Promocja

Pyszne przepisy z użyciem wyciskarki Sana - część 15

Tym razem wyciśniemy prawdziwy skarb natury, które znały już nasze babki - młodą pokrzywę. Właśnie teraz nadchodzi najlepszy czas na jej zbieranie...Warto więc dowiedzieć się o niej kilku informacji i przekonać, jak bardzo jest wartościowa. Natomiast, jako danie do przyrządzenia przy pomocy wyciskarki, mamy przepis dla młodych mam - warzywna zupka dla niemowlaka.

Sok z pokrzyw

Wyciskanie pokrzywy

Młode pokrzywy to prawdziwa skarbnica witamin. Jeśli nie mamy ogródka, w którym swobodnie sobie rosną możemy się udać na wycieczkę za miasto i gratis nazbierać tej cennej rośliny (nie zapomnijcie o rękawiczkach). Zbierając pokrzywę sprawdzajcie, czy nie ma na liściach żadnych podejrzanych narośli, starajcie się również wytrzepywać ją z owadów. Po przyniesieniu jej do domu, zalewamy ją na chwilę ciepłą wodą, żeby przestała parzyć, później przekładamy na sito żeby odciekła z nadmiaru wody.

Sok z wyciskarki - składnikiSok z pokrzywy to eliksir dodający nam zdrowia i urody, odtruwa organizm, jest lekarstwem na anemię. Zawiera oprócz żelaza, krzem, wapń, mangan, potas, miedź a także witaminy C, B, K, A oraz garbniki, chlorofil i białko.

Sok z pokrzywy oprócz podniesienia poziomu żelaza, wzmocni naszą odporność, doda witalności, oczyści naczynia krwionośne z cholesterolu, krew z toksyn. Poprawi również apetyt, pomoże w odbudowie i wzmocnieniu włosów (dzięki dużej zawartości krzemu), ale również paznokci. Może również służyć do nacierania ciała przy reumatyzmie.

 Składniki:

  • młode pokrzywy (im więcej tym lepiej),Sok z pokrzywy
  • woda

Wykonanie: 

Używając wyciskarki (Sana) z założonym wkładem do wyciskania (z małym sitem) i sitkiem założonym na dzbanek wyciskamy wszystkie zebrane pokrzywy (liście i młode łodyżki). Pamiętajmy, aby nie wkładać do wyciskarki zbyt dużych porcji pokrzywy na raz, ponieważ jest bardzo włóknista. Po wyciśnięciu, sok jeszcze przecedzamy przez sitko, zlewamy go do butelki i rozcieńczamy wodą w stosunku 2:1. Jeżeli sok mają pić dzieci, można go osłodzić odrobiną miodu – wówczas jego smak będzie bardziej „znośny”. Chowamy do lodówki (może stać kilka dni). Pijemy codziennie 1 łyżkę przed śniadaniem i 1 łyżkę po kolacji.
 
Jeśli chcemy żeby stał dłużej, możemy sok zalać alkoholem (w proporcji 1:1), albo zasypać cukrem (1:2). W ten sposób przygotowany sok dłużej będzie się nadawał do spożycia.
Sok z wyciskarki

Zupka dla niemowlaka

Zupka dla dziecka

W wyciskarce oprócz soków możemy robić również zupki dla dzieci. Gdy mamy w domu niemowlaka, warto jest zmielić samemu gotowane warzywa, zamiast kupować je w sklepie. Możemy ją zrobić z dowolnych warzyw, ja wybrałam marchew i cukinię. Te warzywa zaczyna się dość wcześniej podawać dzieciom. Cukinię zmieliłam ze skórą, ale oczywiście możecie ją obrać przed gotowaniem.

Składniki:

  • 1 marchew,
  • ½ cukinii,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól

Wykonanie:

Marchew obrać, przekroić na pół, włożyć ją do małego garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dołożyć cukinię, przekrojoną wzdłuż (ze skórą lub bez). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wody (nie wylewać). Zmielić je przy pomocy wyciskarki (polecam Sanę, chociaż sprawdzi się każda wyciskarka pozioma) z założonym wkładem do homogenizacji/mielenia. Po zmieleniu połączyć je z wodą z gotowania warzyw (po wyjęciu ziela i liścia), dobrze wymieszać, ew. przyprawić do smaku.
Danie z wyciskarki
Edysqa

O autorce przepisów:

Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.

Czytaj inne artykuły link

Opublikowany: 15. Kwiecień 2016