3 przepisy na soki, które pomogą Ci zwalczyć wirusy i bakterie (część 1)
Zimowa aura wymaga szczególnej dbałości o zdrowie. Warto wprowadzić kilka zdrowych nawyków, które będą naturalnym wsparciem dla naszego kruchego, w tym czasie, układu odpornościowego. Oto 3 przepisy, które, spożywane regularnie, pomogą ochronić nas przed przeziębieniem i grypą.
Fatalne warunki pogodowe, mało słońca (niedobór witaminy D), mniejsza aktywność fizyczna – to wszystko osłabia nasz organizm i czyni go podatnym na atak drobnoustrojów. Warto być tego świadomym i aktywnie wspomagać odporność, w tym trudnym dla niej okresie. Ubieraj się ciepło, ale nie przegrzewaj się. Pij dużo płynów. Spaceruj i zamiast windy wybieraj schody. Wysypiaj się, jedz regularnie i zdrowo. Pij codziennie jeden z poniższych trzech soków.
Połączenie marchwi i szpinaku, nasz pierwszy przepis, wspomaga praktycznie każdy organ w naszym organizmie, w tym również układ odpornościowy. Pozostałe składniki dodatkowo poprawiają smak i dostarczają cennych witamin.
Drugi przepis to gratka dla wielbicieli wytrawnych i pikantnych soków. Połączenie selera naciowego i czerwonych warzyw daje mocną broń przeciw przeziębieniom.
Jeżeli wolisz słodsze soki, to do gustu z pewnością przypadnie Ci nasz trzeci przepis. To połączenie klasyków – pomarańczy, jabłek i marchwi, powinno zasmakować również i dzieciom. I pamiętaj angielskie przysłowie „One apple a day keeps a doctor away” (Jedz jedno jabłko dziennie, aby trzymać lekarza z daleka).
Sok 1: Klasyczny pogromca przeziębień
Składniki:
- ½ cytryny
- plaster świeżego korzenia imbiru
- 1 garść szpinaku
- 5 marchwi
Przeziębienie dopada nas, jeżeli organizm jest osłabiony. Dlatego najlepszym sposobem , by mu zapobiec jest dostarczenie organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. To połączenie marchwi, szpinaku, cytryny i imbiru dostarczy organizmowi mnóstwo różnorodnych składników odżywczych. Jeżeli nigdy dotąd nie piłeś soku z zieleniny, to szpinak jest idealny na pierwszy raz. Wyciska się go łatwo, jego smak nie jest tak intensywny, jak np. pietruszki i jest doskonałym źródłem witamin i żelaza.
Nasza rada: Do przygotowania tego soku najlepiej użyć poziomej wyciskarki do soków, ze względu na zieleninę i warzywa korzeniowe. Jeżeli używasz wyciskarki pionowej – pokrój marchew na małe talarki.
Sok 2: Czerwone wzmocnienie
Składniki:
- 2 szklanki pomidorków cherry
- ½ papryczki chili
- 2 łodygi selera
- 1 czerwona papryka
Fitoskładniki zawarte w czerwonych owocach i warzywach chronią przed przeziębieniami, a także chorobami serca i nowotworami. Ten sok jest wskazany szczególnie dla palaczy.
Nasza rada: Do wszelkich kompozycji sokowych najlepiej używać pomidorków cherry, ponieważ mają wysoką zawartość soku względem miąższu.
Sok 3: Zdrowo słodki
Składniki:
- 4 marchwie
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
Ten prosty przepis powinien zasmakować także dzieciom. Jest znakomitym źródłem witaminy A i C.
Nasza rada: Jeżeli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć jego działanie przeciw przeziębieniowe, dodaj do niego kawałek imbiru. Uważaj tylko, aby nie przesadzić z ilością – plaster o grubości maksymalnie 0,5cm w zupełności wystarczy.
Chcesz więcej przepisów? Zajrzyj do części 2 naszej serii soków, które pomogą Ci zwalczyć wirusy i bakterie. Niedługo pojawi się również następna część, także śledź naszą stronę na bieżąco.