Wznieśmy toast sokiem z winogrona!
Wielu z nas lubi sok winogronowy, tyle że w postaci czerwonego lub białego wina. Ale czy próbowaliście świeżo wyciskanego soku z tych pysznych owoców? Jeśli nie, to najwyższa pora.
7 powodów, by wycisnąć winogrona
Winorośl hodowana jest przede wszystkim do produkcji wina. Nie wszyscy jednak wiedzą, że winogrona są jednym z najzdrowszych owoców i warto spróbować ich również w „surowej” postaci. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, między innymi bardzo skuteczny przeciwutleniacz resweratrol. Wśród ich właściwości zdrowotnych wyróżnić warto:
- zmniejszają ryzyko nowotworów;
- wzmacniają serce;
- obniżają ciśnienie krwi;
- poprawiają trawienie;
- chronią wzrok;
- wspomagają pracę mózgu;
- u panów zapobiegają problemom z prostatą.
W procesie produkcji wina niestety większość wartości odżywczych winogron zostaje zniszczona. Zdaniem naukowców, niewielka ilość wina również ma pewne dobroczynne właściwości, jednak zawiera alkohol, który w większych dawkach jest dla naszego organizmu szkodliwy. Stąd znacznie lepszych rozwiązaniem jest spożywanie świeżo wyciskanego soku – bez alkoholu i z pełną zawartością wartości odżywczych winogron.
Wino bez alkoholu
Sok z czerwonych winogron ma naturalnie słodki, aromatyczny smak. Może doskonale zastąpić sztucznie dosładzane napoje „kupne”. Dobrym pomysłem jest też dodanie winogron do soku warzywnego, dzięki czemu zyska słodycz i lepszy smak. Warto poeksperymentować przygotowując swoją własną kompozycję sokową tak, aby najlepiej odpowiadała Twoim kubkom smakowym. Poniżej proponujemy kilka podstawowych przepisów do inspiracji:
Wspomnienie lata
- 2 duże kawałki arbuza
- Garść winogron
- Pół cytryny lub limonki
Obierz cytrynę i arbuza. Umyj winogrono. Wyciskaj wkładając do wyciskarki na przemian po kawałku każdego owoca.
Na odporność
- 1 ogórek
- Sałata
- Garść szpinaku
- 2 garście winogron
Staranie umyj wszystkie składniki. Wyciskaj wkładając do wyciskarki na przemian po porcji każdego surowca.
Słodka przekąska
- 3 marchwie
- 2 jabłka
- Garść winogron
Starannie umyj wszystkie składniki. Pokrój marchew i jabłka na mniejsze kawałki. Wyciskaj wkładając do wyciskarki na przemian po porcji każdego surowca.
Zasmakuj świeżo wyciskanego soku winogronowego
Sok z winogron jest po prostu pyszny. Podawaj go w wysokich kieliszkach tak, jak wino. Niewykluczone, że ta wersja zasmakuje Ci nawet bardziej, niż jej wysokoprocentowy odpowiednik.