Jesteś ciągle zmęczony? A może brakuje Ci żelaza?
Anemia (niedobór żelaza) to dość często występujący problem, która dotyka nie tylko osoby prowadzące niezdrową dietę, ale również i wegetarian. Na szczęście można ją skutecznie zwalczyć bez konieczności sięgania po środku farmakologiczne. Z pomocą przychodzą świeżo wyciskane soki…
Czym jest anemia?
Anemia, czyli niedokrwistość to spadek ilości czerwonych krwinek, których zadaniem jest rozprowadzanie tlenu po całym organizmie. Objawia się m.in.:
- chronicznym zmęczeniem,
- osłabieniem,
- spadkiem koncentracji
- bladość skóry,
Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór witaminy B12, kwasu foliowego albo żelaza. Może to być wynikiem:
- niezdrowej diety,
- spożywania zbyt małej ilości produktów bogatych w te mikroelementy,
- spożywania zbyt dużej ilości produktów, które zawierają substancje utrudniające prawidłowe wchłanianie żelaza z pokarmu, np. picie dużej ilości kawy albo herbaty zaraz po posiłku,
- intensywnego wysiłku fizycznego, np. intensywne uprawianie sportów, w tym biegania, piłki nożnej lub kulturystyki.
Jak uzupełnić niedobory żelaza?
Chociaż za najlepsze źródło żelaza uważa się czerwone mięso, to jednak w diecie roślinnej również występują znakomite źródła tego minerału. Warto jednak pamiętać, że włókno zawarte w produktach roślinnych utrudnia wchłanianie żelaza. I tutaj właśnie z pomocą przychodzą soki wyciskane przy pomocy wyciskarek wolnoobrotowych. Urządzenia te wyciskają sok z maksymalną zawartością składników odżywczych, w tym żelaza, ale usuwają nadmiar włókna, dzięki czemu organizm łatwiej i szybciej je przyswaja.
Jakie soki warto pić, aby uzupełnić niedobór żelaza?
- Najwięcej żelaza zawierają soki z: natki pietruszki, bazylii, mięty, marchwi, buraków czerwonych, brokułu, gruszek oraz winogrona.
- Warzywa liściowe, takie jak szpinak, mają wysoką zawartość żelaza, ale zawierają również polifenole – substancje, które ograniczają jego wchłanianie. Jest na to sprytne antidotum - wyciskanie tych warzyw w towarzystwie cytryny, której sok zawiera z kolei kwasek cytrynowy, który eliminuje działanie hamujące polifenole.
- W sezonie letnim warto szukać żelaza w owocach sezonowych, tj. truskawkach, morelach, śliwkach, wiśniach, malinach oraz jagodach.
- Najlepiej pij soki rano, 30minut po przebudzeniu. Organizm najlepiej metabolizuje żelazo właśnie rankiem, na pusty żołądek.
Jak najlepiej wyciskać soki pełne żelaza?
Sok wyciśnięty przez wyciskarkę wolnoobrotową jest najbardziej efektywnym sposobem dostarczenia organizmowi składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach. Zawiera mało włókna, dzięki czemu jest lekkostrawny, a substancje w nim zawarte są łatwiej przyswajalne przez organizm.
W grupie surowców bogatych w żelazo znajdują się zarówno warzywa liściowe, jak i miękkie owoce i warzywa korzeniowe. Warto więc wybrać urządzenie uniwersalne, które poradzi sobie z różnorodnym typem surowca. W wyciskaniu warzyw liściowych absolutnie niedoścignionym zwycięzcą jest wyciskarka dwuślimakowa Angel – wyciska najdokładniej, maksimum soku, pozostawiając suche włókno. Na drugim miejscu, jeśli chodzi o efektywność wyciskania tego rodzaju surowców, plasują się wyciskarki poziome, na trzecim zaś – pionowe. Jak dotąd najpopularniejszym z uniwersalnych wyciskarek poziomych jest model Sana EUJ-707. Bardzo dobrze wyciska zarówno warzywa liściowe, jak i korzeniowe. Dzięki dwóm zamiennym sito, może z powodzeniem wyciskać również miękkie owoce.