Nie wyrzucaj miąższu – zrób ocet jabłkowy

Prezentujemy następny sposób na sprytne wykorzystanie miąższu pozostałego po wyciskaniu soku.

domácí jablečný ocet

Domowej roboty ocet jabłkowy jest znacznie lepszy niż sztucznie wytworzony ocet kupny. M.in. dlatego, że ocet kupny został podany pasteryzacji i filtracji, aby oczyścić go z naturalnej mętności i przedłużyć jego okres przydatności do spożycia. Niestety efektem ubocznym tych procesów jest usunięcie substancji korzystnych dla zdrowia, które zawiera domowy ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy, który fermentował w naturalnych warunkach ma właściwości oczyszczające dla naszego organizmu. Spożywanie go w odpowiedniej ilości działa jak naturalny antybiotyk, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, a nawet przeciwpasożytniczo. Picie octu jabłkowego regularnie nie tylko wzmacnia naturalną odporność organizmu, ale także wspomaga odchudzanie.

 

Jak zrobić ocet jabłkowy z miąższu?

Zazwyczaj, aby zrobić ocet winny trzeba zetrzeć jabłka np. przy pomocy tarki. Na szczęście dzięki wyciskarce możemy ominąć ten etap, w dodatku wykorzystujemy produkt uboczny wyciskania soku – nic się nie marnuje.

Jak to zrobić?

  1. Wyciśnij kilka jabłek tak, aby napełnić naczynie na odpady do ¾ miąższem. Możesz użyć dowolnej wyciskarki wolnoobrotowej.
  2. Uzyskany sok możesz wypić – nie będzie potrzebny do zrobienia octu.
  3. Do suchego miąższu dodaj 1 łyżkę stołowa cukru oraz wlej szklankę wody, tak aby cały miąższ był zanurzony.
  4. Obciąż masę jabłeczną, np. przy pomocy jakiegoś czystego ceramicznego naczynia tak, aby pozostała zanurzona.
  5. Zakryj naczynie bawełnianą, cienką ściereczką – ocet musi mieć możliwość oddychania, a zarazem izolacje od kurzu i insektów.
  6. Ustaw naczynie w zaciemnionym miejscu i mieszaj zawartość naczynia kilka razy na dzień.
  7. Po mniej więcej 3 tygodniach, gdy mikstura przestanie bąbelkować, odsącz miąższ, a pozostały ocet przelej do słoika lub butelki.
  8. Pozostaw ocet do dalszej fermentacji przez kolejne 2-3 tygodnie, aż uzyska odpowiedni aromat.
  9. Następnie, gdy ocet jest gotowy, szczelnie zamknij słoik lub butelkę i przechowuj w lodówce.

Proces fermentacji domowej roboty octu jabłkowego cały czas postępuje, nawet przy przechowywaniu go w lodówce. Dlatego też najlepiej jest spożyć go w ciągu około 2 miesięcy. Po upływie kilku miesięcy, chociaż ocet nadal nadaje się do spożycia, to nabiera znacznie bardziej ostrzejszego smaku.

40843-22
40843-22

Do czego używać octu jabłkowego?

Uważa się, że picie 2 łyżki octu jabłkowego na dzień, daje znakomite korzyści zdrowotne. Wystarczy wymieszaj je z ciepłą wodą i pić powoli. Możesz ewentualnie posłodzić napój odrobiną miodu. Jeżeli chcesz schudnąć, rób napój z jednej łyżki octu i szklanki wody, a następnie wypijaj go 20 minut przed posiłkiem, dla przyspieszenia procesu trawienia.

Inne przepisy:

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem resztek miąższu:

Opublikowany: 23. Maj 2018