Pyszne przepisy z użyciem wyciskarki Sana - część 13
Oto kolejna część łatwych i smacznych przepisów, które możemy zrobić używając wyciskarki. Tym razem prawdziwe delicje! Pyszny sok - bomba witaminy C oraz aksamitna, naturalna panna cotta bez dodatku cukru. Tego trzeba spróbować...
Sok z pomarańczy i kiwi
Składniki:
- 2 sztuki kiwi,
- 4 małe czerwone pomarańcze,
- 1 duża żółta pomarańcza.
Wykonanie:
Owoce myjemy, obieramy, kroimy na cząstki. Używając wyciskarki Sana, z założonym sitem z większymi otworami (nie używając sita zewnętrznego), przeciskamy wszystkie owoce, jeden po drugim. Sok mieszamy i wypijamy na świeżo.
Uzyskany sok nie jest klarowny, lecz z drobinkami miąższu, dzięki czemu zawiera błonnik. Pomarańcze, oprócz witaminy C, są źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B oraz potasu, od którego zależy nasze ciśnienie krwi oraz rytm serca. Również kiwi dobrze wpływa na nasze ciśnienie – obniża je dlatego, że tak samo jak pomarańcza, jest źródłem potasu.
Ten sok to istna bomba potasowa i wspaniałe źródło witaminy C!
Deser a’la panna cotta z mango
Składniki:
- 1 dojrzałe mango,
- 1 miękkie tofu jedwabiste (300 g),
- 1 łyżeczka agar-agar.
Wykonanie:
O autorce przepisów:
O autorce przepisów:
Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.