###message

„Podkręcony” sok z selera

Nasz poprzednio zaproponowany Sok z selera naciowego stał się w bardzo popularny, jednak, dla niektórych - dość trudny do wypicia. Nasz nowy przepis tonuje ostry smak selera i zwiększa wartość odżywczą soku.

54863-celery-juice
54863-celery-juice

Próbowałeś już nasz poprzedni selerowy afrodyzjak? Nie twierdzimy, że sok z selera stanowi panaceum na wszystkie problemy zdrowotne, tak jak można by sądzić na podstawie opinii niektórych celebrytów i supermodelek. Niewątpliwie jednak, sok z selera ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i pomaga w zwalczaniu problemów z trawieniem czy skórą. Sęk w tym, że czysty soku z łodyg selera może nam smakować jak… wyciąg z kompostu. Dlatego też, specjalnie dla Was, mamy przepis, który pomoże złagodzić silny smak soku z selera, dodatkowo go przy tym wzbogacając.

„Podkręcony” seler:

  • 4 łodygi selera
  • 2 szklanki liści młodego szpinaku
  • 1 jabłko Granny Smith lub Ligol
  • ½ cytryny (obranej ze skóry)

Pokrój łodygi selera na małe kawałki i, naprzemiennie z liśćmi szpinaku, wyciśnij z nich sok. Pokrój jabłko na 6 części (albo skorzystaj z krajalnicy do jabłek), i wyciśnij je razem z cytryną. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę, wypij na pusty żołądek, co najmniej 15 minut przed planowanym posiłkiem.

Seler jest pełen łykowatego włókna, które może owijać się dookoła wałka ślimakowego Twojej wyciskarki i zapychać otwór wylotowy miąższu. Dlatego też, zalecamy pokrojenie łodyg selera na mniejsze kawałki. Aby otrzymać najlepsze rezultaty, użyj poziomej wyciskarki jednoślimakowej, takiej jak np. Sana 707. Posiada ona duży otwór wylotowy miąższu, dzięki czemu prawdopodobieństwo powstania zatoru jest niewielkie.

Opublikowany: 12. Kwiecień 2019