sso

Wyciskamy sok z pokrzywy

Pokrzywa to nie tylko irytujący i kłujący chwast. Warto wiedzieć, że jest ona cennym ziołem. Ma niesamowite właściwości oczyszczania krwi. A wiosna to najlepszy czas na jej zebranie, ponieważ jest wówczas młoda, soczysta i szczególnie bogata w składniki odżywcze.

Młoda pokrzywaCo jest lepsze, suszona pokrzywa do zaparzenia, czy w postaci świeżo wyciskanego soku? Oba sposoby mają swoje zalety. Za pomocą suszarki do żywności można przygotować zapas pokrzywy na okres zimowy, kiedy świeża jest niedostępna. Przy czym należy mieć na uwadze, że świeża pokrzywa ma silniejsze działanie i jest dużo lepsza w smaku. Sok z pokrzywy jest szczególnie ceniony przez zwolenników surowego jedzenia. Cenią go jako pomoc w leczeniu wielu schorzeń, zwłaszcza tych związanych z alergiami i stanami zapalnymi.

Sok z pokrzywy najlepiej wypić od razu po wyciśnięciu. Można go ewentualnie przechować w lodówce (maksymalnie przez 24 godziny) albo zamrozić i przechowywać w postaci kostek soku. Suszoną pokrzywę na napar można przechowywać dłużej, bo nawet cały rok. Najlepiej w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.

Świeżą pokrzywę na sok najlepiej zbierać wiosną (w Maju) - wówczas jest młoda, a więc bardziej soczysta i bogatsza w składniki odżywcze. Późnym latem i jesienią pokrzywa jest bardziej włóknista - co za tym idzie trudniejsza do wyciskania i mniej wartościowa. W przypadku starszej pokrzywy wskazane jest wyciskanie samych liści, bez zwłókniałych łodyg.

Zbierając pokrzywę pamiętaj, aby wybierać miejsca oddalone od dróg i obszarów zamieszkałych przez ludzi. Dobrym miejscem zbiorów będzie dzika łąka albo las. Jeżeli masz własny ogródek, który nie sąsiaduje z drogą, wówczas możesz hodować w nim pokrzywę.

 

 

Sok z pokrzywy - ile pić?

Picie samego soku z pokrzyw jest możliwe, ale ze względu na silny smak i silne działanie, najlepiej używać go jako składnik innych soków lub w małych porcjach (około 30 ml). Nie musisz się obawiać, że pijesz sok z rośliny, która przecież powoduje bolesne swędzenie, ponieważ wyciskarka wolnoobrotowa usuwa włoski parzydełkowe i pozostawia tylko sok. Sok z pokrzywy nie powoduje więc żadnych swędzących ani bolesnych problemów. Bądźcie natomiast ostrożni podczas wkładania liści i łodyg do wyciskarki, bo możecie się poparzyć. Najlepiej jest używać rękawiczek lub szczypiec.

Sok z pokrzywy

Soku z pokrzyw nie powinno się pić regularnie dłużej niż przez 7-10 dni pod rząd, ponieważ jest on bardzo skoncentrowany i ma silne działanie. Miej też na uwadze, że pokrzywa może zmienić cykl menstruacyjny, nie powinna więc być spożywana w jakiejkolwiek postaci, podczas ciąży.

Sok z pokrzywy - jak pić?

Jeżeli chcesz pić sam sok z pokrzywy, bez dodatku innych owoców, czy warzyw, możesz złagodzić jego smak odrobiną miodu.

Jeżeli chcesz poeksperymentować nieco bardziej, wyciskaj pokrzywę w połączeniu z gruszkami, ananasami, cytrynami lub kiwi – dobrze się skomponuje. Można również dodać jej do klasycznej kombinacji jabłko-marchewka-imbir, aby zyskała więcej wartościowych składników.

Pokrzywę można dodać do prawie każdego soku, ale to jeden z naszych ulubionych:

Orzeźwiający sok z pokrzywy

  • 1 jabłko
  • 1 limonka
  • Garść liści młodej pokrzywy

Starannie umyj poszczególne składniki. Obierz limonkę i pokrój na ćwiartki, podobnie jak jabłko. Wkładaj składniki na przemian do wyciskarki.

Sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy - jak wyciskać?

Podobnie jak każda zielenina, pokrzywa nie nadają się do wyciskania w sokowirówce. Urządzenia te nie są w stanie efektywnie wycisnąć z niej soku, co więcej napowietrzają go przez co bardzo szybko traci swoje wartości odżywcze. Każda wyciskarka wolnoobrotowa powinna całkiem dobrze wycisnąć pokrzywę, ale aby uzyskać najlepsze efekty polecamy wyciskarkę dwuślimakową lub wyciskarkę poziomą. Wyciskarki pionowe poradzą sobie z tym zadaniem nieco słabiej.

Przed wyciskaniem oberwij liście pokrzywy z łodygi i starannie umyj w chłodnej wodzie. Aby uzyskać więcej soku możesz ewentualnie namoczyć je wodzie minimum 10 minut, ale nie jest to niezbędne. Wkładaj do wyciskarki po 2-3 liście pokrzywy na raz, powoli, z wyczuciem, aby uzyskać najlepszą efektywność wyciskania.

Opublikowany: 8. Maj 2017
###message