###message

Zrób zdrowszą wersję nutelli przy pomocy wyciskarki!

Wystarczy 5 składników, aby przygotować naturalną wersję popularnego czekoladowo-orzechowego kremu. W sam raz do smakowania kanapek na śniadanie. Ostrzegamy – uzależnia!

35879-pexels-photo-691168

Składniki:

  • Wyciskarka pozioma z funkcją mielenia;
  • 3 szklanki orzechów laskowych (bez łupinek);
  • 100g gorzkiej czekolady;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • ½ łyżeczki soli morskiej;
  • Syrop z agawy do smaku.

Wykonanie:

  1. Lekko upraż orzechy laskowe w piekarniku w temperaturze 150st.C przez 5-10minut.
  2. Owiń orzechy w ręcznik i pocieraj, aby usunąć skórkę.
  3. Zamontuj wkład pełny w swojej wyciskarce i zmiel orzechy – wkładając po łyżce orzechów na raz.
  4. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, przepuść masę orzechową przez wyciskarkę drugi raz.
  5. W rondelku podgrzej czekoladę aż do całkowitego roztopienia.
  6. Do masy czekoladowej dodaj masę orzechową i pozostałe składniki.
  7. Wszystko starannie wymieszaj. Gotowe!
Opublikowany: 15. Grudzień 2017