Smakowite przepisy z wykorzystaniem wyciskarki Sana - część 4

W 4 części serii smakowitych przepisów z wyciskarki Sana proponujemy – surówkę z kapusty "prawie jak kupna" oraz odżywczy i wytrawny sok pomidorowy z dodatkiem rozmarynu.

Surówka "jak ze sklepu" z kapusty, marchwi, jabłka i cebuli

Jakiś czas temu miałam ochotę ma surówkę z kapusty, taką jak „sklepowa”, pomyślałam, że dlaczego by nie wykorzystać do jej zrobienia wyciskarki SANA.

Surówka- składniki Udało się, smak ten sam, chociaż warzywa są bardziej rozdrobnione, mnie to jednak nie przeszkadza, bo smak to wynagradza. :)

Składniki:

  • 1 mała kapusta lub ½ główki dużej,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • biała część pora,
  • 1 nieduże jabłko,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • sól, pieprz,
  • ew. 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Surówka- przygotowanie

Warzywa umyć, marchewki obrać, jabłka pokroić na cząstki, kapustę przekroić na kawałki umożliwiające ich przeciśniecie, por pokroić na mniejsze kawałki. Przeciskać na przemian warzywa używając nakładki do mielenia/homogenizacji.

Po rozdrobnieniu wszystkich warzyw przełożyć je do miski, zrobić z oleju, octu, cukru sos mieszając składniki. Polać sosem warzywa, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Próbujemy surówkę, ewentualnie dodajemy więcej octu i oleju. Odstawiamy do lodówki żeby smaki się „przegryzły”.

Dzięki wyciskarce SANA, szybko powstaje nam pyszna surówka do obiadu.

Surówka jak ze sklepu

Sok pomidorowo-marchwiowy z dodatkiem rozmarynu

pomidorowo-marchwiowo-rozmarynowy Odżywczy sok, wspomagający pracę serca i układu odpornościowego, szczególnie polecany osobom narażonym na stres.

Pomidory są bogate w witaminę C, odpowiedzialną za absorpcję żelaza i wapnia – minerałów, które są niezbędne do utrzymania w zdrowiu układu nerwowego. Zarówno pomidory jak i marchewki zaopatrują organizm w beta-karoten, zmieniany w witaminę A – antyoksydant odgrywający ważną rolę w procesie reakcji immunologicznej, szczególnie ważny w chwili, gdy hormony stresu krążą w naszym krwiobiegu.

Rozmaryn jest silnym, bardzo aromatycznym ziołem, wspiera krążenie krwi i wzmaga jej zdolność do wzmacniania kapilar – kluczowych dla zdrowej pracy serca.

Wyciskamy w wyciskarce pomidory, marchew i gałązkę rozmarynu Składniki:

  • 5 dużych marchewek,
  • 4 duże pomidory,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Wykonanie:

Warzywa i rozmaryn umyć. Jeśli mamy marchewki z ogródka wystarczy, gdy obetniemy im końcówki, kupione w sklepie lepiej będzie cienko obrać. Pomidory kroimy na ćwiartki.

Na wyciskarkę SANA zakładamy wkład z sitem o najmniejszych otworach. Warzywa wyciskamy na przemian wkładając marchew i pomidory. Tak, aby twarda marchew popchnęła miękkiego pomidora, w międzyczasie wkładamy gałązki rozmarynu.

Ja sobie do soku dałam szczyptę soli, podkreśliła trochę smak pomidorów.

Sok ten zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), C, E, K oraz beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, likopen, sód, potas, tryptofan.

Sok pomidorowo-marchwiowy z dodatkiem rozmarynu

O autorce przepisów:

Edysqa

O autorce przepisów:

Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.

Czytaj inne artykuły link

Opublikowany: 27. Lipiec 2015