Pyszne przepisy z użyciem wyciskarki Sana - część 11
W 11 już części pomysłów na soki i dania do zrobienia przy pomocy wyciskarki Sana znajdziecie zdrowy pomysł na obiad oraz przepis na sok z dużą zawartością witaminy C - w sam raz na zimowy okres przeziębień...
Pikantny sok z cytrusów
Składniki (dla 1 osoby):
- 1 czerwony grejpfrut,
- 1 pomarańcza,
- 1 mała cytryna,
- plaster imbiru o grubości ok 1 cm.
Wykonanie:
Owoce myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki. Imbir myjemy (nie musimy go obierać). Następnie, wyciskamy cytrusy na przemian przy pomocy wyciskarki (np. Sana), z założonym sitem o mniejszych bądź większych otworach (zależnie czy chcemy sok gęstszy, czy bardziej klarowny). Imbir najlepiej jest wrzucić do wyciskarki w połowie wyciskania. Gotowy sok wypijamy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Składniki użyte do soku zawierają mnóstwo enzymów trawiennych pomagających zrzucić wagę, jak również regulować poziom cukru we krwi. Sok zawiera witaminy B6, C, D, E,K oraz m.in. beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, pektyny.
Kotlety z ciecierzycy i kaszy pęczak
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka ugotowanej),
- ok. ¾ szklanki ugotowanej kaszy pęczak,
- 3 nieduże liście jarmużu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 duże łyżki mielonego siemienia lnianego,
- sól, pieprz,
- olej.
Wykonanie:
O autorce przepisów:
Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.