Najlepszy sposób na ochłodę? Lemoniada miętowo-arbuzowa!
Lato nas w tym roku rozpieszcza ciepłem. Pamiętajmy, aby dużo pić. Oto przepis na wspaniale orzeźwiający napój, idealny na ochłodę.
Arbuz jest znakomitym składnikiem orzeźwiających soków. Składa się prawie w 100% z wody, jest niskokaloryczny, zawiera przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminę C i A. Liście mięty, natomiast, zawierają olejek miętowy, który działa ochładzająco, orzeźwiająco i relaksująco na organizm. Dodatek łodygi selera dodaje ostrości naszej lemoniadzie, a dzięki porcji chlorofilu dostarcza organizmowi pobudzającej energii. Limonka wzmocni efekt orzeźwienia i nada naszej miksturze prawdziwie letni charakter.
Lemoniada miętowo-arbuzowa
Składniki:
- ¼ arbuza
- 1 łodyga selera naciowego
- Kilka listków mięty
- ½ limonki lub cytryny
- kostki lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Obierz arbuza, pokrój na kawałki. Usuń skórkę z limonki. Opłucz miętę i łodygę selera w wodzie, podziel ją na odcinki.
- Użyj wyciskarki wolnoobrotowej oraz sita o małych mikrootworach, do klarowniejszych soków (o ile Twoja wyciskarka jest w nie wyposażona)
- Wyciskaj na przemian poszczególne składniki, tak, aby zakończyć kawałkiem łodygi selera.
- Wymieszaj otrzymany napój.
- Jeżeli chcesz spotęgować efekt orzeźwienia, możesz dodać kilka kostek lodu do napoju.