Sok z imbiru na trudny czas epidemii
Sok ze świeżego imbiru to doskonały środek przeciwwirusowy. Potrzebuje zaledwie 30 minut, by przedostać się do naszego krwioobiegu i to nawet wtedy, gdy wypijesz go wraz z gorącą herbatą.
![gf-umdm-u2bf-5m1zimbir-wlasciwosci-i-dzialanie-1920x1080-nocrop](https://www.eujuicers.pl/admin/upload/images-cache/98344/1920.png)
W ostrych stanach herbatę z dodatkiem świeżego imbiru należy spożywać co 2-3 godziny.
Poniżej prezentujemy przepis, którego składniki pozytywnie wpływają na samopoczucie oraz działają przeciwwirusowo, czerpiąc przy tym swoją siłę wyłącznie z natury:
- jeden lub więcej kawałków imbiru wielkości średniej marchewki
- 350ml gorącej wody
- łyżka stołowa miodu z dzikich kwiatów
- 1/4 wyciśniętej limonki
- pieprz cayenne
Wyciśnij za pomoca wyciskarki sok z jednego lub więcej kawałków imbiru.
Połącz 1/4 filiżanki soku z gorącą wodą, łyżką stołową miodu oraz sokiem z cytryny.
Przypraw do smaku szczyptą pieprzu cayenne.
Pij 4-6 filiżanek napoju dziennie.
Jak działa imbir?
Kłącze blokuje przyłączanie wirusów do komórki gospodarza, ogranicza hemaglutyninę, hamuje proteazy wirusowe
i neuraminidazę oraz stymuluje przeciwwirusową aktywność makrofagów.
Wykorzystywane jest do leczenia grypy, zapalenia wątroby typu C, opryszczki HVS-1 i -2, żółtej febry, rinowirusa oraz infekcji enterowirusami.
Najlepiej sprawdza się w leczeniu dróg oddechowych oraz jako wsparcie w leczeniu pozostałych infekcji wirusowych.
Przepis i informacja zostały zaczerpnięte z książki Stephena Herroda Buhnera pt. „Zioła przeciwwirusowe.
Naturalna alternatywa dla leczenia lekoopornych wirusów” wydawnictwa BiałyWiatr www.bialywiatr.com