3 przepisy na soki, które pomogą Ci zwalczyć wirusy i bakterie (część 3)
Oto ostatnia część naszej trylogii z przepisami na soki, pomagające pozostać zdrowym w okresie zimowym. Czy odważysz się spróbować soku z kapusty, chrzanu albo cebuli? Wcale nie smakują tak okropnie, jak się Wam zapewne wydaje - pod warunkiem, że dodamy odpowiednich składników towarzyszących.
Chrzan raczej nie należy do popularnych składników soku i zapewne mało kto próbował go wyciskać. Nie ulega jednak wątpliwości fakt, że jest on znanym od wielu pokoleń naturalnym lekiem na przeziębienia i kaszel. A to dlatego, że zawiera naturalny antybiotyk, ma właściwości rozrzedzające katar i łagodzące kaszel. Chrzan ma bardzo intensywny smak, na szczęście spożywanie zaledwie niewielkiej jego ilości wystarczy, by uzyskać korzyści zdrowotne.
O zdrowotnych właściwościach soku z cebuli pisaliśmy już kilkukrotnie. Cebula zawiera duże ilości siarki, to właśnie przez jej zawartość płaczemy podczas krojenia. Siarka ma jeszcze inne właściwości – działa oczyszczająco na cały organizm, zwłaszcza wątrobę. Co więcej, cebula jest naturalnym źródłem kwercetyny – naturalnego antybiotyku o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. Dlatego właśnie użyjemy cebuli jako składnik drugiego przepisu.
Trzeci sok będzie oparty na składniku, który także należy do grupy najbardziej nielubianych. Mowa o soku z kapusty, który jest prawdziwą gwiazdą w naturalnej medycynie. Jest bogaty w witaminy i minerały, zwłaszcza w antyoksydacyjne witaminy C i K, ma też silne działanie przeciwzapalne. Ponadto, zawiera dużo siarki i krzemu, które oczyszczają skórę i wypłukują toksyny z jej komórek. Sok z kapusty jest również stosowany w odchudzaniu, ponieważ oczyszcza układ trawienny i wspomaga trawienie.

1. Piekielny pogromca
Składniki:
- 3 marchwie
- 1 burak
- 1 jabłko
- 1 cm plaster korzenia chrzanu
Sok z chrzanu jest znanym pogromcą zarazków, dzięki czemu jest nie tylko pomocny w walce z przeziębieniami, ale i w każdej infekcji wirusowej. W połączeniu ze zdrowym trio machwi, buraków i jabłek, tworzy odżywczą bombę.
Uwaga: Zarówno buraki, jak i chrzan wyróżniają się silnym działaniem przeczyszczającym, dlatego należy dawkować je stopniowo, małymi porcjami. Jeżeli jesteś wrażliwy, zacznij od połowy podanych porcji.

2. Cebulowy
Składniki:
- 4 marchwie
- 1 garść natki pietruszki
- 1 jabłko
- ½ średniej wielkości cebuli
W pierwszej części naszych przepisów proponowaliśmy już jeden sok z dodatkiem cebuli. Bazą tamtego były jabłka, podczas gdy ten zwalcza ostrość cebuli marchwią. Natka pietruszki zaostrza smak i zagłusza posmak cebulowy. Pamiętaj, że podobnie jak chrzan i buraki, cebula jest także silnym lekiem. Wystarczy niewielka ilość, aby uzyskać pozytywne efekty. Pół cebuli w zupełności wystarczy – nie próbuj większych ilości.

3. Kapuściane wzmocnienie
Składniki:
- 3 liście kapusty
- ½ ogórka
- 1 jabłko
- 2 łodygi selera
- 1cm plaster korzenia imbiru
- 2 marchwie
Zimą, w wielu krajach trudno jest znaleźć świeże, lokalne źródło witaminy C. Z pomocą przychodzi kapusta. Rośnie ona nawet w ciężkich warunkach klimatycznych i jest świetnym źródłem witamin C i K. Dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym jest cennym, naturalnym lekiem w walce z grypą i przeziębieniem. Niektóre badania dowodzą, że spożywanie soku z kapusty przy najmniej 3 razy w miesiącu, pozwala obniżyć ryzyko nowotworu pęcherza moczowego nawet o 40%.
Uwaga: W czasie wyciskania kapusty w wyciskarce wolnoobrotowej, zazwyczaj słychać głośne piszczenie. Bez obaw – jest to normalne zjawisko, które pojawia się, gdy tępe liście ocierają o wnętrze korpusu wyciskarki.
Pamiętaj zajrzeć do 1 i 2 części naszych przepisów
Ta część jest trzecią z serii przepisów, które pomogą Ci zwalczyć wirusy i bakterie. Zachęcamy do lektury części 1 i części 2, w której znajdziecie więcej wartościowych przepisów na soki. W części 1 proponujemy kilka „ekstremalnych” połączeń, które spodobają się osobom lubiącym nietypowe smaki. Część 2 zawiera łagodniejsze propozycje, które przypadną do gustu nawet dzieciom.
Do wyciskania tych bardziej nietypowych składników, np. cebuli, chrzanu, czy kapusty, rekomendujemy używanie poziomej wyciskarki wolnoobrotowej. Z uwagi na swoją wszechstronność lepiej poradzi sobie z tymi różnorodnymi składnikami. Jeżeli używasz wyciskarki pionowej – zwróć szczególną uwagę na drobne pokrojenie liści kapusty i warzyw korzeniowych.
Pamiętaj o zasadzie – im świeższe składniki, tym więcej soku uzyskasz.
