dłużej
Lubicie smak świeżych, polnych pomidorów? Często dodajecie pomidory do sałatek, robicie z nich sos do makaronu, czy zupę pomidorową? A próbowaliście wyciskać z nich sok?
Świeżo wyciskany sok pomidorowy jest smaczny, orzeźwiający i zawiera mnóstwo likopenu, który jest naturalnym przecieutleniaczem, chroniącym nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dowiedz się więcej o właściwościach dobroczynnych likopenu
Likopen jest naturalnym pigmentem, który zapewnia pomidorom ich piękny czerwony kolor. Jest on również silnym antyoksydantem, który posiada wiele zdrowotnych właściwości. Jak chroni Twój organizm?
- Zmniejsza ryzyko nowotworów (zwłaszcza prostaty, płuc, żołądka oraz piersi).
- Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
- Chroni przed chorobami serca i układu krążenia.
Ponieważ choroby układu krążenia i nowotwory należą do najczęstszych przyczyn zgonów, Brytyjscy naukowcy opracowali „pomidorowy” lek, zawierający wysokie dawki likopenu. Będzie on stosowany zarówno na etapie prewencji, jak i leczenia chorób nowotworowych i układu krążenia.
Warto nadmienić, że 100ml świeżego soku pomidorowego zawiera aż 10mg likopenu. W porównaniu z innymi warzywami jest to wysoka zawartość.
Pomidory – gdzie kupować
Gdzie znaleźć źródło dobrej jakości pomidorów, aby mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych pestycydów i metali ciężkich? Jeżeli hodujemy pomidory samemu, mamy problem z głowy. Niestety dla większości z nas jest to niemożliwie. Często naszym źródłem zaopatrzenia w pomidory jest supermarket, gdzie nie mamy zbyt dużej wiedzy o dostawcy, a tym bardziej o tym, czym „traktowane” były pomidory zanim do nas trafiły. Często dostajemy pomidory z importu, np. z Hiszpanii. Pięknie wyglądają, ale czy smakują równie dobrze? Prawdę mówiąc nie polecamy wyciskania z nich soku. Dlaczego?
- Takie pomidory najczęściej należą do specjalnych odmian o wysokiej zawartości miąższu..
- Są często zbierane jeszcze zielone, zanim dojrzeją, by później leżakować na magazynach.
- Nie są hodowane w ziemi. Rosną w wielkich szklarniach w płynnym nawozie.
- Efektem są pomidory o ładnym wyglądzie, niestety ubogim smaku.
Dlatego polecamy kupować pomidory od lokalnego rolnika. Najlepiej z ekologicznych upraw. Różnica w smaku i zapachu gwarantowana!
Zrób sobie pomidorowy koktajl
Najsmaczniejszy, naszym zdaniem, sok otrzymasz z pomidorków cherry. Nie będzie on również zbyt gęsty.
Spróbuj zrobić najbardziej klasyczny pomidorowy koktajl – „Bloody Mary”, tyle że w wersji bezalkoholowej.
- 500g pomidorków cherry (lub 10szt. innego gatunku)
- 1 marchew
- 3 łodygi selera
- Limonka lub pół cytryny
- Szczypta soli i pieprzu
- Chili lub tabasco
Umyj pomidorki, marchew i seler. Obierz cytrynę. Wyciśnij w swojej wyciskarce soku najpierw pomidorki, następnie cytrynę, seler i marchew. Wymieszaj otrzymany sok. Dopraw solą, pieprzem i tabasco, według preferencji. Serwuj z lodem i łodygą selera.
Możesz również pić sam sok pomidorowy bez żadnych dodatków lub ewentualnie lekko doprawiony pieprzem. Jest naprawdę pyszny.