Zrób zdrowszą wersję nutelli przy pomocy wyciskarki!
Wystarczy 5 składników, aby przygotować naturalną wersję popularnego czekoladowo-orzechowego kremu. W sam raz do smakowania kanapek na śniadanie. Ostrzegamy – uzależnia!
Składniki:
- Wyciskarka pozioma z funkcją mielenia;
- 3 szklanki orzechów laskowych (bez łupinek);
- 100g gorzkiej czekolady;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- ½ łyżeczki soli morskiej;
- Syrop z agawy do smaku.
Wykonanie:
- Lekko upraż orzechy laskowe w piekarniku w temperaturze 150st.C przez 5-10minut.
- Owiń orzechy w ręcznik i pocieraj, aby usunąć skórkę.
- Zamontuj wkład pełny w swojej wyciskarce i zmiel orzechy – wkładając po łyżce orzechów na raz.
- Jeżeli chcesz uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, przepuść masę orzechową przez wyciskarkę drugi raz.
- W rondelku podgrzej czekoladę aż do całkowitego roztopienia.
- Do masy czekoladowej dodaj masę orzechową i pozostałe składniki.
- Wszystko starannie wymieszaj. Gotowe!
Opublikowany:
15.
Grudzień
2017