Smakowite przepisy z wykorzystaniem wyciskarki Sana - część 3

W 3 części serii smakowitych przepisów z wyciskarki Sana proponujemy: wyśmienite falafele z ciecierzycy w sosie pomidorowym oraz orzeźwiający sok z ogórka, cukinii i mięty - na letnie upały.

Falafele z ciecierzycy w sosie pomidorowym

Pyszne kotleciki, zwane falafelami, które można zjeść zaraz po usmażeniu lub dodatkowo upiec w sosie pomidorowym, stanowią wtedy wspaniały dodatek do obiadu, np. ryżu.

Składniki na falafele:

  • 400 g ciecierzycy suchej (nie gotowanej),
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,

Falafele - składniki

  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 mała łyżeczka sody,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 duża butelka passaty pomidorowej,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • olej,
  • 1 łyżeczka lubczyku, odrobina majeranku,
  • do smaku: sól, cukier, pieprz

Wykonanie:

Dobę przed przygotowaniem pulpetów surową ciecierzycę zalewamy Mielimy ciecierzycę, czosnek i cebulę w misce zimną wodą, (co najmniej podwójna ilość niż mamy ciecierzycy – pamiętajmy, że jak wszystkie strączki ciecierzyca podwoi swoją objętość!).

Ciecierzycy nie gotujemy! Mielimy surową.

Po namoczeniu ziaren, ciecierzycę odsączamy na sicie. W wyciskarce SANA zakładamy nakładkę bez sit Do zmielonej masy dodajemy sodę, przyprawy i mieszamy (do mielenia i homogenizowania) i wsypując powoli ziarna namoczonej ciecierzycy mielimy wszystkie, razem z cebulą i czosnkiem (pamiętajcie, że najlepiej w tym przypadku będzie szło bez popychania!) Do zmielonej ciecierzycy dodajemy sodę, natkę pietruszki, przyprawy.

W garnku lub patelni rozgrzewamy olej (musi być go dużo, tak by pulpety były zanurzone Formujemy kulki i smażymy w głębokim tłuszczu do połowy. Nabierając niewielką porcję masy w dłoń formujemy z niej kulkę, lekko tocząc ją w dłoniach. Nie obtaczamy w niczym! Falafele wkładamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut z każdej strony, tak by się mocno przyrumieniły.

Możemy oczywiście zjeść takie, ale ja chciałam je podać zapieczone w sosie.

Przygotowujemy bardzo prosty sos:

Wlewamy do garnka passatę, dodajemy do niej pokrojoną drobno cebulę, czosnek, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy do smaku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę z wysokim brzegiem wykładamy usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym, pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem, makaronem.

Falafele w wersji z sosem pomidorowym lub bez

Sok z cukinii, ogórka i mięty

Sok z ogórka, cukinii i mięty - składniki Orzeźwiający sok w sam raz na upały, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe. Mieszanka soków z tych warzyw zawiera potas i fosfor – minerały alkalizujące. Cukinia i ogórek chłodzą organizm i działają przeciwskurczowo, a naturalne olejki mięty koją przewód pokarmowy i łagodnie przeczyszczają.

Sok zawiera witaminy B1, B2, B3, C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionkę, sód, cynk; tryptofan.

Składniki:

  • 3 długie młode cukinie,
  • 5 ogórków gruntowych (dużych),
  • garść liści mięty

Wykonanie:

Wyciskamy w wyciskarce cukinię, ogórka i liście mięty

Do wyciskarki SANA zakładamy wkład z najdrobniejszymi sitami i dodatkowo na dzbanek sitko.
Warzywa umyć, możemy ich nie obierać, jeśli są ze sprawdzonego źródła. Wyciskać wkładając na przemian, ogórki, cukinie i liście mięty.

Nie ma problemów przy wyciskaniu tego typu warzyw i liści, nie trzeba nawet używać popychacza, jedynie na początku żeby wyciskarka „załapała” warzywa.

Ten sok nie jest słodki, ale świetnie orzeźwia, wspaniały będzie również z dodatkiem lodu, szczególnie teraz, w upały.

Sok z ogórka, cukinii i mięty

O autorce przepisów:

Edysqa

O autorce przepisów:

Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.

Czytaj inne artykuły link

Opublikowany: 23. Lipiec 2015
###message
Nowość! Prasa do oleju Sana już w sprzedaży!
Zamknij okno