Zimno na zewnątrz? Zwiększ swoją dzienną dawkę witamin.

Jak uchronić się przed przeziębieniem i grypą, pomimo niesprzyjającej jesiennej aury? Ciepłe ubrania to jedno, ale jest jeszcze kilka skutecznych sposobów. Dowiedz się jakich...

Gdy nadchodzą chłody

zimno

Powoli nadchodzi zima - wyciągamy z szaf ciepłe płaszcze, szaliki i rękawiczki. Ten okres przejściowy między jesienią a zimą jest szczególnie zdradliwy, ze względu na duże wahania temperatur za dnia i w nocy. Można łatwo się przeziębić, złapać katar, kaszel, a nawet problemy urologiczne. Aby zapobiegać tym problemom powinniśmy chronić nasze organizmy dając im dodatkowy zastrzyk witamin. Ciepłe ubrania nie wystarczą. Początek listopada łatwo rozpoznać po kolejkach u lekarzy. Także miejsca pracy, szkoły i żłobki pełne są przeziębionych – zarówno dorosłych, jak i dzieci. W szczególności, osłabiony układ odpornościowy łatwo ulega wielu dolegliwościom, warto więc być przygotowanym. Bakterie i wirusy rozprzestrzeniają się bardzo szybko dzięki kiepskiej aurze i zatłoczonym miejscom, jak komunikacja miejska czy supermarkety. W takich miejscach jesteśmy szczególnie narażeni na kontakt z drobnoustrojami wywołującymi różne infekcje.

Jak się przed nimi chronić?

  • Zakładajmy ciepłą odzież.
  • Dbajmy o higienę i często myjmy ręce.
  • Pijmy dużo soków z warzyw i owoców (zwłaszcza tych bogatych w witaminę C).
  • Pijmy ziołowe herbatki.
  • Starajmy się dodawać cebulę i czosnek do spożywanych potraw.

Mówiąc w skrócie, wzmocnijmy nasz układ odpornościowy, aby móc na nim polegać nawet w przypadku kontaktu z zajadłymi mikrobami.

Lepiej kupować warzywa i owoce niż lekarstwa.

Mnóstwo ludzi myśli, że najlepszym sposobem na walkę z chorobą jest łykanie tabletek. Ale nasze organizmy wolą i dużo lepiej przyswajają witaminy i minerały w naturalnej formie, w posiłkach. Ale jak dostarczyć wystarczającą ilość substancji odżywczych, kiedy nie mamy czasu regularnie jadać owoców i warzyw? Pijmy je! Naukowo udowodniono, że przyswajalność witamin w formie soku jest lepsza, niż w postaci surowych owoców i warzyw. Daj się zainspirować naszymi pełnymi witamin przepisami dla Twojej wyciskarki.


Cytrusowe orzeźwieniezimno

  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • grejpfrut

Obierz cytrusy ze skórki, podziel na cząstki, a następnie wyciskaj je przy pomocy swojej wyciskarki, kawałek po kawałku.

Małe co nie co

  • 3 jabłka
  • 5 marchwi
  • burak

Umyj surowiec i pokrój na drobniejsze kawałki. Wyciskaj przy pomocy swojej wyciskarki, najpierw jabłka, potem buraka, a na końcu marchew. Wymieszaj otrzymany sok.

Rozgrzewający koktajl

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • plaster imbiru

Umyj jabłka i gruszki, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciskaj na przemian kawałek jabłka i kawałek gruszki. Mniej więcej w środku wyciskania wrzuć do wyciskarki plaster imbiru. Zamieszaj wyciśnięty sok.

Spożywajmy jak najwięcej owoców i warzyw! Dzięki temu uchronimy się przed przeziębieniem, a co więcej, będziemy rozkoszować się pysznymi napojami.

Czytaj inne artykuły link

Opublikowany: 9. Listopad 2014