Pyszne przepisy z użyciem wyciskarki Sana - część 12
Następna część smakowitych przepisów z wyciskarką zainteresuje zwłaszcza osoby, które lubią eksperymenty w kuchni. Czy próbowaliście kiedykolwiek soku z kiszonej kapusty? Zawiera mnóstwo witamin i wyjątkowo skutecznie oczyszcza organizm. Na deser mamy natomiast pyszny, indyjski przysmak na bazie marchewki! Wszystko do zrobienia przy pomocy wyciskarki do soków…
Oczyszczający sok z kiszonej kapusty i jabłek
Ten sok najlepiej wypijać na czczo. Ma on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera bardzo dużo witamin (m.in. C, B), mikroelementów (żelaza, siarki, potasu i innych) i probiotycznych bakterii.
Taki sok z kiszonej kapusty, z dodatkiem jabłka, pomaga oczyścić organizm z toksyn. Probiotyczne właściwości kiszonej kapusty wpływają zbawiennie na nasz układ pokarmowy, odbudowując florę bakteryjną jelit. Dzięki temu, spożywanie soku z kiszonej kapusty obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastniczy czy jelita grubego.
Składniki:
- 2 soczyste jabłka,
- 4 duże garście kapusty kiszonej (niekwaszonej)
Wykonanie:
Pamiętajcie, żeby wyciskać tylko naturalną kapustę - kiszoną bez zbędnych dodatków (octu, dwutlenku siarki itp.), bo tylko taka dobrze będzie działała na nasz organizm.
Przy pomocy wyciskarki (u mnie Sana) z założoną końcówką do soków, wyciskamy pokrojone w ćwiartki jabłka oraz kapustę kiszoną. Sok mieszamy i wypijamy od razu. Dzięki jabłkom, sok jest słodki w smaku.
Halawa z marchewki
Pyszny, indyjski deser, słodki, o smaku karmelowym.
Składniki:
- 800 g obranych marchewek,
- 3 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1 i ½ szklanki mleka (ja użyłam owsianego),
- ¼ szklanki cukru,
- 1 mała garść rodzynek,
- kilka posiekanych orzechów (użyłam nerkowców),
Wykonanie:
Przygotowanie Halawy trwa sporo czasu (smażenie), ale wynagrodzi nam to karmelowy smak marchewki (z zamkniętymi oczyma, nie do odgadnięcia, że jest z marchewki).
Marchewki obieramy, myjemy. Przy pomocy wyciskarki do soków (np. Sana EUJ-707) z założonym wkładem do mielenia, przeciskamy marchew na wiórki. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy kardamon, chwilę smażymy, dorzucamy marchew. Smażymy kilka minut. Zalewamy marchew mlekiem i gotujemy do jego wygotowania, co jakiś czas mieszając. Zasypujemy marchewkę cukrem i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować (może to trwać nawet godzinę), co chwilę mieszając (nie zostawiamy patelni bez kontroli na dłużej bo potrawa może się spalić). Gdy marchewka zacznie się karmelizować, dodajemy do niej odcedzone rodzynki i posiekane orzechy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Przekładamy marchew do prostokątnego pojemnika, dobrze uklepując łyżką. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy halawa będzie miękka, możemy pokroić ją na kawałki i podawać, np. udekorowaną posiekanymi orzechami.
O autorce przepisów:
Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.