###message

Praktyczne porady dla użytkowników wyciskarki lub sokowirówki

Wyciskanie soku jest proste, ale warto poznać kilka wskazówek, które pozwolą nam uzyskać lepsze rezultaty.

Jakie owoce i warzywa należy kupować?

owoce ogolne

  1. Kupuj w sezonie. Owoce kupowane poza właściwym dla nich sezonem zwykle pochodzą z dalekich krajów, pokonują więc długą drogę zanim trafią do Ciebie. Są zbierane i wysyłane nie w pełni dojrzałe, przez co brak im cech charakterystycznych dla dojrzałych, dorodnych owoców: barwy, smaku i zapachu.
  2. Kieruj się zmysłami, kiedy wybierasz owoce w sklepie czy na straganie. Zapach, dotyk, wygląd – wszystkie te cechy powiedzą Ci czy owoc jest dojrzały i smaczny, czy przeciwnie kwaśny, niedojrzały i nijaki.
  3. Szukaj właściwego dla Ciebie owocu, aż go znajdziesz. Fakt, że jakieś owoce są mniej popularne w danym okresie i trudniej dostępne może wynikać z tego, że nie jest na nie sezon i dlatego brak ich w sklepach w tym czasie.
  4. Uważaj na pleśń na owocach. Starannie obejrzyj je, czy nie widać na nim śladów pleśni. Nigdy nie kupuj owoców ze śladami pleśni !
  5. Kupuj owoce, które wyglądają naturalnie. Nie wybieraj owoców, które wyróżniają się swoim wyglądem, kolorem, wielkością, zapachem. Na przykład, nie kupuj zielonych truskawek.
  6. Zwracaj uwagę na plamy, obicia i otarcia skórki, które wskazują, że owoce były niewłaściwie zabezpieczone podczas transportu i przechowywania.
  7. Oceniaj owoce po zapachu. Niektóre owoce mają charakterystyczny zapach, kiedy są dojrzałe. Np. melony Cantalupa czy Kasaba. Inne z kolei mogą nabierać kwaśnego zapachu z chwilą, kiedy zaczynają się psuć.
  8. Dotknij owocu, który masz zamiar kupić, ale zrób to delikatnie, aby go nie uszkodzić. Twarde owoce jak jabłka czy gruszki powinny być „twarde“ w dotyku. W przypadku brzoskwiń i śliwek z kolei, oraz innych owoców o miękkim miąższu, powinieneś wyczuć tę miękkość w dotyku. owoce ogolne
  9. Wybieraj owoce oferowane luzem na półkach, w skrzynkach czy kartonach, a nie te które są zapakowane w pojemniki, folię, siatki czy pudełka. Wiadomo, że od jednego zgniłego owocu potrafi się zepsuć kilka innych, a rzadko się zdarza, aby w zbiorczym opakowaniu wszystkie owoce były zdrowe.
  10. Podnieś torbę z kupionymi owocami. Jeżeli masz wrażenie, że jest dość ciężka w stosunku do ilości ( objętości ) owoców, to znaczy, że dokonałeś dobrych zakupów !

Jak myć owoce i warzywa

Jak myć owoce i warzywa

  1. Zbierz razem wszystkie owoce i warzywa, które zamierzasz umyć i umieść je na blacie obok zlewozmywaka.
  2. Jeżeli korzystasz z sita, umieść je na zlewozmywaku.
  3. Odkręć letnią albo chłodną wodę. Nigdy nie używaj wody gorącej ani bardzo zimnej.
  4. Zanurz owoce i warzywa pod wodę. Do mycia niektórych warzyw, na przykład ziemniaków, które rosną w ziemi, warto użyć odpowiedniej szczotki. Zwróć uwagę, aby nie była zbyt twarda, gdyż może uszkodzić skórkę warzyw.
  5. Po umyciu upewnij się, że wśród owoców i warzyw nie pozostały żadne resztki ziemi, brudu, piasku czy innych zanieczyszczeń.
  6. Odkrój fragmenty owoców i warzyw, na których widzisz uszkodzenia mechanicznie. Wyrzuć nadpsute sztuki.

Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania soku

Przygotowanie owoców i warzyw do wyciskania soku

  1. Jeżeli chcesz wycisnąć owoce o twardej, niejadalnej skórce, takie jak arbuzy, mango, melony czy ananasy, zawsze obierz je ze skóry przed wyciskaniem.
  2. Owoce cytrusowe należy także koniecznie obrać ze skórki przed wyciskaniem.
  3. W przypadku owoców z pestkami i twardymi nasionami, takimi jak brzoskwinie, nektarynki, śliwki, mango, morele i wiśnie, należy przed wyciskaniem usunąć pestki.
  4. Zawsze rozkrój owoce takie jak jabłka czy gruszki, ponieważ często zdarza się, że ich gniazda nasienne są spleśniałe.
  5. Do krojenia jabłek przyda się specjalna krajalnica, która jednym ruchem podzieli jabłko na 8 cząstek mieszczących się do otworu wsadowego wyciskarki. Możesz ją kupić w wiekszości hipermarketów.
  6. Twardy surowiec (np. marchew) lepiej jest kroić na drobniejsze kawałki – pozwala to wycisnąć więcej soku oraz umożliwia łatwiejsze wkładanie surowca do otworu wsadowego wyciskarki.

Porady dla użytkowników wyciskarki

  1. Najlepiej używać świeżych owoców i warzyw. Przechowywanie powoduje wysychanie zawartych w nich soków i utratę składników odżywczych.
  2. Miej świadomość, że świeży sok nigdy nie będzie miał takiej samej konsystencji i smaku co soki kupne z kartonów. Będzie gęstszy, bardziej esencjonalny i znacznie zdrowszy.
  3. Struktura owoca zmienia się podczas długotrwałego przechowywania, sok wyparowuje, owoc kurczy się i staje się lżejszy. Trudniej wycisnąć z niego sok i jest go mniej.
  4. Pamiętaj zasadę – im wolniej wyciskasz tym lepsze efekty uzyskasz. Pozwól, aby to wyciskarka wyznaczała tempo wyciskania i dostosuj do niego tempo podawania surowca.
  5. Banany, kiwi i inne owoce o podobnej konsystencji (miękkie, mączyste) lepiej jest homogenizować (poziome wyciskarki soków mają tę funkcję), gdyż nie da się wycisnąć z nich klarownego soku.
  6. Suchy miąższ, będący "odpadami" po wyciskaniu soków można użyć np. jako składnik zup lub do zrobienia ciasta marchewkowego.
  7. Lepiej jest drobniej kroić twardy surowiec – uzyskujesz lepsze rezultaty wyciskania i łatwiej jest wrzucać mniejsze kawałki do wyciskarki soku.
  8. Wyciskarka wyciśnie więcej soku z tzw. zieleniny (warzyw liściowych i ziół) jeżeli namoczysz zieleninę w wodzie na noc przed wyciskaniem.
  9. Jeżeli wyciskasz miękki surowiec, który ma tendencję do zapychania wyciskarki, dobrze jest wrzucić klika kawałków twardszego surowca dla przetkania (albo wrzucać naprzemiennie).
  10. Podczas homogenizacji i mielenia – (funkcje te posiadają wyciskarki do soków typu Sana EUJ-707 i Omega 8006/8004) dla uzyskania lepszych efektów przepuść surowiec przez wyciskarkę dwukrotnie.
  11. Po każdym użyciu wyciskarki konieczne umyj jej robocze części w ciepłej wodzie z dodatkiem ładogodnego detergentu. Pozwoli to uniknąć powstawania brązowego osadu na częściach i zatykania sita.

Porady dla użytkowników sokowirówki

  1. Raz w miesiącu zanurz sito sokowirówki przez 5-10 minut w occie winnym, aby pozbyć się powstałego osadu.
  2. Im wolniej wyciskasz surowiec tym więcej soku uzyskasz (dotyczy to również sokowirówek o dużym otworze wsadowym).
  3. Aby później łatwiej oczyścić sokowirówkę, wyściel wnętrze jej zbiornika na miąższ plastikową torbą foliową jednorazowego użytku.
  4. Umyj sokowirówkę zaraz po skończeniu wyciskania – zaschnięty miąższ jest trudniejszy do usunięcia.
  5. Pij sok zaraz po jego wyciśnięciu – składniki odżywcze w nim zawarte szybko się utleniają i giną.
  6. Sokowirówka może drgać, jeżeli nie została właściwie złożona albo jeśli sito nie jest w odpowiedniej pozycji.
  7. Podczas montowania sokowirówki upewnij się, że sito jest na właściwym miejscu.

Czytaj inne artykuły link 

Opublikowany: 29. Październik 2015