5 naturalnych sposobów, aby przygotować się na sezon grypowy.

W tym sezonie, zamiast odwiedzać apteki, wypróbuj kilka proponowanych przez nas naturalnych środków.

Choć podobno nie ma leku na grypę, istnieje kilka naturalnych środków, które pomogą w jej zwalczeniu w dwojaki sposób. Po pierwsze, pomogą wzmocnić twój organizm, aby przeciwstawił się infekcji. Po drugie, jeśli już ją złapiesz, te naturalne środki skutecznie zwalczą nieprzyjemne objawy. Więc zapomnijmy o aptekach, a zamiast nich, wypróbujmy pięć naturalnych środków.

# 1 Imbir

Imbir

Imbir jest gwiazdą, jeśli chodzi o leczenie objawów przeziębienia. Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające imbiru czynią go jednym z najbardziej popularnych środków likwidujących objawy przeziębienia i grypy. Istnieje wiele sposobów wykorzystania imbiru w naszej diecie. Jednym z najpopularniejszych jest przyrządzenie wywaru poprzez gotowanie świeżo startego imbiru, z odparowaniem 1/2 wody. Do tak przygotowanego wywaru można dodać świeżego soku z cytryny i miodu. Warto również dodać go do świeżo wyciśniętego, przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej, soku. Jeszcze łatwiejszym sposobem, na przemycenie imbiru w swojej diecie jest wyciskanie go w wyciskarce do soków razem z innymi składnikami. Wystarczy wrzucić plaster świeżego korzenia imbiru o grubości 1-1,5 cm (im więcej, tym sok będzie pikantniejszy) do swojej wyciskarki, podczas wyciskania innych warzyw i owoców. Świetnie komponuje się z jabłkami, czy cytrusami. Sok jabłkowo-marchewkowy z dodatkiem imbiru jest prostym i bardzo smacznym lekiem na przeziębienie.

# 2 Kurkuma

Kurkuma

Kurkumę ma wiele podobnych właściwości co imbir, ale nieco inny smak. Olejki eteryczne nie tylko zmniejszą obrzęk gardła, ale świetnie nadają się do oczyszczania układu pokarmowego. Wiele osób dodaje świeżą lub suszoną kurkumę do mleka. Wówczas, po dodaniu kurkumy, należy doprowadzić mleko do wrzenia i gotować około 10 minut pod przykryciem. Można również wycisnąć sok z dodatkiem małego kawałka korzenia kurkumy w swojej wyciskarce wolnoobrotowej. Podobnie jak imbir, świetnie smakuje wraz z jabłkiem lub warzywami korzeniowymi.

# 3 Czarny bez

Czarny bez

Syrop z czarnego bzu jest od wieków używany zarówno w celu zapobiegania przeziębieniu, jak i do hamowania jego rozwoju. Izraelscy badacze dowiedli, że aktywny składnik z czarnego bzu neutralizuje enzymy wirusów odpowiedzialne za zakażenia komórek gardła i nosa. Najlepiej zbierać świeży czarny bez jesienią, następnie gotować z miodem, cynamonem i imbirem, aż powstanie syrop. Taki syrop stanowi przepyszne i skuteczne lekarstwo do walki z przeziębieniem. Można również wycisnąć sok z owoców czarnego bzu albo wysuszyć w suszarce do owoców. Suszone owoce bzu mogą posłużyć „na zapas”, aby móc przygotować świeży syrop w okresie zimowym.

# 4 Jeżówka (Echinacea)

Echinacea

Echinacea była używana przez ponad 400 lat przez niektóre z plemion indiańskich miejscowo do zwalczania infekcji i wewnętrznie, w celu zmniejszenia kaszlu oraz łagodzenia objawów przeziębienia. Ponadto, kwiaty Echinacei łatwo się pielęgnuje i wspaniale wyglądają. Pod koniec lata nasz ogród będzie wyglądał ślicznie, pełen kwitnącej Echinacei, a pszczoły i trzmiele absolutnie ją uwielbiają. Co prawda Echinacei raczej nie wyciśniemy przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej (ani innego urządzenia), ale za to jej liście i płatki można suszyć przy pomocy suszarki do owoców, a następnie wykorzystywać w ciągu jesieni i zimy do robienia herbat. Można nawet zrobić nalewkę, umieszczając posiekane liście i płatki w słoiku z alkoholem – alkohol powinien być co najmniej 40-procentowy, a stosunek ilości alkoholu do suchego wkładu powinien wynosić 2:1. Należy wstrząsać słoikiem codziennie przez co najmniej dwa tygodnie, a następnie odcedzić części roślin, a płyn przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. W trakcie sezonu grypowego można codziennie zaaplikować sobie niewielką dawkę (około 3 kropel).

# 5 Tymianek

Tymianek

Tymianek posiada właściwości antybakteryjne, a także zawiera flawonoidy, które rozluźniają mięśnie odpowiedzialne za odruch kaszlu. Warto mieć słoik tymiankowego syropu na kaszel w lodówce każdej zimy. To naprawdę pomaga i jest bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy cytryna, ½ szklanki miodu i garść tymianku. Całość należy zagotować w wodzie i odparować połowę objętości. Latem i jesienią najlepiej używać świeżego tymianku z własnego ogrodu, a na zimę wysuszyć w suszarce.

Opublikowany: 28. Październik 2016
###message
Nowość! Prasa do oleju Sana już w sprzedaży!
Zamknij okno