Prawdziwa królowa soków - marchew

Marchew jest jednym z najpopularniejszych do wyciskania gatunków warzyw, chociaż często zdarza się, że nie doceniamy jej właściwości. Pora, abyśmy poznali ją lepiej…

Wiele osób woli słodkie owoce, jak jabłka czy pomarańcze – ze względu na smak, inni zaś sięgają za „przeboje” wśród składników na zielone soki jak jarmuż, szpinak, czy nać pietruszki – ze względu na ich właściwości zdrowotne. Warto pamiętać jednak, że sok z marchwi jest jednym z najlepszych jeżeli chodzi o wzmacnianie i odżywianie organizmu. Codzienne picie soku z marchwi może wspomóc leczenie wielu dolegliwości oraz zapobiec wystąpieniu innych.

„Sok z marchwi pomaga znormalizować wszystkie funkcje organizmu. Jest najlepszym źródłem witaminy A, w łatwo przyswajalnej przez organizm postaci. Ponadto zawiera znaczącą dawkę witaminy B, C, D i K.” – możemy przeczytać w książce „Fresh vegetable and Fruit Juices”, autorstwa pioniera wyciskania soków Dr. Normana Walker’a. W soku z marchwi możemy znaleźć również potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę i krzem.

Soki z marchwi

Szukasz łatwego sposobu, aby włączyć do swojej diety więcej warzyw? Sok z marchwi jest na to świetnym sposobem.

Chciałbyś włączyć do swojej diety lub diety swoich bliskich nieco warzyw, ale obawiasz się, że dodanie do soku buraka, czy liści jarmużu zepsuje jego smak? Zacznij od marchwi – jest idealnym warzywem na początek przygody z sokami z dodatkiem warzyw. Jest słodka – poprawi  smak soku, a zarazem obniży index hipoglikemiczny dodana do soku owocowego. Największym jednak argumentem , aby zacząć pić sok z marchwi są jej właściwości lecznicze i oczyszczające.

Ile soku z marchwi powinniśmy pić?

Podobnie jak w przypadku każdego innego soku, należy zacząć powoli i ostrożnie. Pamiętaj, że wypicie szklanki soku z marchwi zawiera podobną porcję składników odżywczych, co cała miska marchwi. Najlepiej więc zacząć od małej porcji (1/3 szklanki) i stopniowo zwiększać ilość – aż do maksymalnie 2-5 szklanek soku marchwiowego na dzień.  Najlepiej jest pić sok marchwiowy na pusty żołądek, dzięki czemu substancje odżywcze w nim zawarte będą skuteczniej i łatwiej przyswojone przez organizm. W praktyce oznacza to, że taki sok powinien być wypity co najmniej 15 minut przed posiłkiem albo minimum 2 godziny po.

mrkvová šťáva 

Przede wszystkim zwróć uwagę, aby kupić marchew możliwie jak najlepszej jakości – świeżą, jędrną i bez śladów psucia. Pamiętaj, że o tej porze roku (początek wiosny) marchew jest najstarsza – pochodzi z jesiennych zbiorów i była przechowywana całą zimę. W praktyce oznacza to, że zawiera mało soku i mniej wartości odżywczych. Przygotowując marchew do wyciskania w wyciskarce nie musisz jej obierać, ale pamiętaj, aby ją starannie umyć. Nawet jeżeli kupujesz marchew już płukaną, nie oznacza to, że jej powierzchnia nie ma zanieczyszczeń.  Jeżeli jesteś właścicielem wyciskarki do soków typu poziomego (np. Sana EUJ-707) nie musisz kroić marchwi przed włożeniem do wyciskarki – możesz ją wkładać w całości. Jeżeli natomiast  posiadasz wyciskarkę pionową (np. Kuvings) – pokrój marchew na odcinki o długości ok.4cm, aby wyciskarka nie miała problemów z ich wyciskaniem. Aby uzyskać więcej soku, możesz namoczyć marchew w chłodnej wodzie przez 30min., przed wyciskaniem. Poniżej zamieszczamy kilka przepisów na soki z marchwią i innymi składnikami.

Wyciskarka

Kilka pysznych przepisów na sok z marchwi

Możesz pić sok z marchwi sam albo w połączeniu z innymi owocami lub warzywami. Sok marchwiowy ma umiarkowanie słodki, niezbyt wyrazisty smak, więc będzie się dobrze komponował z innymi składnikami. Dobrze znanym i lubianym połączeniem jest jabłko + marchew, powinien przypaść do gustu również dzieciom. Innymi dobrymi połączeniami są: marchew + pomarańcze, marchew + ananas, marchew + cytryny.

Marchew w tropikach

  • 3szt. marchwi
  • ¼ ananasa
  • 1cm plaster świeżego korzenia imbiru

Doskonały sok na poranne rozbudzenie, a także skuteczne lekarstwo na objawy przeziębienia. Wystarczy umyć marchew i imbir (nie musisz ich obierać) oraz odkroić skórę i rdzeń ananasa. Pokrój ananasa na niewielkie kawałki, jeżeli masz wyciskarkę poziomą typu Sana EUJ-707 nie musisz kroić marchwi, jeżeli natomiast posiadasz wyciskarkę pionową jak np. Kuvings – wówczas lepiej będzie, jeżeli pokroisz marchew w poprzek na krótsze kawałki. Wkładaj do wyciskarki na przemian po kawałku ananasa, marchwi i imbiru.

MultiwitaminaMultiwitamina

  • 3szt. marchwi
  • 1 banan
  • 2szt. pomarańczy
  • 1szkl. truskawek

Ponieważ z banana nie da się wycisnąć soku, więc ten przepis będzie wymagał nieco pracy – ale jest tego wart. Dzieci go uwielbiają i będą chciały go więcej. Obierz pomarańcze i banana, umyj truskawki  i marchew. Jeżeli posiadasz wyciskarkę poziomą – użyj wkładu pełnego i zhomogenizuj banana na miękkie puree. Następnie załóż sito o mniejszych otworach i wyciśnij marchew, pomarańcze i truskawki, wkładając naprzemiennie po kawałku każdego składnika. Wymieszaj z bananowym puree. Jeżeli masz wyciskarkę pionową – pokrój marchew, banana i pomarańcze, a następnie wyciśnij wszystkie składniki przy opuszczonej zatyczce wylotu soku.

Szpinak z marchwiąŚwięty Gral Normana Walker’a

  • 300g marchwi
  • 200g szpinaku

Wiele ludzi obawia się wyciskania zieleniny ze względu na ich intensywny smak. Najlepszym warzywem zielonym na początek przygody z wyciskaniem zieleniny jest szpinak, którego smak jest łagodny i dobrze komponuje się z innymi składnikami. Połączenie marchwi i szpinaku tworzy efekt silnej synergii, który pomaga w leczeniu wiele problemów zdrowotnych m.in. przeziębienia i grypy, bólów głowy, migren, problemów oddechowych, artretyzmu, astmy, cukrzycy,  łuszczycy, miażdżycy i zespołu przewlekłego zmęczenia. Co więcej, może poprawić Ci nastrój i jakość snu.

Opublikowany: 17. Marzec 2017