sso

Jak zrobić pyszną owsiankę na śniadanie z pomocą Prasy do oleju Sana?

Owsianka to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Jest zdrowa, pożywna i łatwa do zrobienia. Oto nasz ulubiony przepis. Smacznego!

Smaczne, zdrowe rozpoczęcie dnia

Owsianka

Ten przepis na poranną owsiankę jest szybki i bardzo prosty do zrobienia z pomocą wyciskarki i prasy do oleju Sana. Możecie dowolnie dobierać składniki, w zależności od upodobań. Możecie dodać inne owoce, zamienić mleko na sojowe czy klasyczne krowie, dodać miodu lub brązowego cukru itp. My wolimy wersję naturalnie słodką – ze słodkimi bananami i daktylami.

Zachęcamy do zrobienia mleka migdałowego (lub innego np. kokosowego czy sojowego) w domu - przy pomocy wyciskarki do soków Sana. Będzie wówczas całkowicie naturalne, bez konserwantów i bardzo zdrowe. Możecie je zrobić wcześniej i przechować w lodówce albo zrobić bezpośrednio do śniadania. Przepis jest równie prosty – opisywaliśmy go tutaj.

Możecie też dodać świeżych owoców sezonowych np. śliwek lub borówek. Jeżeli chcecie by wasza owsianka była słodsza, możecie zamiast daktyli dodać miodu lub syropu klonowego.

Modyfikujcie przepis według Waszego uznania – najważniejsze, aby efekt końcowy Wam smakował i dostarczył Wam smaczną porcję energii na rozpoczęcie dnia.

Składniki

Owsianka

  • 1 szklanka owsa (bezłuskowego)
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 5 szt. daktyli
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka migdałowego

Krok 1:

Owsianka

Wyciśnij olej. Wsyp siemię lniane do prasy Sana, aby wycisnąć świeża porcję oleju lnianego. Gotowy olej odstaw na bok.

Krok 2:

OwsiankaZrób płatki owsiane. Wsyp owies do prasy Sana, podstaw naczynie na płatki. Świeże płatki mają bardziej wyrazisty smak i są zdrowsze (zawierają więcej składników odżywczych), niż płatki „kupne”, które w procesie produkcji i magazynowania mogły utracić część swoich wartości odżywczych i aromat.

Krok 3:

Owsianka

Dodaj pozostałe składniki. Do naczynia z gotowymi płatkami dodać banana pokrojonego w plasterki, daktyle, świeży olej lniany. Całość zalej mlekiem migdałowym i posyp cynamonem. Smacznego!
Opublikowany: 29. Wrzesień 2017
###message