Smakowite przepisy z wykorzystaniem wyciskarki Sana - część 4
W 4 części serii smakowitych przepisów z wyciskarki Sana proponujemy – surówkę z kapusty "prawie jak kupna" oraz odżywczy i wytrawny sok pomidorowy z dodatkiem rozmarynu.
Surówka "jak ze sklepu" z kapusty, marchwi, jabłka i cebuli
Jakiś czas temu miałam ochotę ma surówkę z kapusty, taką jak „sklepowa”, pomyślałam, że dlaczego by nie wykorzystać do jej zrobienia wyciskarki SANA.
Udało się, smak ten sam, chociaż warzywa są bardziej rozdrobnione, mnie to jednak nie przeszkadza, bo smak to wynagradza. :)
Składniki:
- 1 mała kapusta lub ½ główki dużej,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- biała część pora,
- 1 nieduże jabłko,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki octu jabłkowego,
- sól, pieprz,
- ew. 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Warzywa umyć, marchewki obrać, jabłka pokroić na cząstki, kapustę przekroić na kawałki umożliwiające ich przeciśniecie, por pokroić na mniejsze kawałki. Przeciskać na przemian warzywa używając nakładki do mielenia/homogenizacji.
Po rozdrobnieniu wszystkich warzyw przełożyć je do miski, zrobić z oleju, octu, cukru sos mieszając składniki. Polać sosem warzywa, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Próbujemy surówkę, ewentualnie dodajemy więcej octu i oleju. Odstawiamy do lodówki żeby smaki się „przegryzły”.
Dzięki wyciskarce SANA, szybko powstaje nam pyszna surówka do obiadu.
Sok pomidorowo-marchwiowy z dodatkiem rozmarynu
Odżywczy sok, wspomagający pracę serca i układu odpornościowego, szczególnie polecany osobom narażonym na stres.
Pomidory są bogate w witaminę C, odpowiedzialną za absorpcję żelaza i wapnia – minerałów, które są niezbędne do utrzymania w zdrowiu układu nerwowego. Zarówno pomidory jak i marchewki zaopatrują organizm w beta-karoten, zmieniany w witaminę A – antyoksydant odgrywający ważną rolę w procesie reakcji immunologicznej, szczególnie ważny w chwili, gdy hormony stresu krążą w naszym krwiobiegu.
Rozmaryn jest silnym, bardzo aromatycznym ziołem, wspiera krążenie krwi i wzmaga jej zdolność do wzmacniania kapilar – kluczowych dla zdrowej pracy serca.
Składniki:
- 5 dużych marchewek,
- 4 duże pomidory,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Wykonanie:
Warzywa i rozmaryn umyć. Jeśli mamy marchewki z ogródka wystarczy, gdy obetniemy im końcówki, kupione w sklepie lepiej będzie cienko obrać. Pomidory kroimy na ćwiartki.
Na wyciskarkę SANA zakładamy wkład z sitem o najmniejszych otworach. Warzywa wyciskamy na przemian wkładając marchew i pomidory. Tak, aby twarda marchew popchnęła miękkiego pomidora, w międzyczasie wkładamy gałązki rozmarynu.
Ja sobie do soku dałam szczyptę soli, podkreśliła trochę smak pomidorów.
Sok ten zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), C, E, K oraz beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, likopen, sód, potas, tryptofan.
O autorce przepisów:
O autorce przepisów:
Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.