Promocja

Jesteś ciągle zmęczony? A może brakuje Ci żelaza?

Anemia (niedobór żelaza) to dość często występujący problem, która dotyka nie tylko osoby prowadzące niezdrową dietę, ale również i wegetarian. Na szczęście można ją skutecznie zwalczyć bez konieczności sięgania po środku farmakologiczne. Z pomocą przychodzą świeżo wyciskane soki…

Czym jest anemia?

nedostatek železa

Anemia, czyli niedokrwistość to spadek ilości czerwonych krwinek, których zadaniem jest rozprowadzanie tlenu po całym organizmie. Objawia się m.in.:

  • chronicznym zmęczeniem,
  • osłabieniem,
  • spadkiem koncentracji
  • bladość skóry,

Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór witaminy B12, kwasu foliowego albo żelaza. Może to być wynikiem:

  • niezdrowej diety,
  • spożywania zbyt małej ilości produktów bogatych w te mikroelementy,
  • spożywania zbyt dużej ilości produktów, które zawierają substancje utrudniające prawidłowe wchłanianie żelaza z pokarmu, np. picie dużej ilości kawy albo herbaty zaraz po posiłku,
  • intensywnego wysiłku fizycznego, np. intensywne uprawianie sportów, w tym biegania, piłki nożnej lub kulturystyki.

 

38319-depositphotos_42862663_original
38319-depositphotos_42862663_original

Jak uzupełnić niedobory żelaza?

Chociaż za najlepsze źródło żelaza uważa się czerwone mięso, to jednak w diecie roślinnej również występują znakomite źródła tego minerału. Warto jednak pamiętać, że włókno zawarte w produktach roślinnych utrudnia wchłanianie żelaza. I tutaj właśnie z pomocą przychodzą soki wyciskane przy pomocy wyciskarek wolnoobrotowych. Urządzenia te wyciskają sok z maksymalną zawartością składników odżywczych, w tym żelaza, ale usuwają nadmiar włókna, dzięki czemu  organizm łatwiej i szybciej je przyswaja.

Jakie soki warto pić, aby uzupełnić niedobór żelaza?

  • Najwięcej żelaza zawierają soki z: natki pietruszki, bazylii, mięty, marchwi, buraków czerwonych, brokułu, gruszek oraz winogrona.
  • Warzywa liściowe, takie jak szpinak, mają wysoką zawartość żelaza, ale zawierają również polifenole – substancje, które ograniczają jego wchłanianie. Jest na to sprytne antidotum - wyciskanie tych warzyw w towarzystwie cytryny, której sok zawiera z kolei kwasek cytrynowy, który eliminuje działanie hamujące polifenole.
  • W sezonie letnim warto szukać żelaza w owocach sezonowych, tj. truskawkach, morelach, śliwkach, wiśniach, malinach oraz jagodach.
  • Najlepiej pij soki rano, 30minut po przebudzeniu. Organizm najlepiej metabolizuje żelazo właśnie rankiem, na pusty żołądek.
6013-sana-juicer-cervena
6013-sana-juicer-cervena

Jak najlepiej wyciskać soki pełne żelaza?

Sok wyciśnięty przez wyciskarkę wolnoobrotową jest najbardziej efektywnym sposobem dostarczenia organizmowi składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach. Zawiera mało włókna, dzięki czemu jest lekkostrawny, a substancje w nim zawarte są łatwiej przyswajalne przez organizm.

W grupie surowców bogatych w żelazo znajdują się zarówno warzywa liściowe, jak i miękkie owoce i warzywa korzeniowe. Warto więc wybrać urządzenie uniwersalne, które poradzi sobie z różnorodnym typem surowca. W wyciskaniu warzyw liściowych absolutnie niedoścignionym zwycięzcą jest wyciskarka dwuślimakowa Angel – wyciska najdokładniej, maksimum soku, pozostawiając suche włókno. Na drugim miejscu, jeśli chodzi o efektywność wyciskania tego rodzaju surowców, plasują się wyciskarki poziome, na trzecim zaś – pionowe. Jak dotąd najpopularniejszym z uniwersalnych wyciskarek poziomych jest model Sana EUJ-707. Bardzo dobrze wyciska zarówno warzywa liściowe, jak i korzeniowe. Dzięki dwóm zamiennym sito, może z powodzeniem wyciskać również miękkie owoce.

Opublikowany: 23. Marzec 2018