Smakowite przepisy z wykorzystaniem wyciskarki Sana - część 6

W 6 części serii smakowitych przepisów z wyciskarki Sana proponujemy – znakomity sposób na wykorzystanie odpadów (wytłoków) po wyciśniętym soku, czyli pyszne ciasto marchewkowe...

Ciasto marchewkowe

Robiąc sok, zostaje nam zawsze bardzo dużo wytłoków, które zazwyczaj się wyrzuca. Ja czasami robię z nich witariańskie chlebki, ale do tego trzeba mieć suszarkę z możliwością ustawienia temperatury np. Excalibur. Postanowiłam, że upiekę z nich ciasto, zostały mi wytłoki z soku marchewkowo – jabłkowego, dlatego powstało, pyszne wilgotne ciasto marchewkowe.

Składniki (na dużą blachę):

Ciasto marchewkowe - przygotowanie

  • 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 10 łyżek cukru,
  • 2 łyżki sody,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka cynamonu,,
  • szczypta soli
  • garść rodzynek,
  • garść siemienia lnianego,
  • ok. 2 kubków wody,
  • opcjonalnie kilka kropel esencji waniliowej.

Wykonanie:

Do miski wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać, dodać wytłoki, olej, rodzynki i po trochu wodę, tak by konsystencja nie była bardzo płynna ale również nie była zbita, ma być gęste ciasto.
Blaszkę posmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przelać ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać tartą gorzką czekoladą.
Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).

Ciasto marchewkowe

Sok marchwiowo-kalafiorowy z kurkumą

Sok z marchwi, kalafiora i kurkumy Sok pełen zdrowia, na wiele dolegliwości. Marchewki zawierają mnóstwo antyoksydantów, kalafior obfituje w składniki odżywcze, chroniące komórki przed zniszczeniem i zapobiegające wzrostowi guzów.
Kurkumina (składnik kurkumy) od dawna stosowana w leczeniu najróżniejszych dolegliwości (m.in. bóle zębów, bóle w klatce piersiowej, kolki, depresje). Kurkumina działa również przeciwzapalnie, jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed toksynami i działaniem wolnych rodników.

Wyciskamy w wyciskarce marchew i kalafior Składniki:

  • 10 niedużych marchewek (u mnie długie a wąskie),
  • ½ kalafiora,
  • ½ łyżeczki kurkumy.

Wykonanie:

Kalafiora dobrze jest spróbować przed wyciskaniem, zdarzają się czasami gorzkie i wtedy sok będzie również taki.
Na wyciskarkę Sana założyć sitko z drobnymi oczkami i dodatkowo na szklany dzbanek również założyć dołączone sitko (przed wyciskaniem). Warzywa wyciskamy na zmianę, po zakończeniu wyciskania, dodajemy do soku kurkumę, mieszamy dokładnie i wypijamy bezpośrednio po przyrządzeniu.

Sok marchwiowo-kalafiorowy z kurkumą
Edysqa

O autorce przepisów:

Przepisy te przygotowane zostały przez naszą zaprzyjaźnioną specjalistkę zdrowej kuchni, wegankę oraz znakomitą blogerkę - Edytę, przy wykorzystaniu wyciskarki Sana. Więcej pysznych przepisów na www.cobylonaobiad.blox.pl.

Czytaj inne artykuły link

Opublikowany: 9. Wrzesień 2015
###message
Nowość! Prasa do oleju Sana już w sprzedaży!
Zamknij okno