Sprawdzony sposób na błyskawiczne wzmocnienie odporności!
Zarazki atakują z każdej strony. Mnóstwo osób choruje, a jesienno-zimowa aura nie pomaga. Nasze organizmy są osłabione, wyziębione i brakuje im słońca. Jak sobie radzić w takiej niesprzyjającej sytuacji? Oto sprawdzony sposób…

Niestety nadeszła najtrudniejsza dla naszego organizmu pora roku. Zarazki atakują z każdej strony – w pracy, w domu, w szkole, wszędzie. Codzienne picie świeżo wyciskanych soków zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia, to jeden z najlepszych sposób, aby wzmocnić swój układ odpornościowy i uniknąć zachorowania. Warto wybierać te składniki, które są do tego celu najlepsze...
Wyciskaj owoce i warzywa bogate w witaminę C
W tym okresie wyciskaj więcej tych owoców i warzyw, które zawierają najwięcej witaminy C. Wśród warzyw są to: brukselki, papryka zielona, szpinak, kalafior. Natomiast spośród owoców bogate w witaminę C są: porzeczki, truskawki, poziomki, kiwi i oczywiście cytrusy. Co prawda raczej trudno będzie nam zdobyć świeże porzeczki czy poziomki, ale ze znalezieniem pozostałych owoców i warzyw nie powinno być problemu. Warto pamiętać natomiast, że popularne jabłka, składnik wielu soków, są niestety ubogie w witaminę C, chociaż posiadają mnóstwo innych cennych wartości odżywczych.
Wyciskaj soki z dodatkiem imbiru
Istnieje również pewien sekretny sposób na wzmocnienie działania witamin zawartych w świeżo wyciśniętym soku. Jaki? Dodaj kawałek korzenia imbiru podczas wyciskania soku w wyciskarce. Wystarczy niewielki plasterek (0,5-1cm grubości). Uważaj, żeby nie dodać za dużo, bo imbir jest bardzo pikantny.
Imbir uważany jest przez wiele kultur za uniwersalne lekarstwo. Jego właściwości lecznicze znane i wykorzystywane są od stuleci. Niestety w Polsce stosunkowo mało popularny. Niewiele osób wie, że świeży korzeń imbiru można z powodzeniem wyciskać w każdej wyciskarce soków razem z innymi warzywami i owocami. Sok z imbiru znakomicie wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo – dzięki czemu jest skuteczną ochroną przed przeziębieniem i grypą. Co więcej działa rozgrzewająco i poprawia krążenie krwi.
Sok z imbiru pomoże również jeżeli już dopadło Cię przeziębienie. Rozrzedza katar, łagodzi uporczywy kaszel, redukuje ból stawów i mięśni. Dzięki niemu przeziębienie przebiega łagodniej i szybciej mija.
Imbir uważany jest przez wiele kultur za uniwersalne lekarstwo. Jego właściwości lecznicze znane i wykorzystywane są od stuleci. Niestety w Polsce stosunkowo mało popularny. Niewiele osób wie, że świeży korzeń imbiru można z powodzeniem wyciskać w każdej wyciskarce soków razem z innymi warzywami i owocami. Sok z imbiru znakomicie wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo – dzięki czemu jest skuteczną ochroną przed przeziębieniem i grypą. Co więcej działa rozgrzewająco i poprawia krążenie krwi.
Sok z imbiru pomoże również jeżeli już dopadło Cię przeziębienie. Rozrzedza katar, łagodzi uporczywy kaszel, redukuje ból stawów i mięśni. Dzięki niemu przeziębienie przebiega łagodniej i szybciej mija.
Kilka przepisów na soki z dodatkiem imbiru
Imbirowa pomarańcza
- 1-2 pomarańcze
- 2-3 marchwie
- 2cm grubości plaster korzenia imbiru
Pikantny sok pełen witaminy C i B. Jest również niesamowicie bogaty w antyoksydanty i minerały.
Imbirowy buraczek
- 2 zielone jabłka
- 2 buraki
- 1-2cm grubości plaster korzenia imbiru
Sok ten jest pełen kwasu foliowego i minerałów takich jak potas, magnez i wiele innych. Co więcej zawiera dużo antyoksydantów i mnóstwo witaminy C.
Imbirowa gruszka
- 2 gruszki
- 2 cytryna
- 1cm grubości plaster korzenia imbiru
Pyszny sok pełen witaminy C i przeciwutleniaczy. Znakomicie oczyszcza organizm z toksyn.

Opublikowany:
24.
Listopad
2015