Zimno na zewnątrz? Zwiększ swoją dzienną dawkę witamin.
Jak uchronić się przed przeziębieniem i grypą, pomimo niesprzyjającej jesiennej aury? Ciepłe ubrania to jedno, ale jest jeszcze kilka skutecznych sposobów. Dowiedz się jakich...
Gdy nadchodzą chłody
Powoli nadchodzi zima - wyciągamy z szaf ciepłe płaszcze, szaliki i rękawiczki. Ten okres przejściowy między jesienią a zimą jest szczególnie zdradliwy, ze względu na duże wahania temperatur za dnia i w nocy. Można łatwo się przeziębić, złapać katar, kaszel, a nawet problemy urologiczne. Aby zapobiegać tym problemom powinniśmy chronić nasze organizmy dając im dodatkowy zastrzyk witamin. Ciepłe ubrania nie wystarczą. Początek listopada łatwo rozpoznać po kolejkach u lekarzy. Także miejsca pracy, szkoły i żłobki pełne są przeziębionych – zarówno dorosłych, jak i dzieci. W szczególności, osłabiony układ odpornościowy łatwo ulega wielu dolegliwościom, warto więc być przygotowanym. Bakterie i wirusy rozprzestrzeniają się bardzo szybko dzięki kiepskiej aurze i zatłoczonym miejscom, jak komunikacja miejska czy supermarkety. W takich miejscach jesteśmy szczególnie narażeni na kontakt z drobnoustrojami wywołującymi różne infekcje.
Jak się przed nimi chronić?
- Zakładajmy ciepłą odzież.
- Dbajmy o higienę i często myjmy ręce.
- Pijmy dużo soków z warzyw i owoców (zwłaszcza tych bogatych w witaminę C).
- Pijmy ziołowe herbatki.
- Starajmy się dodawać cebulę i czosnek do spożywanych potraw.
Mówiąc w skrócie, wzmocnijmy nasz układ odpornościowy, aby móc na nim polegać nawet w przypadku kontaktu z zajadłymi mikrobami.
Lepiej kupować warzywa i owoce niż lekarstwa.
Mnóstwo ludzi myśli, że najlepszym sposobem na walkę z chorobą jest łykanie tabletek. Ale nasze organizmy wolą i dużo lepiej przyswajają witaminy i minerały w naturalnej formie, w posiłkach. Ale jak dostarczyć wystarczającą ilość substancji odżywczych, kiedy nie mamy czasu regularnie jadać owoców i warzyw? Pijmy je! Naukowo udowodniono, że przyswajalność witamin w formie soku jest lepsza, niż w postaci surowych owoców i warzyw. Daj się zainspirować naszymi pełnymi witamin przepisami dla Twojej wyciskarki.
Cytrusowe orzeźwienie
- 2 pomarańcze
- cytryna
- grejpfrut
Obierz cytrusy ze skórki, podziel na cząstki, a następnie wyciskaj je przy pomocy swojej wyciskarki, kawałek po kawałku.
Małe co nie co
- 3 jabłka
- 5 marchwi
- burak
Umyj surowiec i pokrój na drobniejsze kawałki. Wyciskaj przy pomocy swojej wyciskarki, najpierw jabłka, potem buraka, a na końcu marchew. Wymieszaj otrzymany sok.
Rozgrzewający koktajl
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- plaster imbiru
Umyj jabłka i gruszki, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciskaj na przemian kawałek jabłka i kawałek gruszki. Mniej więcej w środku wyciskania wrzuć do wyciskarki plaster imbiru. Zamieszaj wyciśnięty sok.
Spożywajmy jak najwięcej owoców i warzyw! Dzięki temu uchronimy się przed przeziębieniem, a co więcej, będziemy rozkoszować się pysznymi napojami.