Świąteczne pyszności z pomocą wyciskarki Sana
Nadchodzą Święta - pora zastanowić się, jakie pyszności zagoszczą na naszych wigilijnych stołach. Wyciskarka Sana pomoże nam je przygotować. Oto propozycje na wegetariańską wersję ryby po grecku oraz pyszną alternatywę tradycyjnego kompotu...
Okres przedświąteczny to czas intensywnej pracy w kuchni. Warto pamiętać, że wyciskarka Sana (bądź inna wyciskarka pozioma) może nam ułatwić przygotowanie wielu wigilijnych potraw.
Dzięki jej funkcjom dodatkowym możemy:
- Zmielić mak na makowiec i makiełki - wystarczy ugotować i ostudzić mak, a następnie zmielić go w wyciskarce z użyciem wkładu pełnego. Najlepszą konsystencję uzyskamy, gdy powtórzymy tę czynność 2 razy.
- Zmielić ser na sernik - można zrobić ser samemu z mleka, bądź kupić, a następnie zmielić w wyciskarce, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję.
- Zmielić mięso na pasztet i pierogi - należy ugotować mięso (lub warzywa - w wersji wegetariańskiej), wystudzić, a później przepuścić je przez wyciskarkę razem z cebulą.
- Zrobić ćwikłę - korzeń chrzanu i buraki wystarczy pokroić i zmielić w wyciskarce (z założonym wkładem pełnym).
Poza tymi klasycznymi przysmakami świątecznymi, możemy eksperymentować także z innymi daniami. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji od naszej wegetariańskiej mistrzyni kuchni Edyty.
Ryba po grecku w wersji wegetariańskiej
Przygotowanie popularnej na wielu stołach ryby bądź tofu po grecku zajmuje nam zazwyczaj dużo czasu przez to, że trzeba obrać warzywa, zetrzeć, usmażyć.
Dzięki wyciskarce Sana jest to bardzo proste i zajmuje niewiele czasu, najdłużej trwa smażenie. Szykowanie tego dania z wyciskarką to przyjemność.
Składniki:
- 5 marchewek,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- olej,
- majeranek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy dodatkowo:
- 1 tofu naturalne 300 g,
- 1 płat glonów nori do sushi,
- sos sojowy.
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy. Na wyciskarkę zakładamy nakładkę do mielenia/ homogenizowania, przeciskamy na przemian marchew, pietruszkę i przekrojone cebule.
Warzywa przekładamy na patelnię z odrobiną oleju, doprawiamy je majerankiem i solą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy je do miękkości, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy. Całość razem jeszcze kilka minut smażymy, pod koniec przyprawiając pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia, wyjmując wcześniej liść laurowy i ziele angielskie. Tofu przekrawamy na pół a każdą połowę na 4 plastry, skrapiamy je sosem sojowym. Glony przekrawamy na 4 paski i każdy na połowę, tak by uzyskać 8 kawałków. Tofu układamy na kawałku nori, i zakładamy je tak by było ono z dwóch stron. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.
Układamy w pojemniku na spodzie warzywa, na nich tofu, znów warzywa i tak do wykończenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia a późnej wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby smaki się „przegryzły”.
Sok Świąteczny
Na większości świątecznych stołów stroi kompot z suszonych owoców. Postanowiłam spróbować przed Świętami zrobić inną wersję tego napoju. Dzięki wyciskarce SANA zrobiłam Wigilijny sok z jabłek, gruszek i suszonych śliwek.
Suszone śliwki dają wspaniały aromat, mają dużo wartości odżywczych (więcej od świeżych), są jednak bardziej kaloryczne.
Taki sok nas pobudzi i będzie wspaniałym urozmaiceniem Świątecznego stołu oraz dobrze podziałają na nasze brzuchy po świątecznym jedzeniu.
Składniki:
- 4 duże soczyste jabłka,
- 2 gruszki,
- garść suszonych śliwek
Wykonanie:
O autorce przepisów:
Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.